Слави Трифонов за правителството: Тези хора трябва да стоят максимално далеч от властта

Най-четени

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени?...

Реших да оттегля министрите на ИТН от правителството по две причини – финансовата политика в държавата и двойната политика по отношение на РС Македония. Това заяви лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов в интервю за Дарик радио“, което се излъчва на живо и по партийната телевизия на ИТН 7/8 ТВ.

 

Това е и първата изява на Трифонов, след като стана ясно, че партията се оттегля от четворната коалиция. И допълни, че коалиционното споразумение е било нарушено по линия на Скопие. „Кирил Петков и Асен Василев се самозабравят и не се държат адекватно. И трябва да бъдат спрени. Аз правя точно това“, обясни още лидерът на ИТН.

Той беше категоричен, че не е развалил правителството. „Аз просто съм изтеглил министри. За да се развали, трябва да има други действия и ходове. Аз не съм развалял нищо“, каза още лидерът на ИТН. „Петков просто не спря да се опитва да ни прескача по отношение на казуса със Северна Македония. Говореше едно пред световни лидери, а тук – друго. Истината е, че просто лъжеше“, подчерта бившият тв водещ.

Той разказа, че премиерът е нарекъл „леке“ кандидатът на „Има такъв народ“ за гуверньор на БНБ Любомир Каримански. „Попитах го защо не иска той да ръководи БНБ. Каза ми само защото е леке. Попитах го да го каже пак и той отново ми каза „Каримански е леке“. Други мотиви нямаше“, разкри Слави.

Трифонов обясни, че при актуализацията на бюджета министерствата, за които отговаря ИТН, са били пропуснати.“По отношение на Македония се води двойна политика – едната от МВнР, за която отговорност носи ИТН. А Весела Чернева дублира дейността на Теодора Генчовска и договаря падането на ветото с други европейски държави. Другата причина е финансова – държавата, според мен и според информацията, която имаме, е доста зле финансово“, обясни още лидерът на ИТН. Той не смята, че напускането на коалицията е било безотговорен акт.

„Тези хора не стават за това да се занимават с власт. Не стават да се занимават с управление на държава. Те трябва да стоят максимално далеч от властта. Това е мое мнение“, каза още Слави Трифонов.

Той определи като най-големия компромис на ИТН, участието в едно правителство с БСП. „Те са част статуквото и аз съм наясно с цялата ситуация от промяната от 10 ноември 1989 г. Оттогава всичко е ясно за БСП“.

Трифонов допълни, че целта на ИТН за участие в управлението е била да се въведат в действие решенията на организирания от тях референдум от 2016 г.

„Спечелихме избори, за които трябваше да поемем отговорност. Решихме да не се събираме с други партии, за да поемем сами отговорност. Тогава направих изявление, в което казах, че ако продължим да участваме в политическия живот, следващия път ще направя каквото зависи от мен, за да има правителство“, каза още Трифонов.

 

Източник: „Дарик радио“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Александър Сано е водещият на „Островът на 100-те гривни“ 

Актьорът Александър Сано е водещият на новото приключенско риалити „Островът на 100-те гривни“, което ще завладее тази есен зрителите на bTV. На едно от...

Вижте още