Благоевград е на крачка да се загроби с близо 30 млн. лв заради нов спа център

Най-четени

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия...

От един месец благоевградската общественост се бунтува срещу намерението на местните общинари да загробят града с близо 30 млн. лева. Грандиозната идея на кмета Илко Стоянов носи претенциозното име „Scapto Therme Aqua Park Bachinovo“ и обещава, че след нейната реализация Благоевград ще се превърне в уникална СПА-дестинация, която ще привлича като магнит туристи не само от България, но и от цял свят.

 

 

 

 

 

Всъщност, става дума за нещо изключително семпло: реконструкция на парк „Бачиново“ и изграждане на СПА-център в него. Срещу „скромните“  29.170 млн. лв., които общината ще трябва да вземе на заем и да върне в срок от 20 години.

 

 

Никой не знае кой, как и кога изчисли, че идеята на кмета струва точно толкова. За сметка на това обаче за никого не е тайна, че общината едва ли някога ще сколаса да върне кредита, защото с лихвите сумата отива към… 40 милиона. Ето защо още преди общинският съвет да се занимае с предложението, до председателя на местния парламент беше внесено отворено писмо и протестна петиция, подписана от десетки видни благоевградчани.

 

 

Основният аргумент на протестиращите е, че

 

 

общественото обсъждане и консултациите

 

 

са били организирани толкова скорострелно, че никой не е успял да анализира сериозно инвестиционното намерение на общината, нито да претегли плюсовете и минусите му.

 

 

Освен това, в петицията се подчертава, че жителите на Благоевград наистина имат нужда от повече басейни. Те обаче не е задължително да са луксозни, а просто… достъпни като цена и удобни като логистика. И още – „дебело е подчертано“, че тази цел може да бъде постигната с няколко по-малки проекта, финансирани със средства по оперативните програми на ЕС.

 

 

„По-големите планове – като ремонта на Парк „Бачиново“ – биха могли да се разделят на по-малки зони и да се реализират поетапно и с разумно фондово управление. Освен това е необходимо да се вземе предвид, че градът има нужда от паркови зони на няколко места, които да обслужват разрастващите се квартали. Ако един продължителен ремонт се фокусира само върху една ключова зона – Бачиново – това ще остави града без основното му място за разходка и отдих за месеци или дори за години“, се казва в отвореното писмо.

 

 

Срещу мераците на кмета скочиха и от Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България. Преди няколко дни нейният председател – арх. Александър Сандев, се обърна към кмета на града със сериозно предупреждение за несъстоятелността на проекта.

 

 

В писмото си членовете на колегията (около 80 архитекти, ландшафтни архитекти и урбанисти с проектантска правоспособност в устройственото и инвестиционното проектиране) подчертават, че приветстват инициативата на Община Благоевград за развитие на градската среда, но имат сериозни опасения и забележки по представения проект.

 

 

Парк Бачиново фунционално е крайградски парк с основно предназначение да осигури непосредствен контакт на посетителите с гората и природата в максимално естествения й вид. В този смисъл предложената от Вашия екип намеса,

 

 

силно урбанизира парка

 

 

и променя тази му основна функция.

 

 

Отчитайки фактът, че парка се посещава от все по-голям брой хора и нуждата от контакт с природата е все по-необходим, намираме подхода на децентрализация на зелената система за много по-подходящ. А именно – възстановяване на парк „Ловен дом“, евентуално – създаване нов парк до р. Струма, поддръжка и облагородяване на междублоковите пространства и на зелената система като цяло.

 

 

На тази база смятаме , че намесата в парк „Бачиново“ трябва да се ограничи единствено до рехабилитация на съществуващата инфраструктура и подновяване на малки паркови архитектурни елементи. Така предложеният от Вас проект, освен големи капиталови разходи, трудна и скъпа текуща поддръжка, ще предизвика силно урбанизиране на територията и концентриране на голям човекопоток , вместо разсредоточаване и достъпност на зелената система“, категорични са благоевградските архитекти.

