Анализатор: Путин иска да тества НАТО – каква идеология следва?

Най-четени

Куриоз! Мъж от Уганда има 12 жени и 102 деца, не може да им запомни имената

Мъж от Уганда е баща на 102 деца и се сблъсква с проблеми като това как да им осигури...

Окончателно: Минималната заплата става 850 лв. от 1 януари 2024

Минималната работна заплата става 850 лева от 1 януари 2024 г. Това решиха депутатите в предпоследния ден от съществуването...

Време е за стачки: Да знаят следващите управляващи, че трябва да се съобразяват с българския работник

Синдикатите не са доволни от сегашното решение за увеличаване на минималната работна заплата, защото така както е гласувано е...

Без пробив в новия кръг преговори между Русия и Москва. Украинският президент Володимир Зеленски даде да се разбере, че очаква като резултат от преговорите да бъде договорен разговор между него и Владимир Путин. От Кремъл обявиха, че официално такова искане не е постъпило.

„Такива преговори се водят стъпка по стъпка. Това, което виждаме от самото начало, е, че нещата започнаха доста трудно. Тогава двете страни почти не искаха да си говорят. Сега се търсят общи точки, теми, по които може да се стъпи“, каза преподавателят по Международни отношения и европейски политики в университета в Маастрихт д-р Петър Петров в ефира на „България сутрин“.

 

По думите му идеологията, която следва Путин, е на „разбран от него реваншизъм, че Русия има право на жизнено пространство“.

„Идеологията, която изглежда, че Путин следва, е на някакъв разбран от него реваншизъм за това, че Русия има право на жизнено пространство и тя има право да го изисква от съседните си държави,. Опорната точка, която се следва, е, че ако НАТО и ЕС не се бяха разширявали, Русия щеше да си стои там, където е сега. Според тази идеология това нямаше да се случи – Русия пак щеше да търси начин да се разшири“, смята д-р Петров.

Според него основните рискове от войната в Украйна са свързани с това, че редът за сигурността, който досега разбирахме в Европа и Евроатлантическото пространство, ще бъде предефиниран.

„Това означава, че държавите, които граничат с Русия, ще бъдат много повече изложени на провокации и Русия ще иска да тества НАТО, защото вече ще бъде подсилена в своите разбирания, че може успешно да се опълчи на НАТО, посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Преподавателят по Международни отношения и европейски политики отбеляза, ще бъде много по-вероятно да се получават ситуации, в които НАТО ще трябва да отговори на Русия.

Д-р Петров коментира и позицията на Китай за инвазията на Русия в Украйна.

„Китай дава смесени сигнали. Той е важен съюзник. Щатите се опитват да подсигурят Китай в общите санкции срещу Русия. Китай не отхвърли инвазията на Русия в Украйна, обаче и не предприема открити стъпки срещу Западния фронт на санкции срещу Русия. За Китай е важно да не отхвърля открито действията на Русия“, добави той.

 

А Европа е реагирала по-бързо, по-обединено и твърдо от САЩ, категоричен бе събеседникът.

Западът ще продължава да притяга примката около Русия – а тя се води на няколко фронта – информационен, разузнавателен, икономически и военен, с помощта, която се оказва на Украйна“, завърши д-р Петров.

Източник: www.bgonair.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Куриоз! Мъж от Уганда има 12 жени и 102 деца, не може да им запомни имената

Мъж от Уганда е баща на 102 деца и се сблъсква с проблеми като това как да им осигури...

Окончателно: Минималната заплата става 850 лв. от 1 януари 2024

Минималната работна заплата става 850 лева от 1 януари 2024 г. Това решиха депутатите в предпоследния ден от съществуването на 48-ото Народно събрание след...

Време е за стачки: Да знаят следващите управляващи, че трябва да се съобразяват с българския работник

Синдикатите не са доволни от сегашното решение за увеличаване на минималната работна заплата, защото така както е гласувано е записано „50% от средната работна...

Най-големите грехове на 48-то НС: Циркаджийските глупости и скандалите 

Четиридесет и осмото Народно събрание, за съжаление, продължи да прави онова, което направиха 45,46 и 47-ото, а именно: да ни свиква с циркаджийските глупости...

Михаил Екимджиев алармира: Заради Иван Гешев губим 12 млрд. от ЕС, няма да влезем и в еврозоната

"Заради Иван Гешев, заради провалените промени в Наказателно процесуалния кодекс най-вероятно ние няма да получим голяма част от милиардите по Плана за възстановяване и...

Вижте още