Из полицейското досие на Георги Семерджиев като шофьор: Хващан е без книжка 6 пъти, отнели са му 80 точки

Най-четени

Да мислиш ЕС за вредител, но да искаш да се възползваш от облагите му…

Дълбоко неморално е да приемаш облагите на ЕС, но да искаш да го рушиш отвътре. Именно това искат "Възраждане",...

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем,...

Полицията е започнала пълна проверка на всички нарушения, актове и санкции, които са налагани през годините на Георги Семерджиев като шофьор, който на 5 юли причини тежка катастрофа с две жертви в София. Пълна проверка е назначена и на всички служители на реда, които са го спирали по различни поводи – събира се информация кой, кога и за какво го е проверявал, какво е установил, какви мерки са били предприети и спазени ли са всички процедури, обясни министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. 

 

Пълната справката ще отнеме време и вероятно ще е дълга, тъй като обхваща всички години, в които Семерджиев е шофирал, но и всички случаи, за които е бил проверяван и санкциониран.

 

 

Според справка, която „Дневник“ видя, първото досъдебно производство срещу него за нарушения на пътя вероятно е от 2014 г., а преди това има съставени актове. Извадката показва и част от санкциите, които са му налагани през годините и случаите, при които е бил спиран за проверка в цялата страна – в София, Несебър, Благоевград и други градове.

 

 

Поне 6 пъти полицията е подавала информация на прокуратурата за тежки нарушения от страна на Семерджиев като има данни, че по тях са образувани досъдебни производства. Дали те са приключили, кога и по какъв начин, засега не е известно и прокуратурата все още не предоставя информация.

 

 

Хващан е без книжка 6 пъти, отнели са му 80 точки

Семерджиев е хващан 6 пъти без книжка и има 80 отнети точки (при максимални 39 в талона), обясни шефът на столичния КАТ комисар Тенчо Тенев. Българската му книжка е отнета от 2005 г., но до момента на катастрофата Семерджиев не само е шофирал активно, но и е бил спиран достатъчно често от служителите на реда.

 

На 16 май 2012 г. е спрян в София и са му съставени два акта заради това, че е карал без регистрационни табели (наложена му е глоба в размер на 200 лв.) и че е шофирал без валидна книжка (за което е глобен с 300 лв.).

 

 

Столични полицаи са го спрели отново на 18 януари 2014 г. Наложена му е глоба от 30 лв. заради това, че не е върнал международната си шофьорска книжка, след като тази в България вече му е била отнета. По случая е образувано досъдебно производство, но от прокуратурата няма информация дали и как е приключило.

 

На 6 юни 2014 г. е засечен отново от полицаи в Несебър, които са установили същото нарушение. Глоба не му е наложена, но документите са изпратени на прокуратурата.

Малко по-късно столичната полиция му налага серия от глоби на обща стойност 120 лв., когато е спрян за проверка и са установени различни нарушения като не е носил и документи.

Няколко месеца по-късно, на 18 септември 2014 г. отново е спрян за проверка в София като му е наложена глоба в размер на 1000 лв., а материалите са изпратени на Софийската районна прокуратура, която е образувала досъдебно производство. Как е приключил случаят също не е известно.

 

През 2016 г. срещу него е образувано още едно досъдебно производство, но няма информация до къде е стигнало производството.

През последните години при различни проверки, за които е бил спиран, полицаите са установили серия от нарушения – че е шофирал неправоспособен, че е минал на червен светофар в София. Образувано е и друго досъдебно производство, след като проверка е установила, че автомобилът му е бил със затъмнени стъкла, а той е управлявал под въздействието на наркотици.

Само от началото на тази година са му съставени 3 фиша – че автомобилът му е със затъмнени стъкла, че не носи документи и че не е минал задължителния годишен технически преглед.

