Зеленски излъган от Запада, вече не желае в НАТО, иска преговори с Путин за Крим и Донбас

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Повратен момент в 13-тия ден на войната – Зеленски се чувства предаден от Запада, вече не желае да влиза в НАТО, иска преки преговори с Путин за Крим и Донбас.

 

ГОТОВ СЪМ ЗА ДИАЛОГ

 

Аз съм готов за диалог… Това, което трябва да направи президентът Путин, е да започне този диалог“, заяви изненадващо украинският лидер, цитиран от ТАСС.

Коментирайки повторен въпрос за възможността Киев да признае „Крим като част от Русия и независимостта на ДНР и ЛНР“, Зеленски заяви:

 

МОЖЕ ДА НАМЕРИМ КОМПРОМИС ЗА ДНР и ЛНР“

 

Украинският президент Володимир Зеленски коментира евентуалното признаване на Крим и Л/ДНР, за което Москва настоява в преговорите.

 

„Ние можем да обсъдим и да намерим компромис по въпроса как тези територии да продължат да съществуват,  

 

„За мен е важно как хората на тези територии искат да живеят, кои от тях искат да са част от Украйна и кой в Украйна ще поиска да ги приеме. Така че този въпрос е по-сложен от простото признаване“, уточнява Зеленски.

 

„Това е още един ултиматум, а ние не сме готови за ултиматуми. Но имаме възможно решение по тези … ключови въпроси“, заяви Зеленски в отговор на въпрос продължава ли Киев да отхвърля условията на Москва – признаване на Крим, ДНР и ЛНР, както и отказ от влизане в НАТО. Той обаче не уточни какво именно Украйна може да предложи по тези въпроси.

 

ОХЛАДНЯВАНЕ КЪМ НАТО

Отговаряйки на въпрос за записания в конституцията стремеж за влизане на Украйна в НАТО, президентът заяви, че „отдавна е охладнял към тази идея“.

„В НАТО не са готови да приемат Украйна, алиансът се бои от противопоставяне с Русия“, аргументира се той.

 

ЗАПАДЪТ НЕ ИЗПЪЛНИЛ ОБЕЩАНИЯТА СИ

 

Володимир Зеленски допълни, че Западът не е изпълнил обещанията си да защити Украйна от руските бомбардировки, предадоха Франс прес и БТА.

Зеленски настоява за забранена за полети зона над Украйна – опция, която беше категорично отхвърлена от САЩ и НАТО.

В събота руският президент Владимир Путин предупреди, че ще разглежда въвеждането на такава зона „като участие във въоръжения конфликт“ в Украйна.

 

Тринайсет дни слушаме обещания. Тринайсет дни ни казват, че ще ни помогнат в небето, че ще ни дадат самолети, че ще ни ги доставят“, казва с отчаяние украинският президент на видеозапис, публикуван в Телеграм.

„Отговорността за случващото се е също и на тези на Запад, които от 13 дни не могат да вземат решение. . . Отговорността е на тези, които не гарантираха сигурността на украинското небе от руските убийци“, заявява още украинският президент.

 

ЗНАМ, ЧЕ ТАЗИ ВОЙНА Е С ПРЕДИЗВЕСТЕН КРАЙ

 

„Аз знам че тази война е с предизвестен край.Разбрах че Европа и САЩ не са това което се опитват да ни кажат.За мен най- важното нещо в този момент е направя каквото е възможно за да спасим живота на колкото може повече семейства.Но ще направя и всичко възможно за да останат с достойнство си на свободни хора в свободна страна“, казва Зеленски..

 

КУЛЕБА: ОТДАВНА ИСКАМЕ РАЗГОВОР С ПУТИН

 

Украйна настоява за преки разговори между президента Володимир Зеленски и руския му колега Владимир Путин, тъй като Путин е този, който „взема окончателните решения“.

Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Анадолската агенция.

Отдавна искаме пряк разговор, подчерта Кулеба в свое телевизионно участие.

Отбелязвайки, че Зеленски „не се страхува“ от нищо, включително и от пряк разговор с Путин, Кулеба настоя: „Ако Путин не го е страх от нищо, нека да дойде, да седне и да разговаря“.

 

Зеленски междувременно съобщи, че дете е починало от обезводняване в Мариупол, където от дни няма вода, електричество и отопление, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че смъртта на детето не е потвърдена от независим източник.

 

Войната в Украйна продължава вече 13 дни. По данни на ООН са загинали най-малко 406 цивилни граждани, а други 801 са били ранени, но  истинският брой на цивилните жертви не се знае с точност. Повече от 1,7 милиона души са избягали в съседни държави.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още