 

 

Те определят като неуместно от архитектурна гледна точка функционалното обвързване на парк „Бачиново“ с реконструкцията на закрития плувен басейн. Според тях това става дума за несъвместими по своята същност пространства – публични и търговски, които имат различен режим на ползване и на финансиране.

 

 

Тези и още доста забележки към

 

 

строителните мераци на общината

 

 

са изтъкнати в просторното и аргументирано писмо на благоевградските архитекти и урбанисти. Не е пропуснат и фактът, че в проекта не е уточнена категоризация на обекта, съответно – капацитет, оперативни и инвестиционни разходи, и затова няма как да бъде доказана възвращаемостта на инвестицията.

 

 

По тяхно мнение, освен че посочените в проекта нива на посещаемост за силно преувеличени, не са отчетени и огромните текущи разходи за подобен обект. Да не говорим за факта, че стопанисването на такъв комплекс е неспецифична дейност за една община.

 

 

И накрая обобщават: „Като цяло, предложеният проект „Реконструкция и обновяване на парк „Бачиново“ не отразява контекста на средата в смислово и функционално отношение, като силно централизира и урбанизира ползването на парк „Бачиново“. Обвързва некоректно публични и търговски функции, неприсъщи за община и предвижда неуточнени и завишени, дори излишни публични разходи. Не намираме удачна идеята Община Благоевград сама да инвестира и менажира СПА-център, поради липса на опит в тази област!“

 

 

За разлика от подобни събития, разиграли се през годините,

 

 

сегашните благоевградски вълнения 

 

 

няма да си останат в категорията „Буря в чаша боза“. Преди дни Благоевградската окръжна прокуратура се самосезира по повод т. нар. инвестиционно предложение и проекта „Scapto Therme Aqua Park Bachinovo“.

 

 

Държавното обвинение очевидно ще нищи състоятелността на посочените източници за обслужване на дълга – настоящи и бъдещи парични вземания, представляващи собствени приходи на общината. Както става ясно, кметската управа се е позасрамила от милионното си изхвърлянето си и вече съобщи, че мегапроекта ще бъде реализиран на два етапа, първият от които ще струва „само“ 17.785 млн. лева. Осигурени пак под формата на кредит, разбира се…

 

 

Освен финансовото изражение на проекта, държавното обвинение ще нищи и изразените противоречиви мнения за инвестиционния проект, включващ саниране и възстановяване на зелена паркова зона в поречието на река Бистрица, ремонт на аквапарк, изграждане на зони за отдих, изграждане на нови паркинги и куп още други дейности.

 

 

В тази връзка, окръжните прокурори са изискали от кмета на Благоевград Илко Стоянов цялата информация относно

 

 

непогасените задължения

 

 

към 31 декември 2021 г., с оглед публично изнесени официално от него данни за тежкото финансово положение на общината. Освен това, градоначалникът е задължен да предостави на обвинението и още няколко много важни „документа“ по проекта: финансовата обосновката, бизнес плана и план-сметката с отчитане на конкретната икономическа и демографска ситуация.

 

 

Що се отнася до намерението на общината този проект да бъде финансиран чрез встъпването в дълг към Фонда на фондовете и по-специално – ползване на финансовите инструменти на „Фонд за устойчиви градове“ (ФУГ) към него, то също повдигна редица въпроси.

 

 

Доста нелогично звучат, например, обещанията на кмета да превърне парка в сериозна и печеливша туристическа дестинация. Не за друго, а защото това означава, че с приключване на проекта „Бачиново“ престава да бъде градски парк. И защото идеята за съществуването на фонда донор е да подкрепя финансово рискови общински проекти, а не печеливши търговски „занимания“. Тоест – проекти, призвани не да носят печалби, а да облагородяват и модернизират градовете.

Източник: „Банкеръ“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш, заяви пред журналисти...

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет потвърдиха за БТА. Към момента...

Екатерина Михайлова: Външният министър стана ябълката на раздора, а това дава лош сигнал в чужбина

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто. Съвместяването между премиера и позиция на външен министър е тежка задача...

Вижте още