 

 

Проверяват проверяващите

Последният случай, при който Семерджиев е бил спрян за проверка, е от 11 юни тази година. Тогава му е отнета и швейцарската шофьорска книжка, която е представил на проверяващите като документ, удостоверяващ правоспособност. Докато униформените са правили справка обаче, той е избягал с автомобила си и така книжката е останала при патрула. След случая служителите на 7-мо Районно управление са го обявили за издирване. Дали на практика е бил търсен, или издирването е останало само на документи, все още се проверява.

Вътрешният министър Бойко Рашков потвърди, че ще се провери как са действали полицаите – дали са го гонили, дали са искали информация от камери, за да се установи накъде е тръгнал и др. „Имам съмнение, че е упражнено необяснимо бездействие“, коментира Рашков.

 

 

Отделно от това, Семерджиев няма право да шофира по български пътища, ако българската му шофьорска книжка е отнета (нещо, което е станало още през 2005 г.), без значение дали представя валиден документ от Швейцария. Нещо повече – за да се счита, че книжката му е отнета, на шофьора трябва да бъде връчено постановление, което не се е случило на 11 юни, тъй като се е укрил. Вътрешният министър подчерта, че и за този случай ще се провери как са реагирали полицаите и дали са предприели всички действия по издирването му като изрази съмнение, че е упражнено „необяснимо бездействие“.

По-рано в четвъртък (7 юли) началникът на столичната пътна полиция Тенчо Тенев каза по-рано днес, че Семерджиев е рецидивист на пътя със серия нарушения. „Нарушенията му са толкова много, че са му отнети 85 точки – почти три пъти по 39 точки. Това означава, че е създавал много сериозни проблеми“, обясни Тенев.

„Миналата седмица столичната полиция го залавя да шофира след употреба на наркотици. Същият водач след известно време слага фалшиви номера на автомобила и започва да се движи по улиците на София“, обясни Тенев. Началникът на „Пътна полиция“ допълни, че германските номера на колата от катастрофата са истински, но са на автомобил в Германия.

 

 

Прокуратурата сключила споразумение с него

Освен пътни нарушения, шофьорът е известен и на органите на реда и за други престъпления.

По информация на „Дневник“ той е бил осъден на 8 месеца затвор за разпространение на наркотици.

Информацията бе потвърдена по-късно и от министър Рашков. Наказанието му е след споразумение с прокуратурата, одобрено от съда. Семерджиев обаче не е лежал нито един ден в затвора, тъй като преди това е прекарал 8 месеца под домашен арест, а срокът е приспаднат от наказанието му, тъй като се счита за изтърпяно, разказаха служители на реда.

В момента Семерджиев е подсъдим за телесна повреда, която е нанесъл при сбиване между футболни агитки, а последното заседание по делото е проведено в сряда (6 юли) в деня на ареста му след катастрофата. Заради това, че не се е явил пред Софийския районен съд за заседанието, той е обявен и от съда за издирване.

 

 

Съмненията, че над обвинения за тежката катастрофа във вторник вечерта , 5 юли, Георги Семерджиев е имало през годините чадър, се засилиха в четвъртък, след като стана известно, че той е свидетел на прокуратурата по най-мащабното дело за наркоразпространение през последните години. Делото се води срещу огромна организирана престъпна група от 41 души, действаща от 2014 г. – групата на Радмил Ранов, известен като Радо Ланеца. Разследването започва през 2018 г. и вече е внесено в Специализирания наказателен съд.

По-рано днес вътрешният министър в оставка Бойко Рашков обяви, че жената, която е била в колата заедно с причинилия тежката катастрофа на бул. „Черни връх“ в София във вторник късно вечерта (5 юли), е полицай. При катастрофата загинаха две млади жени.

 

Автор: Ина Друмева

 

Източник: „Дневник“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Да мислиш ЕС за вредител, но да искаш да се възползваш от облагите му…

Дълбоко неморално е да приемаш облагите на ЕС, но да искаш да го рушиш отвътре. Именно това искат "Възраждане",...

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е общ, на всички политически сили. С...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем, че има удари и върху...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Няма да...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия...

Вижте още