От друг ъгъл: На софийския битак криза няма, асортиментът е голям

Най-четени

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Изненадваща среща на Битака – някой ме поздрави по име и като се обърнах, виждам ген. о. р. Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България” и председател на ДСБ. Наистина се изненадах. Макар да съм писал заядливи работи за него, той беше любезен. „Значи и Вие имате интереси тук”, казвам аз, а той – „Да, книжки си купуваме”. Беше с още един човек и носеше плик с няколко книги. Ама то няма нищо срамно и други вещи да си купиш оттук.

 

 

Битака е странно място, кого ли няма да срещнеш. Но ген. Атанасов най-малко съм очаквал.

Антиквари, колекционери, вехтошари и всякакви събирачи и търсачи на стари вещи ровят купчините тук.

На Битака криза няма, но има инфлация. Входът с кола е станал 5 лева, има и двустепенен контрол – проверяват касовата бележка на паркинга.

Рано сутринта идват първо антиквари и колекционери, които искат преди другите да огледат или разменят по нещо ценно. След това започва празникът. За някои Битака е точно това – да се разходят измежду пръснатите сергии и вехтории по земята, пък може да случат на нещо интересно. Носи се пушек от скарата с кебапчета и пържоли, като на панаир.

Снимки: e-vestnik.bg

Книгите вървяха по половин-един лев, и сега могат да се намерят такива, но има продавачи разбирачи, искат и по 3-5 лева според заглавието.

Можеш да си купиш и RAM-памет, стига да разбираш, има разновидности. И бълхи има, докато разглеждах грамофонни плочи, по бялата обложка заподскача една. Колкото да напомни, че във Великобритания битак се казва „пазар на бълхите“ – Flea market.

Голямо изобилие на грамофонни плочи на „Балкантон” от 70-те и 80-те години. Доминира Лили Иванова, като най-продавана навремето, но има и „Бийтълс”, първите издавани рок групи отвъд Желязната завеса – сборни плочи на различни състави, издавани през 70-те. И цените на плочите варират от лев до 5 лева. Цените се качват, защото има връщане към грамофона.

Предлагат се рисунки от ученици в художествената гимназия и от студенти в академията, но се намират и от известни художници, един приятел има няколко попадения.

В купчините книги се намира всичко. Снимки: e-vestnik.bg

Традиционно се предлагат учебни пособия, портрети и реквизити от кабинетите на закритите из България училища. И, разбира се, изхвърлените от мазета и тавани покъщнини, със снимки, посуда и какво ли не. Оттук купих преди време снимки на Тодор Живков и ловната дружинка, семейството му, вероятно от изхвърлен от таван или мазе личен архив на известна личност. Някои от снимките за пръв път видяха бял свят в книгата ми „Тодор Живков – власт, свидетели, участници”. И сега има купчини снимки тук и там, но кой има време да рови из десетки и стотици, че да разпознае някого.

Може би първата грамофонна плоча на „Балкантон“ със западни изпълнители – 1970 г. Снимки: e-vestnik.bg

Железарския раздел е много силен. От инструменти можеш да си направиш колекция с пълен набор, германски, руски, български и какви ли не. Не се сдържах да си купя оригинален ключ номер 55 „Gedore”, германски, съвсем запазен. Не, няма какво да развивам с него, просто такива вещи вече са рядкост и представляват нещо като артефакти от минало време. Мой приятел притежаваше още по-голям ключ, закачен на стената наред с други индустриални арт-творения.

Ключ номер 55, оригинален „Гедоре“, германски. Снимки: e-vestnik.bg

Металните табели с порцеланово покритие от типа „Внимание! Опасно напрежение!” или „Образцов дом” са поскъпнали значително.

Малка бронзова скулптура на Ленин с книга в ръка се продава за 350 лева, а някога е била в масово производство в СССР.

Дрехи всякакви, обувки. Одеяла, дрехи, лъжици, вилици, покъщнина от изоставени селски къщи. И сергии с богат асортимент нови дрехи.

И никой не рекламира този богат софийски пазар.

Моля, да се смята, че в този текст има продуктово позициониране.

Забравеният певец Мустафа Чаушев. Снимки: e-vestnik.bg
Снимки: e-vestnik.bg
Първата плоча на Тина Търнър, издадена през соца. Снимки: e-vestnik.bg
Армейски противогаз. Едва ли става за нещо.
Снимки: e-vestnik.bg
Източник: e-vestnik.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Вижте още