Грешките в мисленето: Украйна и откровеният цинизъм като стратегия на България

Най-четени

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични...

Във външната си политика България често е разчитала на една спорна стратегия: откровен цинизъм в защита на егоистично-формулиран национален интерес. Тази стратегия почти никога не е давала добър резултат, но въпреки това и до ден днешен продължаваме да се придържаме упорито към нея. През 1913 г., например, – след успехите в първата Балканска война – България има възможност да получи (и то със съгласието на великите сили) територия по-голяма от заветния блян от Сан Стефано.

 

Но в желание да добави и още земи в Македония към вече договореното, страната необмислено се хвърля в „братоубийствена“ битка със съюзниците, които и до ден днешен обвиняваме в учебниците си по история за последвалата наша национална трагедия. Когато откровено се опитваш да максимизираш собствения си интерес за сметка на останалите, поне не ги обвинявай, че те в отговор са действали реципрочно спрямо теб.

В изолация

Всъщност егоистичният цинизъм води до изолация: останалите „не те разбират“ и не приемат твоите тези. България отново е на път да се самоизолира по важни външно-политически въпроси като Северна Македония и Украйна. Уж в защита на някакви висши национални интереси, страната си отглежда международна среда, в която дори съюзниците ѝ започват да я гледат странно.

А една такава среда не е благоприятна за реализирането на никакви национални интереси. Напротив, тя стимулира и другите да се държат максимално егоистично и недобронамерено спрямо нас.

 

Фокусът на този текст е Украйна, но не бива да се пропуска и следният парадокс: ние подкрепяме бързото приемане на Украйна в ЕС, но сме срещу бързото приемане на Северна Македония в него. Само това почти логическо противоречие демонстрира, че нещо сериозно се е объркало в главите на външно-политическите ни стратези.

 

Цинични тези

По отношение на Украйна откровеният цинизъм на управлението, оправдаван с егоистично-дефинирани „национални“ интереси, вече доби срамен характер. Хора на високи постове в държавата поддържат тези, които дори от човешка гледна точка биха довели до изчервяване при артикулацията им:

– Няма да изпращаме оръжие, за да не удължаваме и задълбочаваме конфликта в Украйна;

– Ако изпратим оръжие, ставаме пряк участник във военните действия и мишена за Русия;

– Ние сме малка държава и затова нямаме сериозни ангажименти към конфликта;

– Трябва да мислим за времето след войната, когато пак ще си говорим с Русия и Путин за нефт, газ и т.н.;

– Няма смисъл да се изпраща военна помощ, защото руснаците ще я отстрелят по пътя;

– Няма да се изпраща военна помощ, защото тя може да бъде използвана от украинците за агресия спрямо Донбас;

– Другите така или иначе пращат достатъчно военна помощ;

– Ние не изпращаме оръжие за Украйна, но пък военните ни заводи се задъхват да произвеждат през последните месеци, а това е хубаво за икономиката;

– Три месеца солидарност с украинците стигат;

– Нашата цел е да спрем „братоубийствената“ война в Украйна без значение как тя ще завърши;

– Ще изпратим защитни средства, но първо да бъдат раздадени на етническите българи…

Авторите на тези кандидат-студентски дипломатически бисери, уви, заемат върховете на българската политика: от президентството, през важни министерства, та до бивши министър-председатели на страната. Нещо повече, подобни бисери се тиражират като белег на „национално-отговорно“ поведение.

И неслучайно в буфониадата „кой е най-голям патриот“ от „Възраждане“ изпъкват с тезите си, че от целия украински конфликт нас трябва да ни интересува само и единствено какво става с българите – граждани на Украйна, моряци в Мариупол, но най-вече с българите у нас.

 

Грешките в мисленето

Проблемът със стратегията на откровения цинизъм в изразяването на егоистично формулирани национални интереси не е само морален. Всъщност тази стратегия има един вътрешен дефект, който я прави контрапродуктивна. И затова не е просто лош късмет, че следвайки тази стратегия често сме стигали до национални катастрофи.

