ММС – министерство на мъглата в спорта: Или как Радостин Василев превръща ведомството в най-непрозрачното в България

Най-четени

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени?...

Чувал ли е някой какво извършва вече три месеца спортното министерство извън уволненията в държавните дружества? Вероятно служителите му, евентуално техните близки и приятели. И… толкоз. Защото след 13 декември 2021 г. това е най-непрозрачното от всички 19 министерства в България.

Откакто на тази дата в кабинета на третия етаж в Спортната палата се настани адвокат Радостин Василев, над делата на ММС се спусна плътна информационна мъгла. И така вече повече от 100 дни независимо от прокламираната прозрачност в управлението от министър-председателя Кирил Петков. Независимо и от прокламираната (каква ирония!) „прозрачност и откритост“ и от самия Василев.

От официалните съобщения на ММС може да се добие представа за някакви смътни намерения, но никога да се научи конкретика. А в медийните изяви на самия министър предимно има бомбастични закани за изчегъртване и търсене на съдебна отговорност от лъжци или пък за „лакеи на мафията“, за изстъпления на „преститутките на господарите на грабежа“ и прочие.

Впрочем, последното му Фейсбук изпълнение е връх в този вид негово „творчество“. Ето и някои наброски:

„Стартирах безпрецедентно освобождение на спорта от мафията на всички нива“; „Категоричен съм, че какъвто и да било злонамерен медиен натиск, от който прозират интереси далеч от спорта и коректността, не би ме отклонил от пътя да извадя на показ всички безобразия, извършени в системата“; „Аз съм сбъднатият кошмар за всички дерибеи в спорта!“

Извън тези алабалистики и високопарни словесни еквилибристики Василев избягва да споменава конкретни данни и числа от дейността на подопечното му министерство. Да, вече се превръща в норма да заема страна, понякога с твърде голям жар, при различни конфликти – като тези в БФС (подкрепя Димитър Бербатов), във федерациите по биатлон (срещу президента Екатерина Дафовска) и автомобилизъм (срещу президента Камен Михайлов). Както и да си прави пиар с предложение за футболен мач между българските и северномакедонските министри или с поемане на „ангажимент“ да се срещне с ръководството на федерацията по борба, за да се реши спорът между Биляна Дудова и Тайбе Юсеин коя да участва на европейското първенство…

Но извън това делата на Василев и оглавяваното от него ведомство са потънали в мрак. При това

 

министърът не просто говори абстрактно, мъгляво и ангро

 

по основни теми, а упорито отбягва конкретни въпроси, дори и зададени по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). И в този негов стремеж се стига дотам, че ММС или целенасочено отказва да отговори, или лъсват неистини, когато му бъде поискана по законовия ред информация за харченето на пари от държавния бюджет – парите на същия този суверен, който и министърът, както и неговият патрон в ИТН Слави Трифонов все изтъкват.

Да припомним, че Радостин Василев управлява рекорден за ММС бюджет от общо 123 553 900 лв., което е с 27% повече спрямо 2021 г. Две са големите пера в него – парите за дейност на спортните федерации – 73 138 500 лв., и тези за спортни обекти и съоръжения – 17 274 800 лв.

Впрочем, средствата по последното перо са колкото сумарно бяха отпуснати за такава дейност за целия последен мандат (2018-2021) на министъра на ГЕРБ Красен Кралев – 17,495 млн. лв. Но не са само те, защото в държавния бюджет има още едни 17 млн. лв. за „инвестиции в изграждане на спортни обекти, в т.ч. довършване на спортна зала „Арена Бургас“. С други думи, Василев разполага с над 34 млн. лв. за строителство, реконструкции и ремонти на материалната спортна база в страната.

Вече мина първото тримесечие, а някой да е чул за поне един проект или поне за едно спортно съоръжение (дори не смеем да мечтаем да чуем сума за такъв проект), което ще бъде построено или ремонтирано с тези пари? Изглежда министърът няма никакво намерение да каже за какво ще харчи тези държавни средства (а може би просто няма капацитет, за да подготви проектите вече четвърти месец?).

Така постъпи в Народното събрание, където депутатът от ПП Димитър Ташев му поиска „разбивка в писмен вид“ за какво ще се налеят още милиони в исторически поскъпналата (до 63.8 млн. лв.) „Арена Бургас“, която уж вече бе готова. Народният представител получи следния мъгляв отговор: „Предвидените в централния бюджет 15 млн. лв. са прогнозна резервна стойност на допълнителните средства, които биха се явили необходими за обезпечаване на разходите по ползване и управление на спортната зала след въвеждането ѝ в експлоатация.“ И нито една конкретна сума за конкретна дейност по залата.

След като пренебрегва така народните представители, които са му един вид началници, защо тогава да се чудим, че

 

Радостин Василев не благоволява да отговори

 

на подобни въпроси и на медиите. През февруари „Сега“ го попита по реда на ЗДОИ именно за какво ще отидат споменатите 34 млн., а той отвърна, че това не е обществена информация. И тъй като Василев все така упорито продължава да не отваря дума по темата, обществото продължава да не знае:

– За какво са предвидени заложените в бюджета 15 млн. лв. за уж завършената „Арена Бургас“?

– Кои са четирите „енергийно ефективни спортни центрове за високи постижения“, записани в коалиционното споразумение за съвместно управление на България в периода 2021-2026 г.? В кои градове е предвидено да бъдат построени и каква е поне приблизителната им стойност?

– Колко и кои обекти от националната спортна база ще бъдат модернизирани през тази година?

