Тъмни страсти около милионите на тотото (документи)

Най-четени

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем,...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Спорни реакции към решенията за новия Управителен съвет на тотото споделиха с репортери на “Труд” представители на спортните среди. Повод за това беше внезапната смяна на ръководството на тотализатора от страна на спортния министър Радостин Василев. Много от тях допуснаха, че около милионите на тотото са се възбудили не много ясни страсти, свързани с тяхното управление в обществена и не до там обществена полза.

Новата власт прояви странен апетит към милионите на тотото и успя да забърка кадрови и управленски хаос дори в структурата на държавното предприятие “Български спортен тотализатор”. След като министърът на спорта Радостин Василев (ИТН) назначи без конкурс и подбор на кандидати нов управителен съвет, Софийски градски съд спря вписването на попълненията в борда на тотото (виж карето, б. р.). Със заповед №РД 09-52/ 21.01.2022 г. Василев нареди да бъдат освободени членовете на сегашния управителен съвет – част от тях национали, а на тяхно място е назначил съпартийци и депутат от доскорошната си парламентарна група.

Имената на новите избраници са Александър Тодоров, който по професия е юрист и до вчера бе депутат в 47-ото Народно събрание, Георги Султанов, който беше номинация в предишния парламент за министър на културата и има талант, но в областта на вокалната методика и музикалната педагогика, както и Росен Красимиров Иванов, който също е активист на “Има такъв народ”.

Най-странното е, че Радостин Василев маха действащото ръководство на тотото в лицето на Любомир Петров, Гошо Гинчев и Христо Йовов в момент, в който от там представят много добри финансови показатели за последните месеци. В момента печалбата на “Български спортен тотализатор” възлиза на 53,2 млн. лева за предходната 2021 година, а за 2020 година приходите са били 38,5 млн. лева. Специалисти констатираха, че за разлика от предходните години, за първи път в две поредни години, благодарение на добро управление, трендът на нарастване на печалбите върви в положителна посока.

Спортният министър обясни едноличното си решение да смени борда на тотото с аргумента, че така ще е “в по-тесен контакт с нови хора в самото дружество, както и във всички дружества, свързани със спортно министерство”. Александър Тодоров, Георгий Султанов и Росен Иванов нямат опит в тотализатора и въобще в подобна сфера, но са свързани с Радостин Василев по партийна линия.

Назначението на Тодоров в нарушение на закона

Новият шеф на тотализатора подал невярна декларация

Александър Тодоров (в средата) е подал и декларация за поста шеф на тотото, че вече не е депутат, а всъщност бе освободен като народен представител едва на вчерашното заседание на парламента от поста си.

Александър Тодоров подал декларация с невярно съдържание и е бил назначен на поста шеф на тотото в нарушение на закона, защото е бил депутат в същото време. Това изтъкнаха от ГЕРБ по време на продължилите повече от два часа дебати в Народното събрание. Повод за тях бе освобождаването на Тодоров като народен представител.

От ГЕРБ бяха категорични, че Тодоров е подписал декларация с невярно съдържание, че не заема висша публична длъжност по закона за КПКОНПИ. Стана практика да се подават декларации с невярно съдържание, заяви Дани Каназирева от ГЕРБ и даде пример с премиера Кирил Петков.

Примерът не е удачен, защото разбрахме, че декларациите на Кирил Петков нямат никакво значение и ще ви помоля друг път да не го посочвате като пример за спазване на конституцията и законите, репликира я лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

След разгорещените дебати депутатите освободиха колегата си от “Има такъв народ”.

В кулоарите на парламента депутатът от ДПС Хамид Хамид коментира, че много малко медии задават въпроси за попълването на декларации с невярно съдържание. И обясни: “Може би по тези причини, за които говори авторитетното френско издание Entreprendre, че един медииен олигарх има монопол върху медиите в Република България. В материала се цитират и водещи телевизии”.

Заради висящо дело

Съдът спря вписването на новото ръководство

Твърди се нищожност

Редакцията на в. “Труд” разполага с Определението на СГС ОТ 25.01.2022 г., от което става ясно, че вписването на новото ръководство на тотото е спряно.

Софийски градски съд (СГС) спря с Определение №248 от 25 януари 2022 г. вписването на новите членове на Управителния съвет на ДП “Български спортен тотализатор” Георгий Анатолиев Султанов, Александър Велиславов Тодоров и Росен Красимиров Иванов, като и вписването на Александър Велиславов Тодоров като изпълнителен директор на предприятието. “Труд” разполага с копие на Определението на СГС.

След подаване на заявлението за вписване на промени по партидата на ДП “Български спортен тотализатор” и преди регистърното производство да е приключило, сегашните членове на УС на БСТ Любомир Стефанов Петров, Гошо Петков Гинчев и Христо Георгиев Йовов са завели в регистратурата на СГС искова молба като ответници по нея са Министъра на младежта и спорта и ДП “Български спортен тотализатор”, по чието фирмено дело са заявени оспорените с исковете обстоятелства.

Подаването на исковата молба реализира фактическия състав на чл.536, ал.1, т.1 от ГПК, според който охранителното производство, което в случая е производството пред Агенцията по вписванията по разглеждане на заявлението за вписване на промени по партидата се спира, когато има дело относно правоотношение, което е условие за издаване на искания акт или е предмет на установяване с този акт.

В иска на Петров, Гинчев и Йовов са изложени подробни мотиви за нищожност на заповедта поради противоречие със закона (Закона за публичните предприятия, ППЗПП, Закона за хазарта), както и поради заобикалянето му. В случай, че по висящото дело се установи твърдяната нищожност и съществуването на правоотношения по процесиите договори за възлагане на управлението между всеки от молителите, вписването на заявените обстоятелства следва да бъде отказано, тъй като същите не са валидно възникнали.

Източник: „ТРУД“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем, че има удари и върху...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Няма да...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт....

Вижте още