Революция в кардиологията – българско изобретение спасява човешки животи

Най-четени

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени?...

Всеки четвърти човек на земята е хипертоник. Много от тези хора знаят, че диагностицирането на това заболяване е доста трудно. Трябват седмици и дори месеци наблюдение на кръвното налягане, за да се установят отклоненията от нормалното и да се определи какви лекарства трябва да се вземат. Става чрез мониторинг с холтер.

В най-добрия случай това е апарат, чиито части тежат общо към един килограм. Задачата им е да мерят кръвното през половин час в продължение на едно денонощие или по-дълго време. А сега си представете, че уредът тежи само 140 грама и измерването на кръвното е само една от многото му функции. При това кръвното не се мери чрез напомпване на помпа и притискане на кръвоносен съд, което ще установи налягането само в един даден момент, а постоянно. И информацията не се вади чак на следващия ден, а има някой, който денонощно наблюдава от разстояние показателите ви и може да реагира моментално, ако види, че нещата вървят на зле. Това е грубо описана системата за телемониторинг на българската фирма “Чек Пойнт Кардио” ООД.

Преди около месец тя спечели награда в конкурса на “24 часа” “Големите малки”, а малко преди това бе класирана сред седемте най-обещаващи бизнес начинания на състоялото се в Амстердам изложение The Next Web, в което участваха над 12 000 фирми. Сърцето на системата се намира в Казанлък. Това е всъщност залата за наблюдение на пациентите. Които, съдейки от информацията, изписана на мониторите, са от цялата страна и от чужбина и са на най-различна възраст.

Разбира се, преобладават възрастните хора. Някои от пациентите се намират в момента в болница,дори в реанимация Защото за някои болници е много по-изгодно да възложат наблюдението на пациентите на външна фирма.

 

Лекуващият лекар има парола и може през интернет да наблюдава действителното състояние на пациента по всяко време. А при изписването получава накуп цялата информация заедно със заключението. Други пациенти са у дома си и се намират в период на възстановяване след прекаран инфаркт или инсулт. Трети имат нужда да бъдат наблюдавани, защото имат вродени сърдечни аномалии и трябва да се събере необходимата информация за състоянието на сърдечната им дейност. Те спокойно могат да ходят на работа и да се занимават с каквото и да било – холтерът е напълно покрит от дрехите и не се вижда. Комуникационният модул, който приема през блутут връзка данните от холтера и изпраща сигнала през GSM мрежата, е с размерите и формата на мобилен телефон и може да се носи в джоба.

Само на най-възрастните пациенти се дава специален колан, в който да го поставят, но това е по-скоро за да не го забравят някъде.

“Когато отивате на кардиолог и той ви прави ЕКГ изследване, то трае едва десетина секунди, при това вие се намирате в пълен покой. Никой не знае какво става със сърцето ви през останалото време. А специално при ритъмните нарушения на сърдечната дейност трябва по-дълго наблюдение. И тук на помощ идва нашата система”, казва д-р Бойчев, медицински ръководител на “Чек Пойнт Кардио”. Телемониторингът може да прави непрекъснатоЕКГ наблюдение на до 12 канала. Освен това се следят колко вдишвания на минута прави пациентът, каква е температурата на тялото му, каква е наситеността с кислород на кръвта му, пулсът му. Има вграден акселерометър, който показва положението на тялото – дали пациентът е прав, седнал или легнал. Наблюдават се и GPS координатите на пациента, т.е. във всеки момент операторът може да се обади на телефон 112 и да изпрати линейка на нужното място, при това давайки на медицинския екип точна диагноза. Кръвното налягане се измерва по съвършено нова методика, която отчита времето, за което пулсовата вълна от сърцето достига до някакъв периферен участък, например ухото.

Има формули, които според теглото на пациента и отчитайки дължината на съдовете, изчислява налягането. Това налага използване на датчик, който се закача на ухото. “В следващия модел холтери, които правим, ще има още по-революционно изобретение в това отношение – ще сложим датчика на гръдната кост, така че той ще бъде напълно покрит от дрехите и околните изобщо няма да разберат, че този човек се наблюдава в момента все едно, че се намира в реанимация”, казва д-р Бойчев. Докато се намираме пред екраните, операторът забелязва в един пациент пристъп на фокална предсърдна тахикардия – вид патология, която трябва да се лекува с медикаменти. Започва внезапно и завършва внезапно.

Разбира се, на страничния наблюдател това изобщо няма как да направи впечатление, защото се изразява в малко по-особено начупване на кривата. Но опитният персонал на клиниката няма как да изпусне такова събитие. Още повече че системата притежава собствени алгоритми и може автоматично да отбележи и извести за всяко отклонение от нормите. В същото време на стената пред операторите се прожектират предупреждения за всички пациенти в различни цветове – зелен за нисък риск, жълт за среден риск и червен за висок риск.

Освен това операторът винаги може да върне информацията назад във времето. И да види дали например този пациент не е имал същите нарушения на сърдечната дейност преди 5 часа или миналата седмица, колко често се случват и по кое време на денонощието. Сътрудниците на д-р Бойчев закачат холтер на външен посетител, който придружава свой близък в клиниката, за да направим снимка. И веднага открива в човека признаци за т.нар.празнично сърце Това е понятие от кардиологията, което описва особен вид прескачания на сърцето. Получават се и при напълно здрави хора след препиване и преяждане. Освен това пулсът е 99, което е доста високо за човек, който стои на едно място и нищо не прави. Но пък може да се обясни и с това, че ненадейно за него е попаднал на фотосесия и в момента са го наобиколили и го наблюдават.

