След съдебно решение: Летният сарай на Доган загуби сградата, предназначена за охрана

Най-четени

Проф. Пламен Киров, конституционалист: Закриване на посолство е последната стъпка преди обявяване на война

Има ход назад, външният министър може да оттегли нотата със свой акт, коментира конституционалистът   Конституционалистът проф. Пламен Киров е категоричен, че...

От друг ъгъл: Бутни Кирил, за да падне Москва…

Да изгониш 70 руски дипломати и служители на посолството накуп е не само смел ход, но иска и кураж...

Сценариите за България са два – нова нестабилна управленска коалиция или Радев поема юздите на държавата

"Ставаме свидетели на политическа криза от нов тип. Този път тя парализира институциите и властта в държавата. Правителствената коалиция...

Фирма, свързана с почетния председател на Ахмед Доган, опита да докаже, че притежава сграда в имот, който е изключително държавна собственост. Загуби обаче делото с окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС) и тя трябва да бъде премахната. 

Става въпрос за сградата, от която наизскочиха гардове и подгониха сегашните депутати от ДБ Христо Иванов и Ивайло Мирчев през лятото на 2020 година. Тогава те дебаркираха с лодка на плажната ивица на Росенец, до т. нар. Летен сарай на Доган, за да покажат нередностите по и край него.

(Спорът между община Бургас и фирма „Стрейтлайн“ е за сградата, която се вижда зад Христо Иванов)

Делото за тази двуетажна сграда е водено от фирма „Стрейтлайн“ ЕАД на Калин Тихолов – познато лице с Ахмед Доган. Тихолов управлява „Отоманли Вилидж“ – еднолична собственост на ТЕЦ Варна.

Пъроинстанционният съд – административният в Бургас, е бил сезиран с жалба от „Стрейтлайн“ срещу заповед от 28.08.2020 г. на заместник-кмета по „Строителство, инвестиции и регионално развитие“ на Община Бургас. С нея на основание, че е незаконна, е наредено сградата да бъде премахната. Водела се е построена от „неизвестен извършител“.

Административният съд в Бургас отхвърлил жалбата с мотиви, че тя е изградена без строителни книжа, поради което е незаконна и спрямо нея не са налице основанията за търпимост.

Както Actualno.com вече писа, през март 2007 г. фирма „Стрейтлайн“ АД купува няколко имота на брега на Черно море, в кв. Крайморие на Бургас. Продавач на единия (53 000 кв. м идеални части от общо 184 093 квадрата) са четири дъщерни дружества на „Лукойл“  – пенсионно осигурително дружество, доброволен пенсионен фонд, професионален пенсионен фонд и универсален пенсионен фонд „Лукойл Гарант България“.  Материалният интерес – вписаната в нотариата сума по сделката, е 3 755 497 лева.

Другите имоти – сграда „Яхт клуб“ от 174 кв. м, хангар за морски съдове от 308 кв. м, хангар за леки морски съдове от 161 кв. м, помощна сграда от 42 кв. метра и поземлен имот от 9 декара (или 9000 кв. м.), са продадени само от ДПФ „Лукойл Гарант България“ срещу сумата от 1 129 140 лева.

(Според „Стрейтлайн“ сградата е част от тези имоти, които е придобила от „Лукойл“)

„От заключението на вещото лице е видно, че в общината е наличен кадастрален план на базата на лесопарк „Росенец“ от 1989 г., в който план са отбелязани големите почивни станции, но процесната сграда я няма нанесена“, се сочи в материалите по делото. Тя е с площ 76 квадратни метра.

„По делото, включително и от заключението на вещото лице, не се установява идентичност на процесната сграда с някоя от сградите, описани в стар имот с № 090043 по картата на възстановената собственост. Нещо повече, имотът, в който се намира процесната сграда и имот 43 нямат обща граница, като двата имота не са се застъпвали и през годините, тъй като имот 43 е с площ от 9 декара и е бил по-на север от процесната сграда, поради което тя никога не е попадала в реалните граници на имот 43. Предвид тези установявания се налага изводът, че процесната сграда не е включена в имуществото на „Лукойл Нефтохим“ Бургас“ АД, образувано чрез акта на преобразуване на Нефтохим АД. Тази сграда не фигурира в сградите по нотариален акт № 198 по нот. дело № 1154/1999 г., с която Нефтохим АД е признат за собственик на недвижими имоти и сгради на територията на парк „Росенец“, се допълва в мотивите.

(Летният сарай е част от описания в съдебното решение стар имот 43)

Това е и причината съдът да отрече твърденията на „Стрейтлайн“, че по силата на правоприемство между него и „Лукойл Гарант-България Доброволен пенсионен фонд“ е придобил собственост върху въпросната сграда.

На практика обаче едва през 2020 г. „Стрейтлайн“ АД я декларира като своя собственост.

Становището и на ВАС е, че след като сградата попада в крайбрежна плажна ивица – имот публична държавна собственост, то тя не може да бъде търпим строеж, защото е недопустимо придобиването на ограничено вещно право на строеж в публична държавна собственост.

(В кадастъра имотът, който заобикаля постройката, е изключителна държавна собственост)

В случая имотът, в който е построена тази двуетажна сграда, е изключителна държавна собственост. Според закона обектите и имотите – изключителна държавна собственост, не могат да се обявяват за частна държавна собственост. Това означава, че с тях не могат да се извършват разпоредителни сделки като продаване, отдаване под наем и др.

Недоказан остава доводът на „Стрейтлайн“, че сградата е построена през 1978 година. Архивът на „Лукойл Нефтохим Бургас показва, че най-ранната сграда в района е построена през 1981 г. и това не е тя. За спорната сграда данните са, че е построена след 2006 г.

(Описание на сградата в този имот – пише, че е частна)

Според съда характеристиката на незаконен строеж е основание за административния орган (общината – б.р.) да издаде заповед със съдържание като оспорената, годна да предизвика правната последица премахване. Единствената възможност тази пречка да бъде преодоляна е само ако спрямо незаконния строеж са налице предпоставките за търпимост, но и това е невъзможно в имот, който е публична държавна собственост.

На практика обаче в кадастъра въпросната сграда се води частна собственост. Абсурдът, видим от картите, е, че постройката е заобиколена от имот, който е изключителна държавна собственост.

 

Източник: Actualno.com

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Проф. Пламен Киров, конституционалист: Закриване на посолство е последната стъпка преди обявяване на война

Има ход назад, външният министър може да оттегли нотата със свой акт, коментира конституционалистът   Конституционалистът проф. Пламен Киров е категоричен, че...

От друг ъгъл: Бутни Кирил, за да падне Москва…

Да изгониш 70 руски дипломати и служители на посолството накуп е не само смел ход, но иска и кураж да го направиш. А такава...

Сценариите за България са два – нова нестабилна управленска коалиция или Радев поема юздите на държавата

"Ставаме свидетели на политическа криза от нов тип. Този път тя парализира институциите и властта в държавата. Правителствената коалиция дори и в оставка продължава...

Радев категорично: ДАНС не ми е давала доклад за руските дипломати

"Легитимността на институциите е в отстояването на фактите и в осъзнаването на отговорността за действията. По отношение на фактите - в президентската институция не е...

Всъщност: Коя държава има най-много дипломати у нас и колко точно са руските?

След като България обяви 70 руски дипломати за "персона нон грата", в публичното пространство възникна уместния въпрос колко точно е общия им брой на...

Вижте още