Разцепление в „Продължаваме промяната“ – два лагера искат властта

Най-четени

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра...

ЕП с кампания за изборите: „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“.

Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат...

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

Два лагера в “Продължаваме промяната” са в ожесточени спорове са съдбата на проучвателния мандат, научи “Труд” от депутати. Единият – на Кирил Петков, настоява на всяка цена да се стигне до гласуване на второ правителство в рамките на 47-ото НС, начело с Асен Василев. Вторият лагер е на Василев и приближените му, които смятат, че ако се върне мандатът и се отиде на нови избори щетите за “Продължаваме промяната” ще са по-малки.

 

 

Ден преди срещата с президента, на която Асен Василев трябва да каже дали е готов с проектокабинет, разправиите продължават. Според източници от опозицията Кирил Петков закъсал с набирането на депутати, които да дадат подкрепа за втори кабинет. Мнозинството от 121 народни представители оставало мираж. Освен това, лидерите на партии и шефовете на групи стегнали редиците, напомнили, че предстои ново редене на листи.

В парламента днес Кирил Петков показно събра около себе си депутати от своя кръг – Никола Минчев, Настимир Ананиев, Венеция Ангова, Искрен Митев, с които дълго разговаря. Асен Василев пък оповести, че ако не успеят да съберат 121 депутати, мандатът ще бъде върнат.

Разнобой има и сред коалиционните партньори. БСП иска да се направи опит с гласуване на второ правителство, а ДБ смятат, че ако не се осигури мнозинство, мандатът трябва да се върне.

 

 

Срокът изтича днес, в 17 часа. Ако Василев върне мандата, президентът може още в понеделник да връчи втория проучвателен мандат на ГЕРБ, или да проведе втори кръг консултации.

 

 

Доц. Антоний Гълъбов, политолог, пред “Труд”: Вървим към предсрочни избори през октомври

 

Изглежда, че в самата политическа организация, която прилича на партия, но все още не е – “Продължаваме промяната”, има колебания дали изобщо да бъде предлаган кабинет. Атмосферата в Народното събрание е такава, че постигането на каквото и да е съгласие около подобен проектокабинет, изглежда минимално възможно. Така че единият вариант е те сами да решат да върнат мандата, другият е да се стигне до гласуване в пленарна зала, но ми се струва, че вероятността да бъде съставено правителство на Асен Василев става все по-малка.

При тази ситуация знаем със сигурност, че ГЕРБ – СДС ще върнат мандата и предстои сега да разберем какви са намеренията на Румен Радев по отношение на следващото парламентарно мнозинство в 48-ото Народно събрание. От това на коя политическа формация ще даде третия мандат бихме могли да се ориентираме за неговите очаквания за следващо управляващо мнозинство. Вероятността да вървим към избори става все по-голяма, но, разбира се, много важно е как ще се стигне до тях.

 

 

С други думи в каква степен е възможно служебно правителство на Радев отново да пренарежда фигури и позиции, а нямаме съмнение, че той ще се опита да го направи. Познаваме вече добре неговия подход като служебни правителства. Много добре би било, ако повече хора можеха да разберат какво представлява неговата амбиция за власт. Но това се случва бавно.

При всички положения, ако вървим към предсрочни избори, те най-вероятно ще бъдат през октомври, а това допълнително ще усложни ситуацията, защото може би ще се наложи нова актуализация на бюджета за тази година. Всичко зависи от начина, по който стигнем до избори и кой и по какъв начин ще се опита да убеди българските граждани да участват в тези избори.

Най-големият провал би било, ако имаме още по-ниска избирателна активност. Тогава ще имаме не само възпроизвеждане на сегашния ребус, но ще имаме и по-ниско ниво на легитимност и на Народното събрание, и на евентуално следващо правителство, което означава ново дъно на политическата криза. И много вероятно пак избори.

 

 

Борислав Цеков, доктор по конституционно право, пред “Труд”: Само удължават агонията

Битпазарът в Народното събрание, организиран от кликата на Кирил Петков и кукловодите им, ще приключи трагично. Дори и в крайна сметка да сглобят с корупционни средства някакво рехаво и безпринципно мнозинство, което да избере правителство, предложено от Асен Василев, това ще бъде тежка агония за държавата. Тези хора показаха, че са напълно неспособни да управляват адекватно и да решават реалните проблеми, пред които ни изправя каскадата от кризи.

Единственото, което процъфтява при “Промяната” е гранд-корупцията и шуробаджанащината. Всеки, който подкрепи това ново издание на същата некомпетентност и арогантност, си купува “фабрика на 9-ти септември”. Тези момчета и момичета са политически токсични и обречени. Допускам, че много от тях тепърва ще имат проблеми с правосъдието, ако се направи пълна ревизия на това злощастно управление. Не изключвам обаче да не съберат дори и с корупционни средства подкрепа и да се върви към нови избори. Това ще е честният изход от правителствената криза. Опитите да се съставя кабинет с мандата на някоя друга парламентарна група само ще удължат агонията. Но истината е, че всяко друго правителство без участието на провалената “Промяна”, включително и в този парламент, по дефиниция ще е по-добро от това на Кирил Петков.

 

 

Любомир Стефанов, политолог, пред “Труд”: Трудно си представям ново правителство

 

Трудно си представям ново правителство, избрано от този парламент. Четворната коалиция никой не я свали отвън. Практиката и в света е такава, че правителствата се самобламират, а не, че опозицията ги сваля. Кирил Петков и Асен Василев да се огледат какво направиха, а не да търсят вината в ГЕРБ или ДПС.

“Възраждане” е най-големият печеливш от политическата ситуация:

Евроатлантическа коалиция на ПП, ГЕРБ, ДБ и ДПС е възможна, но като управленско споразумение, легитимно подписано от лидерите на четирите формации – не го виждам да се случи. По-скоро ще го виждаме като широки мнозинства.

Трябва да започне да се гледа прагматично на политиката и да се осигурява максимално представителство и защита на интересите на българските граждани, а не на нечии други граждани на нечии други държави…

БСП трябва да си избистри кризата в идентичността и да намери собствената посока.

 

 

Пламен Киров, професор по конституционно право, пред “Труд”: Следващата седмица може да има нов кръг консултации

 

Има две опции за проучвателния мандат. Първата е, ако е успешен. Тогава Асен Василев представя пред президента проектокабинет. На свой ред президентът представя този проектокабинет пред НС и предлага парламентът да продължи процедурата за гласуване на министър-председател и състав на кабинета. След това председателят на НС включва гласуването като точка в дневния ред и се гласува.

Ако проучвателният мандат на Асен Василев завърши без успех, следващата седмица президентът може да проведе втори кръг от консултации и след това да връчи мандата на втората парламентарна партия – ГЕРБ. ГЕРБ вече казаха, че ще върнат веднага мандата.

При третия опит президентът има седем дни и възлага проучвателен мандат на някоя от следващите парламентарни групи. Смята се, че и третата политически сила трябва в рамките на седем дни да се опита да състави правителство, макар че при беровото правителство се мотаха един месец.

 

Източник: „ТРУД“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра...

ЕП с кампания за изборите: „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“.

Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват...

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо събрание". Така Лена Бориславова от...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Вижте още