Може ли България да купува руски газ, без да нарушава наложените от Брюксел санкции?

Най-четени

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс...

 

Нови усилия за разплитане на газовия възел с Русия. В България дойде група експерти от Европейската комисия, за да се установи дали предложеният от Москва начин на плащане не нарушава санкциите, наложени от Брюксел. За разлика от София, няколко големи страни в общността, включително и съседна Гърция, вече се разбраха с „Газпром” и прехвърлят средства по новата схема, предава Нова тв.

В търсенето на отговор може ли България да купува руски газ без да нарушава санкциите, у нас са представители на Европейската комисия. Това е второто посещение за месеца от Брюксел. Експертите ще разяснят как точно е възможно да се извършва плащането, без да се нарушават санкциите към Москва. В дневния ред са и разговорите за общи европейски доставки на газ. В четвъртък Гърция стана поредната държава, която успя да плати газа си.

„Има информация, че са намерили начин как да платят, за да получат природен газ. Но ние имаме също допълнително писмо от Европейската комисия, което казва: „Плащането по този механизъм с конвертиране в рубли е нарушение на санкциите”, заяви заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

От енергийното министерство обаче не могат да дадат категоричен отговор как въпросните страни са извършили плащанията си. Затова е търсена и позицията на „Газпром”.

Единственото допълнително разяснение е, че всъщност парите, ако платим в долари, както ние плащаме, няма да напускат „Газпромбанк”, а там ще бъдат превалутирани”, каза още Данаилов.

Настоящите инструкции на Европейската комисия са, че плащанията трябва да се извършват само във валутата, посочена в договора и изрично да се посочи, че с това транзакцията е приключена. Не е позволено да се откриват сметки в рубли.

Фактите са такива, че няма преведени рубли за получаване на природен газ. Вече относно конвертирането – кой го прави, по какви сметки, кой ги е открил, кой управлява тези сметки, това са допълнителни въпроси, които не са маловажни”, посочи Васил Начев, който е енергиен експерт.

„Много е важен моментът кога плащането се смята за извършено. Ако се смята тогава, когато го е превалутирала банката, примерно „Газпром” по курса, който е даден от Руската централна банка е едно, тогава когато е актът на самото плащане, е друго”, коментира икономистът Красен Станчев.

Как да се осъществява плащането и има ли вариант България отново да работи с „Газпром” обсъждаха и депутатите във временната комисия по въпроса. Днешното заседание беше първоначално и на него бяха приети само процедурни правила, без нищо конкретно по темата.

Докато текат разговорите с Европейската комисия, ръководствата на „Булгаргаз” и „Булгартрансгаз” са в САЩ, за да преговарят за дългосрочни договори за внос на втечнен газ. Очаква се делегацията да се върне в края на седмицата.

Каква е ситуацията с газовите доставки на останалите страни, които Русия обяви за неприятелски?

До момента нито една страна не е платила синьото гориво директно в рубли. Въпреки това доставките от „Газпром” продължават на редица места.

Полша и България бяха първите, които не платиха по новата схема на Русия и останаха без синьо гориво. Прибалтийските държави заявиха, че ще ограничат сериозно употребата на газ от Москва и ще търсят алтернативни доставки. Миналата седмица и Финландия остана без доставки.

Много държави продължават да плащат за руски газ. Официалната позиция е, че това се случва в договорените валути – евро или долари. До момента никоя страна не е потвърдила официално, че има и сметка в рубли, което би било нарушение на санкциите. Германия, Италия, а от вчера и Гърция са някои от тези държави.

До момента редица държави не са предприели действия. Румъния например има вторият най-голям добив на синьо гориво в Европа. Част от останалите държави в графата използват минимално количество руски газ в микса си.

Мистерия! Може ли България да купува руски газ, без да нарушава наложените от Брюксел санкции?

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш, заяви пред журналисти...

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет потвърдиха за БТА. Към момента...

Вижте още