Снимки и документи уличават Борисов в „Барселона гейт“

Най-четени

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Все по-дебела става връзката между бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, Борислава Йовчева и огромният скандал, известен като “БарселонаГейт”. Това става ясно от данни, след съвместната проверка от страна на българските и испанските власти, с които ФрогНюз разполага. Оказва се, че дялове от свързаните с тузарския имот и луксозния магазин на Йовчева фирми, са прехвърляни на лица, свързани по един или друг начин с Борисов. Замесени са бивш съветник на бившия премиер и лице, които стои зад “Националната стратегия на ГЕРБ”.

Има доказателства, от които може да се предположи, че в случая „Барселонагейт“ са изпрани над 5 млн. евро.

 

Фирмата “EMA BGS SL” 

 

Фирмата “EMA BGS SL” е притежавана от бащата на Борислава Йовчева – Георги Йовчев и на кипърската компания “PALMS ENTERPRISES OVERSEAS LTD”. През 2018 г. обаче дялове от фирмата са продадени на две лица – Сержи Санчо Хосе (който получава 75% от фирмата) и Миглена Николова (която получава 25% от фирмата). В същия ден обаче Сержи Санчо Хосе е посочен като администратор. Нищо от това, разбира се, не е случайно, а двете лица се оказват свързани чрез Илиян Пенев – собственик на веригата “Happy”. Пенев има и ресторант в Барселона.

 

Според информацията Сержи Сачо Хосе е барселонски адвокат, за когото се твърди, че е свързан с Илиян Пенев чрез две фирми за обществено хранене. Миглена Христова пък е жената до Пенев. Смята се, че съществува връзка Борисов, Пенев и още едно лице – Йордан Христов през групировката СИК.

 

Според оперативна информация от “Mossos d’Esquadra” и разследвания в медии, възможно е Пенев да е част от престъпна организация, занимаваща се с трафик на наркотици до Централна Европа през Испания и пране на пари, като средствата са били отклонявани през ресторанти, включително и веригата “Happy”.

 

Това обаче не е единствената продажба на дялове на “EMA BGS SL”. В края на ноември 2019 г. в сюжета се намесва енергийната компания “VGB ENERGY EOOD”. През 2016 г. тя е кандидат за лиценз за продажба на електричество в България и получава такъв за 10 г. Лицето, което стои зад тази фирма е Росица Велкова – жена от близкия кръг на бившия МВР шеф Цветан Цветанов, който до съвсем неотдавна бе считан за дясната ръка на Борисов. Велкова освен това е била консултант по Националната стратегия на партия ГЕРБ, а преди Борисов да поеме властта над страната през 2009 г. тя е била и управител на фирма, собственост на обвинено в пране на пари, нелоялност и преправяне на доказателства лице – лобистът Петер Хохегер, осъден на 2.5 г. затвор в Австрия.

Хохегер е получавал пари от българското правителство, за да промотира страната зад граница. Вследствие на обвиненията срещу него партия ГЕРБ създава временна комисия в Народното събрание, която да разследва евентуалното участие на Сергей Станишев в обвиненията.

 

На 21 февруари 2020 г. избухва скандалът “БарселонаГейт”. Каталунски издания публикуват информация, която свързва Борисов в международна схема за пране на пари в Барселона. Причината – покупката на тузарската къща и луксозния магазин “Ermano Scervino”, които са на обща стойност от близо 5 млн. евро.

 

Ден по-късно е установено, че има движение в магазина, което е извършено от фирма за премествания, сключило договор с българска фирма. Лицето, поискало тази услуга е Росица Велкова.

 

Самата фирма “VGB ENERGY EOOD” престава да бъде свързана с Велкова на 19 март 2020 г., когато тя продава своите дялове на две също толкова “случайни” лица – Десислава Спасова и Васил Петев. Спасова е посочена като съпруга на Светослав Спасов – съветник на бившия премиер Бойко Борисов, който е част от вътрешния кръг на лидера на ГЕРБ.

 

Извършени са редица проверки, които показват някои интересни неща. Борислава Йовчева и дъщеря й в действителност живеят в скъпата къща – имот в тузарски квартал на Барселона с частна охрана и модерни системи за видеонаблюдение. Бутиковият магазин пък се намира на една от най-ексклузивните локации в Барселона. Йовчева го посещава сутрин, но никога не е засичана да обслужва клиенти.

 

Мис Бикини България 2006 г. има и брат – футболистът Станко Йовчев, който играе от 2014 г. за гръцки футболен отбор. Преди това е футболист от Локомотив Пловдив, а освен това чисто случайно Йовчев и Бойко Борисов участват в един и същи футболен мач. Фотос е запечатал и тяхната среща.

.

Според предварителен анализ на информацията е установено наличие на бизнес мрежа, която е получавала солидни финансови инжекции от чужбина. Те са идвали от две дружества – NUMIN INVEST SL и EMA BGS SL.

 

Какво сочат данните за тези две фирми? 

 

EMA BGS SL

 

Дружеството има две финансови инжекции през 2015 г. на обща стойност от близо 2 млн. евро. Увеличението на капитала е разпределено на равни дялове между бащата на Йовчева и кипърската фирма PALM ENTERPRISES OVERSEAS LTD. Пълномощник на тази фирма е Йордан Христов – също близко до партия ГЕРБ лице.

 

Произходът а тези средства не може да бъде установен. Средствата не могат да бъдат асоциирани с банков или частен заем, тъй като не са декларирани във връзка с икономическия баланс на дружеството. Освен това самото дружество декларира загуби на стойност 1.225 млн. евро през 2014 и 2015 г.

.

.

NUMIN INVEST SL

 

В дружеството влиза Александър Чаушев – лице, за което се твърди, че е дясната ръка на Валентин Златев – шефът на “Лукойл”. Освен това в дружеството участва и партньорката на Чаушев – Яна Горанова, които притежават близо 100% от собствеността на дружеството.

 

В периода 2013 – 2016 г. NUMIN INVEST SL декларира загуби на стойност 70 хил. евро. През същите години се правят опити за се смекчат загубите чрез вноски от съдружници. Приходи няма. Лични разходи – също. Дружеството няма търговска дейност и представлява единствено и само холдингова компания, използвана за прехвърляне на активи и капитали от трети страни. Основни инвеститори са Чаушев и съпругата му.

 

Същевременно обаче се осъществява покупка на имот – регистрираният офис на дружеството, където живее Борислава Йовчева. Казано иначе – къщата в Барселона.

Източник: Frognews.bg15

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Вижте още