Защо еврото пада, а доларът расте и кой печели от това?

Най-четени

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на...

Подобно нещо не се е случвало от 20 години: преди броени дни стойностите на еврото и долара се изравниха. За последен път паритет между еврото и долара е имало през есента на 2002 година. Оттогава насам европейската валута винаги е била по-скъпа от долара. 

В началото на годината едно евро беше равно на 1,14 долара, но след нахлуването на Русия в Украйна европейската валута започна да поевтинява. На 8 юли двете валути се изравниха за първи път от две десетилетия насам, същото стана и на 11 юли, а оттук нататък е съвсем вероятно укрепването на американската валута да продължи.

На фона на бързия спад в стойността на еврото през последните месеци би могъл да бъде направен изводът, че именно руската агресия е основната причина за девалвацията на европейската валута: международните инвеститори прехвърлят активите си в долари, тъй като в Европа се води война, ЕС наложи широки санкции срещу Русия, къса традиционните си връзки с руската икономика и е в сериозна енергийна криза, която заплашва страните от Общността с рецесия.

 

Eврото се обезценява още от 2021 насам

Ако обаче се погледне графикът на котировките за по-продължителен период, се вижда ясно, че последователният спад е започнал още през първата половина на 2021 година, когато курсът е бил 1,22. Причина за тази тенденция са очакванията на участниците в световния финансов пазар, че инфлацията, нарастваща заради последствията от пандемията, ще накара американския Федерален резерв да увеличи процентните ставки по-рано, по-бързо и по-радикално от Европейската централна банка.

А именно това повишение на ставките води до ръст в доходността на държавните облигации. САЩ, които имат огромен държавен дълг, пускат големи количества такива ценни книжа, които се смятат по цял свят за най-надеждните инвестиционни активи.

Докато в последните години Федералният резерв водеше политика на „свръхевтини пари“ с нулева базова ставка, доходността на американските държавни облигации беше ниска и те не бяха привлекателни за инвеститорите. Затова много от тях прехвърляха доларовите си активи в други валути, търсейки по-големи печалби. Перспективата за увеличение на ставките обърна посоката на движение на капиталите, особено след есента на 2021 година, когато се разбра, че базовият процент в САЩ ще трябва да бъде повишен решително заради увеличаващата се инфлация.

 

 

Така и стана – на 15 юни той бе вдигнат до 0,75 процента, каквото не се е случвало от 1994 година. През следващите месеци този курс ще продължи, докато ЕЦБ едва сега предвижда да повиши процента на ставките над нулата, започвайки най-вероятно с 0,25. Тази разлика в нивата на ставките, респективно в доходността на държавните облигации между Америка и Европа, е и основната причина за спада в курса на еврото и засилването на долара. Войната в Украйна и нейните последствия за европейската икономика само задълбочиха тази тенденция, казва за ДВ германският икономист Михаел Хайзе.

Не всички в САЩ са доволни от силния долар

В един момент на валутния пазар се активизираха голям брой борсови спекуланти, залагащи на понижението на еврото и стараещи се да го изравнят с долара. Започналите тази игра навреме, сега определено печелят.

Но кой друг печели от девалвацията на еврото и укрепването на долара? Най-лесният отговор би бил – САЩ, но той е верен само донякъде. Популярната формула „колкото по-твърда е валутата, толкова по-силна е страната“ съвсем не е универсална.

Високият курс на националната валута е изгоден за страните, които имат голям внос. В този контекст високият курс на долара е изгоден за САЩ, тъй като води до поевтиняване на продуктите, внасяни от Европа, Китай, Япония и други страни. Но пък по-евтината външна продукция убива производителите в самата Америка. Освен това високият курс на долара вреди на американските износители, тъй като оскъпява продукцията им и снижава нейната конкурентоспособност.

 

 

За кого е изгоден ниският курс на еврото?

Ниският курс на еврото е изгоден най-вече за германските, френските, италианските и останалите европейски износители. Но с една голяма уговорка: те трябва да произвеждат продукцията си в родината или в ЕС и да използват само европейски материали. „Ако купуват материалите и частите извън ЕС, изгодата вероятно ще намалее“, казва валутната анализаторка Соня Мартен.

Според нея същото се отнася за особено енергоемките европейски производства, защото търговията с нефт, въглища или втечнен газ на световните пазари се извършва в долари. От тази гледна точка девалвацията на еврото идва в много неподходящ момент за ЕС. Той вече се сблъска с дефицита и изключителното поскъпване на енергоносителите, а сега те ще поскъпнат още повече заради рекордно ниския обменен курс на еврото.

 

Източник: Дойче веле

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел...

Вижте още