Алгоритмите, които помагат за ранно известяване, са едно от най-ценните неща за системата след самия софтуер, разбира се. Те са изцяло вътрешна разработка на фирмата, която има отдел за развойна дейност, намиращ се отчасти в Казанлък и отчасти в София. Доскоро са използвали готови фиксирани алгоритми, купени от чужди фирми, но забелязали, че процентът на грешките, които допускат, е твърде голям. Затова отскоро са сменили подхода с революционно нов, но д-р Бойчев все още не е готов да го разкрие. “Имаме патент за полезен продукт, свързан с производството на хардуер за медицински цели. Такива холтери например в световен мащаб никой не е произвеждал В момента имаме заявка за 300 холтера за Турция, 170 за Гърция и 250 за Холандия. За Русия тепърва уточняваме бройката и вече сме подготвили рутинното производство на тези устройства”, казва д-р Бойчев. Наскоро във фирмата идвали китайци, които били готови да се заемат с производството им. “Бихме им подарили модела, защото в него няма нещо особено. Важен е обаче софтуерът вътре, а той е наша разработка и няма как да я разкрием”, казва Бойчев.

През телемониторинга на “Чек Пойнт Кардио” от създаването на клиниката досега са преминали над 13 000 пациенти. Освен от България те са и от Полша, Русия, Холандия, Сърбия, Македония, Непал, а в момента се подготвят изнесени центрове в Кипър и Великобритания. За да попадне човек в системата, трябва да бъде насочен към нея от лекар специалист, нуждаещ се от по-пълна информация за състоянието на сърцето. Но не е задължително, още повече че здравната каса не поема телемониторинга. Той се заплаща. Има много пациенти у нас, които са родители на хора, живеещи в чужбина. Научавайки за телемониторинга, те решават, че това е най-добрият начин някой да се грижи за родителите им “Менажирането на лекарствената терапия при сърдечносъдовите заболявания е много важно нещо.

При такива възрастни пациенти ние започваме деня с обаждане да ги подсетим да си вземат лекарството. Можем дори да им дадем съвет по телефона да намалят или увеличат дозите, а в спешни случаи и ако се намират в отдалечени селища, дори да се опитаме да им намерим лекарства”, казва д-р Бойчев. Но, разбира се, главната грижа за пациента си е на лекуващия лекар, с когото се поддържа постоянна връзка. Клиниката буквално е спасявала от смърт пациенти, получили тежки сърдечни кризи, които не им позволяват дори да стигнат до телефона. Затова на 112 се обаждат от Казанлък и дават точната диагноза. “Досега не се е случвало апаратурата да греши”, казва д-р Бойчев. .

Ракът също влиза в обсега на такава система за наблюдение просто защото повечето лекарства за химиотерапия дават отражение върху сърдечната дейност, които много често са необратими. Миналата година НЗОК е отговорила на клиниката, че не може да включи телемониторинга сред дейностите, които се заплащат от държавата. Това е принудило “Чек Пойнт Кардио” да се насочи към пациенти в чужбина и всъщност все повече да се превръща в международен център за телемониторинг. А ползите от телемониторинга за здравната система са очевидни. Доказва го статистиката. При телемониторинг например се хващат 1,6 пъти повече случаи на предсърдно мъждене, вид ритъмно нарушение, което води до инсулт или инфаркт. 1,4 пъти повече е честотата на хващане на камерни тахикардии, при които смъртта настъпва за 1 минута. 1,99 пъти по-често се хващат проводни нарушения и AVблокове, при които пулсът на пациента изведнъж пада до 30 удара в минута. Смъртността намалява с до 56%, а с 47% се редуцира рискът от хоспитализация. В крайна сметка телемониторингът е полезен и за пациентите, които получават паникатаки. Често се случва на хора, които току-що са получили диагноза хипертония и имат усещане, че са близо до инфаркт или че сърцето им прескача. Те могат много лесно да бъдат успокоени по телефона, че няма нищо страшно, и да се предотврати ходенето на лекар и влизането в болница.

Като цяло системата позволява с 65% да се редуцират посещенията при лекар, а времето за преглед се намалява с 64%, защото кардиологът има много събрана предварително информация.

Както казва д-р Бойчев, анализирането на все по-големи масиви от данни за сърдечносъдовата дейност дава още по-надеждна база да се правят алгоритми, които да улавят някои болести или състояния на сърцето, преди още те реално да са се изявили. “Така лека-полека правим стъпки в посока на изкуствения интелект. За да стигнем в един момент в бъдещето до положение, при което може би изобщо няма да има нужда хората да бъдат наблюдавани. Защото ще откриваме предварително болести и патологии”, казва той. Преди включването на холтера на пациента се извършва основен преглед на сърдечносъдовата дейност. Системата не позволява операторите да изпуснат важен момент от наблюдението, защото известява автоматично за всяко влошаване на състоянието.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Александър Сано е водещият на „Островът на 100-те гривни“ 

Актьорът Александър Сано е водещият на новото приключенско риалити „Островът на 100-те гривни“, което ще завладее тази есен зрителите на bTV. На едно от...

Вижте още