Проф. Иван Илчев: Политиците са предавали българите в Македония поне 3 пъти

Най-четени

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия...

„Вдигането на ветото пред преговорите за членство в ЕС на Република Северна Македония означава бягство от отговорност и прехвърляне на отговорността за вземане на решение на следващите поколения политици. За мен това е признак за нежелание да се вземат решения. Това го казах и на среща с премиера Кирил Петков преди месеци“.

Коментара направи пред БНР проф. Иван Илчев, член на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и РСМ.

 

 

Според него не е нужен нов КСНС при президента по темата РСМ и определи искането на министър-председателя за това като „търсене на начин за прехвърляне на отговорност върху други участници в политическия диалог“:

„И Народното събрание, и предишният КСНС, и общественото мнение в България са достатъчно твърди по въпроса“.

По думите му Северна Македония по някакъв начин трябва да бъде привлечена:

„Не може да бъде изоставена, защото тогава неминуемо ще се превърне в играчка на сръбската политика, а чрез нея и на руската политика на Балканите, което е опасно за всички околни страни, а и за целия Европейски съюз“.

 

 

Проф. Илчев изказа предположение, че ако РСМ влезе в ЕС, руското влияние върху нея няма да изчезне.

„За последните 120 години българските политици са предавали българите в Македония поне три пъти, българските историци не са ги предавали никога“, каза историкът и беше категоричен, че в Република Северна Македония не може да се промени за 3 години нещо, което 120 години е било насаждано.

Във връзка с палежа в културния център „Иван Михайлов“ в Битоля историкът коментира, че това са настроения, характерни за отношението към България в „един сегмент от обществото на Северна Македония“.

 

Проф. Иван Илчев съобщи, че през 2022 г. се очаква да има 6 срещи на Съвместната комисия между България и Северна Македония.

„Лошото е, че тези срещи са много зависими от политическата обстановка в РСМ. По действията им може да се съди, че не са никак независими от властта в Скопие“, каза историкът и обясни, че единствено съгласувано решение на двете страни може да доведе до прекратяване на работата на Комисията.

 

„За 3 години сме стигнали до някои доста приемливи формулировки, но нищо от тях не е въведено в учебното съдържание за преподаване на история в РСМ. Има смисъл, ако се упражнява натиск и се въведат срокове тези формулировки да се въвеждат по някакъв начин“, коментира членът на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси.

 

Източник: Fakti.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш, заяви пред журналисти...

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет потвърдиха за БТА. Към момента...

Екатерина Михайлова: Външният министър стана ябълката на раздора, а това дава лош сигнал в чужбина

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто. Съвместяването между премиера и позиция на външен министър е тежка задача...

Вижте още