Първо, тази стратегия като цяло предполага, че за да спечелим ние, някой друг трябва непременно да загуби. И тук не става дума за големи амбиции за разширяване на територия (които, слава богу, вече сме изоставили), а за сметки от този вид, че за да спечелим ние, Украйна бързо трябва да загуби. Например, за да имаме по-евтини енергоносители и да спрат санкционните режими, добре е Украйна да се предаде и да загуби войната.

Второ, тази стратегия често се изразява в обикновено гратисчийство: ще се ползваме от общи блага, като сигурност и отбрана, гарантирани от НАТО, но ще се стараем да допринасяме възможно най-малко за общите усилия. Другите дават достатъчно помощ за Украйна, защо да даваме и ние? Другите да наложат санкции, но ако може ние да продължим да ползваме руски суровини и т.н.

 

Какъв партньор е България?

Следвайки стратегията на откровения егоистичен цинизъм България рискува да се сдобие с репутацията на партньор, който няма да се поколебае да „прекара“ останалите, ако му се отдаде възможност. Както и на партньор, който се възползва от останалите и не допринася пропорционално на възможностите си.

Ето точно тази репутация е в основата на самоизолацията на страната и на попадането ѝ в ситуация, в която партньорите спират да я разбират. Като добавим към тези проблеми и остатъчни проблеми на съветското ни наследство – пробитите служби, например – става ясно защо доверието към България не е на голяма висота. Холандски пилот на F-35 се оплака, че българи му предлагали да разкрие тайни за самолета срещу заплащане. Холандците пък страдат от друга репутация – че не лъжат.

 

Как България да преодолее този проблем

Голямата задача на българската външна политика е да се раздели със стратегията на откровения цинизъм в защита на егоистично формулирани национални интереси. Защото липсата на доверие в страната има пряко изражение в отсъствие на инвестиции, нежелание за взаимодействие и общи проекти, по-лоша свързаност и бизнес среда. За да преодолеем тези проблеми, два са основните въпроси, на които трябва да се опитваме да отговорим в международен план:

 

1. Как да спечелим ние, без да загубят другите и най-вече партньорите ни:

Например, как България да защити интересите си, без партньорите ни от НАТО и приятелска Украйна да загубят? Как да спечелим в отношенията си със Северна Македония, без тя да загуби от нашия успех? Като държава с по-ограничени ресурси, България трябва да разчита основно на ко-оперативни стратегии, а не на стратегии, в които цялата печалба е за нас, а загубата е за другите;

 

2. Как да спечелим от общи блага, без да се изкушаваме от гратисчийско избягване на плащанията за тях:

Европейската и атлантическата интеграция създават общи блага – сигурност, общо пространство без граници, чиста околна среда, правова държава и т.н. България ще е успешна, не само когато се проявява като ползвател на тези блага, но и като допринася за тяхното създаване и поддържане. Правим ли достатъчно, например, за да налагаме ценностите на ЕС на Балканите? Участваме ли наравно с останалите в общи усилия, например във връзка с военния конфликт в Украйна?

Ако честно си отговорим на тези въпроси, и ако предприемем съответните действия, за да коригираме досегашната си цинична по своя характер политика, не само ще се отървем от срама, но ще имаме и далеч по-успешна външна политика. И тогава наистина ще постигаме външно-политическите си цели, а няма да използваме външната политика просто да гъделичкаме националното си самолюбие.

 

Автор: Даниел Смилов

Източник: „Дневник“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт....

Столични полицаи задържаха скитника, поругал гроба на патриарх Неофит

Полицаи от Столичната дирекция на вътрешните работи задържаха мъжа, който поруга гроба на патрирах Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св....

Две рокади в служебното правителство

Министър-председателят Димитър Главчев предлага персоналният състав на служебния кабинет да бъде променен, като Кирил Вътев бъде освободен от поста министър на земеделието и храните,...

Вижте още