– Каква сума е окончателно призната от държавното „Сердика спортни имоти“ ЕАД като инвестиция на ПФК „ЦСКА-София“ в ст. „Българска армия“ и тренировъчната база в Панчарево, т.е. – колко от задълженията за наем ще си спести бившият работодател на Радостин Василев?

Все въпроси, по които министърът не смята за необходимо да уведомява „суверена“. И с това упорито укриване на данни за разходването на парите от държавния бюджет всъщност внася съмнения за някакви задкулисни действия, за разпределяне на парите на тъмно и по изкривени процедури. Нищо, че самият той твърди: „За мен е неприемливо съдбата на спорта в България да се решава на кръгли маси или чрез телефонни обаждания.“

Но не само харченето на парите за ремонти и строителство е грижливо прикривано. Оказа се, че средствата, които се отпускат на федерациите за дейност или за подпомагане на домакинствата на международни състезания у нас, също са тайна. „Сега“ опита да получи тази информация отново по реда на ЗДОИ (че как иначе, при директор на дирекция „Връзки с обществеността“ в ММС, който не благоволява да отговори на позвънявания, нито да върне обаждане). Въпросът бе зададен на 18 март и след законовия 14-дневен срок (дори с три дни закъснение) се разбра, че има нещо гнило.

На 17 март министерството публикува прессъобщение (по традиция – без конкретни числа или суми), че „започва подписването на договорите по Програмата за финансово подпомагане на дейности в областта на спорта за високи постижения за 2022 г. за спортните дейности на федерациите. Към момента са одобрени 24 проекта […] По този начин ще се осигури нормалното функциониране на централите, както и оптимален тренировъчен и състезателен процес на българските спортисти.“ И още: „Вече са сключени договори с три федерации за организиране на четири състезания […] Комисията е одобрила още пет договора за организиране на спортни състезания“ (това по програмата за подпомагане на домакинства на международни състезания в България).

Въпросите на „Сега“ към Радостин Василев бяха: кои федерации към 18 март са одобрени за финансиране и за какви суми (24 според прессъобщението); и домакинствата на кои състезания към 18 март са одобрени за подпомагане от ММС и с какви суми (според прессъобщението 3 договора са били подписани, а още 5 – одобрени).

Отговорът е суперувъртян, но есенцията е, че тъй като постановлението на Министерския съвет за изпълнението на държавния бюджет е публикувано в „Държавен вестник“ на 22.03.2022 г., „процедурите по одобряване на проектите по отделните политики и подписването на договори още не са финализирани“.

 

Стоп! В случая някой от ММС лъже.

 

Ако наистина процедурите по одобряване не са завършени, защо бе това хвалебствие в прессъобщението? Неоткриваемият директор на дирекция „Връзки с обществеността“ Кирил Веселински ли е избързал да похвали министъра си, или самият министър е тичал пред вятъра и срещу закона ? Ако пък към 17 март наистина е имало 24 одобрени за финансиране федерации и 8 домакинства, тогава защо ММС крие какви са сумите, които по принцип трябва да предостави публично пред обществеността?

В единия случай отговорът на ММС поражда притеснения, а в другия – съмнения.

Ако наистина процедурата за финансиране не е била завършена, това означава, че цяло тримесечие работата на федерациите е била затруднена независимо от уверенията, че „ММС е финансирало дейности с неотложен характер“.

Когато Радостин Василев встъпи в длъжност, една от първите му стъпки бе да отмени изработената от предшественика му – служебния министър Андрей Кузманов, програма за финансиране на федерациите, по която течеше процедура за кандидатстване с краен срок 14 януари. И възложи изработване на друга програма на външен екип начело с бившия служебен министър на спорта Даниела Дашева, преподавател в НСА (защо Василев си няма свой екип с капацитет за подобна работа е отделен въпрос).

Интересно дали в онзи момент министърът осъзнаваше, че изработването на нова програма, последвано от повторна процедура по обсъждането ѝ и след това подаване на документи от федерациите, ще се проточи? И че много от федерациите ще трябва да карат на мускули и няма да могат да работят нормално, търсейки от другаде пари да организират първенства, подготовки на отбори, лагери, пътувания и куп други дейности в продължение на месеци. Или по-важно е било да не се работи по програмата на някого другиго на каквато и да е цена?

Ако пък финансирането на федерациите все пак вече е било задвижено към 17 март – тогава, според отговора на ММС, това е станало в разрез със закона. А пък нежеланието да се отговори какви суми ще получат одобрените, води до съмнения, че може би не се е получило според изявлението на министъра, че „Идеята е да увеличаваме средствата, а не да ги намаляваме и отмъщаваме или да ограничаваме нещо относно финансирането“. Или че има огромни разминавания, които няма как да бъдат обяснени с някаква единна методика?

Но така ще е – щом има скрито-покрито, ще възникват съмнения, защото под ръководството на обещалия да въведе прозрачност и откритост Радостин Василев ММС всъщност потъна в мъгла. „Ако в другите министерства не подхождат като мен, значи не знаят какво наистина желаят хората, които ни избраха“, пише Василев на официалния си министерски профил във Фейсбук.

Дано, дано наистина поне другите ведомства не подхождат като него. Защото, ако това ще е новият модел на управление в ММС, вместо в сбъднатия кошмар за всички дерибеи в спорта адвокат Василев ще се превърне в кошмар за самия спорт…

 

Автор: ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

Източник: „СЕГА“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Александър Сано е водещият на „Островът на 100-те гривни“ 

Актьорът Александър Сано е водещият на новото приключенско риалити „Островът на 100-те гривни“, което ще завладее тази есен зрителите на bTV. На едно от...

Вижте още