Анализатор: Путин иска да тества НАТО – каква идеология следва?

Най-четени

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени?...

Без пробив в новия кръг преговори между Русия и Москва. Украинският президент Володимир Зеленски даде да се разбере, че очаква като резултат от преговорите да бъде договорен разговор между него и Владимир Путин. От Кремъл обявиха, че официално такова искане не е постъпило.

„Такива преговори се водят стъпка по стъпка. Това, което виждаме от самото начало, е, че нещата започнаха доста трудно. Тогава двете страни почти не искаха да си говорят. Сега се търсят общи точки, теми, по които може да се стъпи“, каза преподавателят по Международни отношения и европейски политики в университета в Маастрихт д-р Петър Петров в ефира на „България сутрин“.

 

По думите му идеологията, която следва Путин, е на „разбран от него реваншизъм, че Русия има право на жизнено пространство“.

„Идеологията, която изглежда, че Путин следва, е на някакъв разбран от него реваншизъм за това, че Русия има право на жизнено пространство и тя има право да го изисква от съседните си държави,. Опорната точка, която се следва, е, че ако НАТО и ЕС не се бяха разширявали, Русия щеше да си стои там, където е сега. Според тази идеология това нямаше да се случи – Русия пак щеше да търси начин да се разшири“, смята д-р Петров.

Според него основните рискове от войната в Украйна са свързани с това, че редът за сигурността, който досега разбирахме в Европа и Евроатлантическото пространство, ще бъде предефиниран.

„Това означава, че държавите, които граничат с Русия, ще бъдат много повече изложени на провокации и Русия ще иска да тества НАТО, защото вече ще бъде подсилена в своите разбирания, че може успешно да се опълчи на НАТО, посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Преподавателят по Международни отношения и европейски политики отбеляза, ще бъде много по-вероятно да се получават ситуации, в които НАТО ще трябва да отговори на Русия.

Д-р Петров коментира и позицията на Китай за инвазията на Русия в Украйна.

„Китай дава смесени сигнали. Той е важен съюзник. Щатите се опитват да подсигурят Китай в общите санкции срещу Русия. Китай не отхвърли инвазията на Русия в Украйна, обаче и не предприема открити стъпки срещу Западния фронт на санкции срещу Русия. За Китай е важно да не отхвърля открито действията на Русия“, добави той.

 

А Европа е реагирала по-бързо, по-обединено и твърдо от САЩ, категоричен бе събеседникът.

Западът ще продължава да притяга примката около Русия – а тя се води на няколко фронта – информационен, разузнавателен, икономически и военен, с помощта, която се оказва на Украйна“, завърши д-р Петров.

Източник: www.bgonair.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Александър Сано е водещият на „Островът на 100-те гривни“ 

Актьорът Александър Сано е водещият на новото приключенско риалити „Островът на 100-те гривни“, което ще завладее тази есен зрителите на bTV. На едно от...

Вижте още