Хаосът с изравнителните сметки за парното е пълен – чия е отговорността

Най-четени

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени?...

20 или 9% трябва да е ставката на ДДС върху изравнителните суми, които абонатите дължат за отоплителния сезон 2021-2022 г.? Този казус е на път да създаде хаос за топлофикациите и техните клиенти.

 

 

Омбудсманът Диана Ковачева алармира, че топлофикациите незаконосъобразно са начислили 20% ДДС в изравнителните фактури като дава пример с най-голямото дружество – „Топлофикация София“.

По-ниската ставка от 9% ДДС влезе в сила от 9 юли с актуализацията на бюджета. В огромното си мнозинство изравнителните фактури, предоставени на абонати, са с дата на издаване (т.е. дата на данъчното събитие) 31 юли, посочва омбудсманът.

 

 

 

Ковачева е решила да сезира за казуса НАП, след като получила множество сигнали от граждани, които са подали и жалби срещу високите изравнителни сметки.

„Преглед на предоставени от гражданите изравнителни фактури, издадени от „Топлофикация София“ ЕАД, показва, че към 31 юли 2022 г. топлопреносното предприятие начислява за топлинната енергия за отопление стандартната ставка 20% на данъка върху добавената стойност (ДДС), вместо намалената ставка 9%, която е в сила от 9 юли“, пише омбудсманът до шефа на НАП Борис Михайлов.

Тя настоява приходната агенция да провери всички топлофикационни дружества дали е спазен данъчният закон по отношение на изравнителните сметки и дали няма ощетени клиенти.

 

 

Какво казва законът

Омбудсманът посочва, че при услуги като топлоснабдяването важи чл. 25, ал.4 и ал.6 на Закона за ДДС, според които при доставки с периодично или непрекъснато изпълнение всеки период, за който е уговорено плащане, се смята за отделна доставка. Данъчното събитие възниква на датата, на която плащането е станало дължимо, и към тази дата топлофикационните дружества трябва да начислят действащата в момента ставка ДДС.

Счетоводители също коментираха за „Сега“, че в случая с изравнителните сметки за парното данъчното събитие и начисляването на данъка е към датата на фактуриране, а не периодът, в който е ползвана топлоенергията.

На сайта на Министерството на финансите са качени указания как да се прилага намалената ставка от 9% за топлоенергия и природен газ и 0% за хляб и брашно, но липсват каквито и да е разяснения за изравнителните фактури на топлофикациите за изминалия отоплителен сезон. Както е известно през юли се появяват първите изравнителни сметки, които може да се обжалват от потребителите до края на август и едва след това се правят окончателните изравнявания.

 

 

 

Всичко е точно 

От „Топлофикация София“ обясниха за „Сега“, че не са нарушили закона, начислявайки 20% ДДС в издадените общи фактури за отоплителен период 2021/22 г. Те цитират други законови разпоредби, според които при издаването на фактури, отнасящи се за сделки с дата на данъчното събитие преди влизане в сила на промените на закона, следва да се прилага данъчният режим към датата на възникване на данъчното събитие на доставката, т.е. 20% ДДС. Това било потвърдено в писмо-отговор от Министерството на финансите до „Топлофикация София“, твърдят от дружеството. Общите фактури, издадени от „Топлофикация София“, са за отчетния период 1 май 2021 – 30 април 2022 г., когато е осъществена и доставката на топлинна енергия, посочват оттам.

Предстои да видим как ще се произнесе НАП по този особен казус.

 

 

От сложно по-сложно

Междувременно се появиха текущите сметки за потреблението на топла вода през юли. Фактурите на топлофикациите и без друго са трудни за разбиране, а юлските ще са още по-сложни, защото до 9-о число ДДС беше 20%, а след това – 9%.

 

 

Източник: „СЕГА“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Александър Сано е водещият на „Островът на 100-те гривни“ 

Актьорът Александър Сано е водещият на новото приключенско риалити „Островът на 100-те гривни“, което ще завладее тази есен зрителите на bTV. На едно от...

Вижте още