Ти го уволняваш, аз го назначавам – тънката игра на Румен Радев срещу Корнелия Нинова

Най-четени

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

Служебният кабинет е факт. Четвърти за президента Румен Радев. И ако по презумпция служебният кабинет се създава, за да организира избори, то в този се откроява нещо нетипично. Прозира тънката политическа игра, в която властимащият показва кой е по-по-най. Конфронтация на Румен Радев с лидера на БСП Корнелия Нинова е факт, а този кабинет е ясен показател, че президентът няма да се даде лесно. Даже напротив, ще стъпи в настъпление.

 

В последно време държавният глава два пъти показа, че няма да се „хване на хорото“ на социалистите, а ще ги използва и ще им отговаря ударно, но без да вдига юмрук.

След като получи президентът упреци от Корнелия Нинова, че е част от това кабинетът „Петков“ да падне, Радев връчи на БСП третия мандат за съставяне на кабинет. Според анализатори, политолози и социолози по-логично бе мандатът да отиде в „Демократична България“, но Радев избра социалистите.

 

Това беше двоен удар за президента по Корнелия Нинова. Така той каза на БСП: „Ето, гласувам ви доверие, направете кабинет!“ Но с този жест той хем показа уважение, хем стегна примката.

Ако БСП бяха направили кабинет, щеше да им каже БРАВО. Ако не успееха да направят кабинет, както и стана, той има право да им каже: „Дадох ви шанс, но вие се провалихте.“

Печели и в двата случая. Като цяло мандатът бе обречен, но в ръцете на БСП това е „червена точка“ за Радев.

Когато БСП върна мандата, президентът каза, че кабинетът „Петков“ оставя държавата в хаос. Нинова му отговори от Бузлуджа, че не е прав. Изобщо задочният спор между двамата тече с пълна сила.

Но със състава на служебния кабинет Радев открито хвърля ръкавица към Нинова. В състава му влизат Крум Зарков, Весела Лечева и Никола Стоянов.
Правосъден министър в служебния кабинет ще бъде Крум Зарков, който обяви, че ще се кандидатира за лидер на БСП срещу Нинова. Спортен министър става Весела Лечева, която е известна с критичното си отношение към политиката на соцръководството.

 

Но най-интересното име е на Никола Стоянов, който става служебен министър точно на икономиката и индустрията – наследява Нинова.

На поста министър на икономиката, който Корнелия Нинова заемаше в кабинета „Петков“, Румен Радев слага човек, когото тя уволни като шеф на „ВЗМ-Сопот“, защото не се справял с работата си.

Когато това стана факт, Стоянов обиколи много телевизионни студия, за да обяснява как Нинова не е права и дружеството е в цветущо финансово състояние.

Това е основният ход на Радев срещу Нинова в хода на раздора им. Така той показва на соцлидерката, че лесно може да ѝ запуши устата, стига да иска. Сега ще видим дали Стоянов ще направи ревизия на работата на Нинова. Той има всички управленски лостове да търси реваншизъм. Едва ли ще го направи, но нека видим.

С хода си „ти го уволняваш, аз го назначавам“ Радев ясно показва на Нинова силата на президентската институция. Поне във времето, когато страната се управлява от служебен кабинет.

 

Кой е Никола Стоянов

Роден е през 1976 г. в София. Завършва „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Дипломиран е в магистърските програми „Европейско и международно търговско право“ и „Немско право за чужденци“ в Мюнхенския университет “Ludwig-Maximilian”. Притежава опит в развитието на стартиращи компании, подкрепа за малки и средни предприятия и инвестициите.
В частния сектор е основал, ръководил и подпомагал множество компании. В период от 8 години ръководи компания, която е ексклузивен партньор за Югоизточна Европа на експортни организации, Агенции за подпомагане на малки и средни предприятия и Агенции за инвестиции от Европа, Азия и САЩ. Участва като ръководител или експерт в над 1000 проекта, като стратегически партньор на чужди компании при навлизането им на пазари в Източна Европа, търсене на нови доставчици, преструктуриране и инвестиции.
В публичния сектор е заемал позициите съветник в Министерството на икономиката, както и изпълнителен директор и заместник-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Насърчаване на малките и средните предприятия“. През 2021 г. е назначен за председател на Съвета на директорите на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД, като участва в ръководството на дружеството до средата на 2022 г., когато е уволнен.

 

Автор:  Калин Каменов

Източник: Fakti.bg

 

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Вижте още