След аварията в ПАВЕЦ „Чаира“ властта гузно мълчи – защо?

Най-четени

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет...

Екатерина Михайлова: Външният министър стана ябълката на раздора, а това дава лош сигнал в чужбина

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто. Съвместяването между премиера и позиция на...

Първанов: Не бих се върнал в активната политика, това не е моята политическа епоха

„Съзнателно предпочетох да стоя малко в сянка“, каза в ексклузивно интервю в предаването „Тази сутрин“ президентът Георги Първанов (2002-2012 г.). „Непрекъснато се...

Помните ли, че на 23 март стана тежка авария, заради която премиерът Кирил Петков свика извънредна пресконференция? Заедно с енергийния си министър Александър Николов той обяви драматично, че при тест след ремонт в ПАВЕЦ „Чаира“ е станала голяма беля. Рискове за хората в централата и в района няма, успокои Петков. Но призна, че заради аварията надеждите за потушаване на цените с по-евтин ток, възлагани на тази електроцентрала, са се изпарили. 

 

Междувременно „Капитал“ разкри, че злополучната централа вече напълно е излязла от строя, тъй като и последният работещ генератор там се е повредил преди дни. За тази нова „засечка“ дори нямаше брифинг на властта.

 

От онази пресконференция в края на март репортерите разбраха, че по време на пробно пускане на един от агрегатите по време на натоварването се чул тежък тътен и тестът бил спрян. Става дума за съоръжение, минало току-що през рехабилитация. Ремонтът обаче не е извършен от производителя на оборудването – „Тошиба“, а от друга фирма, обясни премиерът Петков. И обяви, че вече е пратил МВР и ДАНС на проверка.

След извънредната пресконференция по темата за аварията и за бъдещето на „Чаира“ настана пълно мълчание. Сигурно защото поражда много тревоги и много неудобни въпроси. Каквото и да се е случило, последствията са сериозни – ще се забави пускането на ключови за националната енергийна система мощности, при това с години.

 

Защо централата е толкова важна

Помпено-акумулаторната ВЕЦ „Чаира“ има 4 хидроагрегата „Тошиба“  –  всеки с мощност 210 мегавата в турбинен режим и 186,2 мВт в помпен режим. Това я прави най-голямата от този вид в цяла Югоизточна Европа.

Но „Чаира“ е много повече от голям производител на електроенергия. Токът от нея е евтин и безценен при „ценови циклони“. Освен това е без конкуренция в ролята на балансьор –  когато има излишъци на ток, тя работи на помпен режим и акумулира допълнителни количества вода, а при недостиг започва да изпуска водата и да произвежда хидроелектроенергия (между язовирите „Белмекен“ и „Чаира“ водата се спуска по огромни тръби от височина 700 м).

Първите два агрегата са в експлоатация от април 1995 г.  Трети и четвърти са пуснати през август 1999 г.

Замисълът на тази голяма ПАВЕЦ е да осигури гъвкавост на енергийната система на денонощна база и да замества при аварии големи мощности като ТЕЦ и АЕЦ. Голямото й предимство е нейната изключителна оперативност – може да се пуска и спира много бързо.

При такъв много голям, много пъргав, евтин и екологичен балансьор други играчи стават ненужни – като ТЕЦ „Варна“ на Ахмед Доган и централи, свързвани с Христо Ковачки, свикнали да получават от държавата многоцифрени суми за т.нар. „студен резерв“ – да поддържат блокове в готовност евентуално да започнат да се включат и да подават ток в пикови моменти с голям недостиг.

Впрочем работеща на пълна мощност ПАВЕЦ „Чаира“ би поставила под въпрос и нуждата за влагане на 1.5 млрд. лева в батерии за съхранение на електроенергия – една от мегаломанските идеи на сегашния кабинет, която дори бе натикана в Националния план за възстановяване и устойчивост въпреки всички неясноти около този проект.

 

Ремонти без край 

 

За ремонтната програма на „Чаира“ се знае много малко. Тя е част от голям проект за рехабилитация на комплекса „Белмекен – Чаира – Сестримо“ и ВЕЦ „Въча“, за който близо 16 млн. евро са от компанията майка НЕК, а 26.6 млн. евро са осигурени от Международния фонд за извеждането от експлоатация на малките блокове в АЕЦ „Козлодуй, като администратор на средствата е Европейската банка за възстановяване и развитие.

