Хипотеза: Русия може да спечели войната, ако ЕС действа като синовете на хан Кубрат*

Най-четени

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия...

Все още е твърде рано да се прогнозира изходът от войната в Украйна. Русия малко по малко успява да затвърди позициите си на изток и постига дребни военни успехи. Това, което стана ясно през последните няколко дни, е, че Русия все пак може да успее да постигне поне някои от целите си, констатира британското издание Spectator.

То представя един тревожен политически сценарий от Сабине Фишер, старши сътрудник в Германския институт за международни отношения. Сценарият е в унисон с визията на Андрей Пионтковски, руски политолог, живеещ в САЩ. Той предупреди: Макрон и Шолц подеха кампания „Не унижавайте Русия“ под диктовката на руските спецслужби. Фишер отбелязва, че настроението в самата Москва се е променило. Политическите изчисления на Кремъл са, че западните нации няма да могат неограничено да продължат да оказват финансова и военна подкрепа на Украйна, казва тя.

 

Според Фишер, която застъпва визията на Москва, колкото по-дълго продължава войната, толкова по-уморена ще става Европа. “До есента, точно преди началото на зимата, приоритет на европейците ще бъде да осигурят газ от Владимир Путин. Руското тълкуване на телефонния разговор с Карл Нехамер, австрийския канцлер, казва, че Путин е потвърдил отново договорните задължения на Русия по отношение за доставките на газ. Когато Марио Драги се обадил, Путин дори гарантирал безопасни доставки на природен газ за Италия на договорни цени. Така руският президент се разправя с лидерите на ЕС един по един. В това отношение промените не са много”, казва Фишер.

По думите ѝ, тази идея за изместване на приоритетите изглежда като разумна тактика на Кремъл. Фишер отива по-далеч, като комбинира тези наблюдения с потенциални политически промени в самата Украйна, докато войната продължава. Според нея ако Москва успее да поддържа пълна окупация на Донбас за някакъв период от време, Русия може да се почувства насърчена да установи контрол над Одеса и вероятно над Киев.

„Те също така могат да разчитат на политическа нестабилност в Украйна, която може да свали правителството на Зеленски – защото поражението в Донбас и евентуално анексирането на окупираните територии биха го направили изключително непопулярен в останалата част на Украйна”, добавя тя.

 

Коментарите на Сабине Фишер са насочени към германското правителство и неговия де факто отказ да доставя оръжие на Украйна. Олаф Шолц играе двойна игра, преструвайки се, че подкрепя Украйна. По-рано тази седмица той отправи телевизионно обръщение към украинците, в което им каза, че Германия е на тяхна страна. В същото време кабинетът му разочарова обещаните доставки на оръжие. Германия не е доставяла никакви оръжия от март. Коментарите му вероятно са насочени към лековерните германски медии, винаги проправителствени, независимо кой е на власт, смята Фишер.

За всеки, който гледа на това отвън, особено от Украйна, играта на Шолц е доста очевидна. Германското правителство дава приоритет на търговските си отношения с Русия – както винаги е правело – докато се преструва, че застава зад Украйна като част от консенсуса на ЕС и НАТО. Това е старата двойна игра изток-запад, която Германия играе от дните на Вили Бранд. Руснаците залагат, че ЕС ще се върне към политическото си статукво: слабост, причинена от разделението между страните-членки.

Сега си представете за секунда как този сценарий ще се развие в ЕС, ако Русия анексира Донбас и превземе Одеса. Политическите обвинения в ЕС биха станали непоносими. Отношенията между източноевропейските страни и Германия вече са толкова лоши, колкото и в който и да е момент в живата памет. Щеше да стане много по-зле, ако Украйна беше дори частично победена. Повече хора в Източна Европа биха се запитали дали е в техен интерес да бъдат част от съюз, управляван от търговските интереси на Германия. Като членове на НАТО, те не се нуждаят от ЕС за собствената си сигурност. Напротив, членството в ЕС ги обвързва с политики, които биха могли да навредят на техните интереси за сигурност.

Германският меркантилизъм е неустойчив. Или германската политика ще сложи до край на това, което все още не се предвижда, или ЕС ще рухне.

* Автор на статията е Волфганг Мюнхау – бивш съредактор на Financial Times Deutschland и сегашен директор на Eurointelligence. Заглавието е на Actualno.com. Коментарът е писан да стане ясно, че има политическо съгласие в рамките на ЕС 90% от вноса на руски петрол да бъде спрян до края на 2022 година!

 

Превод: Ганчо Каменарски

Източник: Actualno.com

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш, заяви пред журналисти...

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет потвърдиха за БТА. Към момента...

Екатерина Михайлова: Външният министър стана ябълката на раздора, а това дава лош сигнал в чужбина

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто. Съвместяването между премиера и позиция на външен министър е тежка задача...

Вижте още