От друг ъгъл: „Барселонагейт“-нищо не е такова, каквото изглежда

Най-четени

Ребъл Уилсън разкри, че загубила девствеността си чак на 35

Актрисата Ребел Уилсън се надява да помогне на младите хора да се почувстват овластени, когато става дума за секс...

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Задълбочено разследване по случая „Барселонагейт“ не е имало и няма да има – това е изводът от нарочният брифинг на специализираната прокуратура тази седмица. Както е известно публичната изява на обвинението бе предизвикано от коментар на премиера Кирил Петков във връзка с постъпили от испанските власти материали по аферата.

Отговорът на спецпрокуратурата, целящ да внесе яснота по въпроса какво е свършило държавното обвинение по случая, може да пообърка малкото невинни души, вярващи в чистотата на помислите му, но не и да заблуди скептично настроените към уж независимата прокуратура българи. Впечатлението за шизофренично състояние, в което се намира прокуратурата във връзка с казуса, бе подкрепено от няколко твърдения, които на моменти толкова си противоречаха, че направо се изключваха взаимно.

Да започнем с

постъпилите наскоро в прокуратурата доклади по темата „Барселонагейт“.

Според спецобвинението те са два, но не броят им е източник на съмнението за нуждата от специализирано лечение на шизофрения. Ясно е че докладите са два – един от 219 страници, изпратени от Испания, и друг от 26 страници, изпратени от Държавна агенция „Национална сигурност“. С това яснотата свършва дотук.

Испанският доклад, който тепърва щял да се превежда, и никой от спецпрокуратурата не можел да каже какво е съдържанието му, бил резултат от две европейски заповеди за разследване. Те са били изпратени от спецобвинението на европейското бюро на Евроджъст, което от своя страна ги препратило на испанското бюро на Евроджъст.

За онези които не знаят какво представлява Евроджъст, ще припомним, че това е Агенция на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие, която подпомага съдебното координиране и сътрудничество между националните органи в борбата с тероризма и тежката организирана престъпност, засягащи повече от една страна от ЕС.

Иначе казано –

Евроджъст координира разследвания и наказателни преследвания,

в които участват най-малко две държави членки на ЕС.

Фактът, че спецпрокуратурата е потърсила съдействието на Евроджъст означава, че в случая с „Барселонагейт“ има обосновано предположение за проява на тежка организирана престъпност, която се разследва. В обсега на разследването влизат:

– искане за сваляне на банкова тайна,

– предоставяне на информация за движение на парични потоци,

– разпити на свидетели,

– събиране и обработка на „друга“ информация, която е от значение за предмета на наказателното производство.

Самото производство е образувано за пране на пари едва миналата година. Тогава шефът на спецпрокуратурата Веселина Маджарова обяви, че Бойко Борисов е бил разпитван по време на проверката като свидетел, но не и в хода на същинското разследване.

Очевидно разпитите на свидетелите и досъдебното производство на спецпрокуратурата са били достатъчно основание да се потърси Евроджъст за съдействие в борбата с тежката организирана престъпност.

На брифинга тази седмица говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев обаче обяви, че

– Advertisement –

производството не е приключило,

макар 90% от процесуалните действия по него да са извършени. И още – спецпрокуратурата все още не можела категорично да заключи има ли извършено престъпление, тъй като испанският доклад бил основополагащ, а той още не бил преведен.

Логичен е въпросът какво е предполагаемото тежко престъпление, заради което е потърсено съдействието на Евроджъст, след като 90% от процесуално-следствените действия са извършени?

Най-бързият отговор е пране на пари. Пари, чийто произход е престъпна дейност в България, в резултат на което те са се озовали в Испания и са препрани там чрез закупуването на прословутата къща, чиято стопанка е манекенката Борислава Йовчева и е била притежание на баща й Георги Йовчев…

Най-бързият отговор обаче в случая е и най-грешен. Защото, за да има пране на пари, трябва да има предикатно престъпление, от което те са спечелени. Това условие е задължително и не подлежи на никакви коментари и интерпретации. Също като при тежките посегателства срещу личността:  има труп – разследва се убийство, самоубийство или нещастен случай. Няма труп – разследват се съвсем други неща, примерно – отвличане, бягство от вкъщи, пропадане в пропаст и т.н.

С други думи – ако няма доказано престъпление, от което са спечелени „барселонските“ милиони,

за пране на пари изобщо не може да става и дума.

Оттук нататък историята с испанския доклад започва да изглежда по съвсем друг начин.

Доколкото е известно, там е имало първоначално полицейско разследване на скандала, но всичко е приключило с отказ за образуване на досъдебно производство поради липса на доказателства за извършено престъпление. Така че каква е престъпната дейност, довела до натрупването на мръсните милиони? И как някакъв си доклад, пък бил той изпратен от Кралство Испания, ще е основополагащ за Специализираната прокуратура, след като такова „животно“ не съществува нито в българския, нито в европейския наказателнопроцесуален мир?

Другото странно нещо  тази история е хрисимото отношение на държавното обвинение не само към НАП и Дирекция „Финансово разузнаване“ в ДАНС, но и към всичко задължени лица по смисъла на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП).

През седмицата, например, шефката на спецпрокуратурата Веселина Маджарова обяви, че „МВР и ДАНС не само нямат отношение към „Барселонагейт“, но и доказателствата по делото и проверка на всички факти и доказателства следва да се извършат по НПК от екипа от следователи, който ние сме сформирали“. Тоест – важното било какво върши и какво ще каже спецпрокуратурата, а всичко друго явно трябва да го сятаме за менте.

Каквото менте явно ще се окаже 26-страничния доклад на английски, изпратен от ДАНС в спецведомството на г-жа Маджарова. За него говорителят Христо Кръстев заяви, че не е ясно

нито кой го е поръчал, нито кой го е изготвил.

Целта на „занятието“ също продължавала да бъде енигма.

И, за да стане кашата наистина пълна и гъста, спецпрокуратурата незнайно защо обвини МВР, че до 11 февруари т.г. не е предоставило материалите по аферата, поискани от наблюдаващия  производството прокурор. За какво са й притрябвали, ако не са резултат от работата на екипа следователи, по реда на НПК, както заяви Маджарова?!

Преводите на испанския доклад, както и на неизвестно къде съставения английски доклад едва ли ще допринесат за изясняване на ситуацията около разследването на аферата.

Изолирането на МВР и ДАНС от разследването с мотива, че не може за едно и също нещо да има две производства, само потвърждава впечатлението, че парата отново е отишла само в свирката…

Автор: Румен Савов

Източник: „Банкеръ“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ребъл Уилсън разкри, че загубила девствеността си чак на 35

Актрисата Ребел Уилсън се надява да помогне на младите хора да се почувстват овластени, когато става дума за секс...

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент и вицепрезидент и един местен...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Вижте още