Ремонтът на ПАВЕЦ „Чаира“ е възложен през април 2019 г. при кабинета „Борисов“. Срокът за изпълнение е 38 месеца  – т.е. юни 2022 г. В медиите се появи информация, че заради коронавируса и затрудненията с доставките е разрешено удължаване. Сега, след аварията, е ясно – ПАВЕЦ-ът няма да заработи скоро на пълна мощност. Ако са верни твърденията, че аварията в края на март е повредила неспасяемо оборудването и агрегатът трябва да се прави наново, това означава забавяне с години.

Договорът от 2019 г. е подписан с австрийския консорциум ABB – VOITH (за сумата 13,8 млн. евро). По информация на „Капитал“ обаче реалният подизпълнител на ремонтните дейности е румънската USM Resita. Защо НЕК не е възложила ремонта на Toshiba – производителя на помпите и агрегатите? С този въпрос още през февруари вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че е наредил проверка в централата.

В момента от четири агрегата работи само един. Една от турбините се повреди миналото лято и още не работи.

Енергийни експерти обясниха пред „Сега“, че възстановяването на авариралия сега агрегат ще отнеме много време, защото са засегнати части от работното колело и лопатки на турбината. В допълнение ще бъде забавен и ремонтът на четвъртия агрегат. „В момента завършва ремонтът и се подготвя за изпитания един хидроагрегат. Като се „отвори” и авариралият агрегат за оценка на щетите, няма да могат да се извършват никакви ремонтни работи по четвъртия агрегат. По този начин електроенергийната система на страната ще бъде лишена от 432 MW бързоманеврени мощности, при това точно в периода на пролетното пълноводие и снеготопене“, посочват специалистите.

 

Кой ще поеме отговорност? 

Противно на очакванията, че държавата ще осветли обществото какво се случва с този важен проект след аварията, настана пълно информационно затъмнение. „Сега“ зададе въпроси на НЕК, към чиято структура е ПАВЕЦ „Чаира“, но и до този момент отговори няма.

От извънредната пресконференция след аварията се разбра, че правителство възлага проверки на възлагането и изпълнението на договора. Експерти изтъкват, че причината за аварията може да се дължи както на качеството на ремонтните дейности, така и на компютърната симулация, от резултатите на която е трябвало да се оразмери скоростта на действие на затворните механизми. При всички случаи отговорност носи и настоящото ръководство на Министерство на енергетиката. „Още при встъпването си в длъжност министърът, знаейки, че има проблеми с хода и качеството на ремонтните работи, трябваше да възложи пълна проверка на договора и да определи свой пълномощник, който да наблюдава под лупа ремонтните работи на обекта. Нищо от това не се случи, при това в условия на енергийна криза“, коментира Еленко Божков, бивш член на Комисията за енергийно регулиране.

 

Какво става с проверките? 

 

Краткият отговор е „нищо“. А още в началото на февруари министър Бойко Рашков обяви, че се води активна проверка „по един изключително важен за енергетиката обект – ПАВЕЦ „Чаира“. Според ръководителя на МВР най-голямата помпено-акумулаторна ВЕЦ в Югоизточна Европа е била унищожавана бавно и сигурно „очевидно и най-вероятно с оглед на икономическите интереси на един субект“. Остава ДАНС и МВР да осигурят доказателства за тези страховити твърдения. А също и да установят кой е виновен за аварията. Засега службите мълчат. Няма резултати и от проверките на ресорното министерство, БЕХ и НЕК за  причините и отговорните за аварията.

 

Автор:ТАНЯ ПЕТРОВАЮЛИАНА БОНЧЕВА

Източник: „СЕГА“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет...

Екатерина Михайлова: Външният министър стана ябълката на раздора, а това дава лош сигнал в чужбина

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто. Съвместяването между премиера и позиция на външен министър е тежка задача...

Първанов: Не бих се върнал в активната политика, това не е моята политическа епоха

„Съзнателно предпочетох да стоя малко в сянка“, каза в ексклузивно интервю в предаването „Тази сутрин“ президентът Георги Първанов (2002-2012 г.). „Непрекъснато се повтарят едни и същи тези....

Търговците на кръв вече не са само пред кръвните центрове, но дебнат и в социалните мрежи

Търговците на кръв вече не са само пред кръвните центрове, но и в социалните мрежи. Как действа кръвната мафия в Бургас? Ранно утро в града....

24 хиляди деца у нас с пропусната доза ваксина

В края на седмицата дойде тъжната вест за две бебета, които са починали след заболяване от коклюш. Броят на заразените у нас расте, а...

Вижте още