Не стана ясно: Колко ефективно е спецправосъдието в борбата срещу „мафията“?

Най-четени

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени?...

„Това, което се случва ще бъде една юридическа катастрофа, пълен хаос. Правенето на законодателство на коляно единственият печеливш от цялата ситуация ще бъде организираната престъпност, изобщо престъпността, мафията. Това ще приключи безславно и ще доведе до бум на престъпността в размери, надявам се, да не са от 90-те години, и този процес вече тече в резултат на липсата на синхрон между институциите и недобрите резултати през последните няколко месеца“. Това заяви пред журналистите главният прокурор Иван Гешев на 3 септември в кулоарите на парламента.

Същия ден правната комисия в 46-я парламент трябваше да гласува на първо четене закриването на специализираните прокуратури и съдилища, но отсъствието на депутатите от ГЕРБ, ДПС и някои от БСП блокира кворума.

И досега главният прокурор предупреждава, че Специализираното правосъдие е незаменим инструмент за борба с организираната престъпност. Специално за противодействието на корупцията по върховете на властта Иван Гешев обяснява, че главната пречка е остарялото законодателство. Преди да стане главен прокурор Иван Гешев беше шеф на спецпрокуратурата и водещ прокурор по мегаделото „КТБ“.

В продължение на три месеца Министерството на правосъдието прави цялостен анализ на работата на специализираното правосъдие за последните 10 години, който бе предоставен на Mediapool след запитване до институцията.

Колко работи един спецпрокурор?

В последния си доклад за върховенството на правото от 21 юли 2021 г. Европейската комисия отчита като положителен факта, че финансовите и човешките ресурси по отношение на спецсъдилищата са увеличени. В същото време изрично се казва, че въпреки увеличената дейност по разследването, все още окончателните присъди за корупция по високите нива на властта остават малък брой.

Всъщност, спецпрокуратурата няма записана нито една присъда за корупция срещу министри и депутати. Развитието е в съвсем друга посока.

Специализирана прокуратура е създадена през 2012 година с щат от 22-ма прокурори. През 2021 година щатът на спецпрокуратурата е 125 прокурори. Увеличението е близо шест пъти. Само командированите прокурори в институцията са 16, а съдебните служители са 106.

Всичките тези магистрати би трябвало да наблюдават много специални дела, ако се съди по броя взети на специален надзор случаи от Върховната касационна прокуратура. Това са делата, които ръководството на прокуратурата е преценило, че са от особена значимост за обществото. През 2020 година броят на делата на спецпрпрокуратута, които са взети под специален надзор, е 226. Подобен е техният брой и в предишните години

През същата година всичките спецпрокурори вкупом са успели да внесат в съда 262 наказателни дела от общ характер. Това представлява по около две дела на година на прокурор.

Колко успешно работи един спецпрокурор?

Както вече отбелязахме, по около 200 дела всяка година в спецпрокуратурата се водят на „специален надзор“. Всеки непредубеден наблюдател би помислил, че това са наистина изключителни дела, които би трябвало да водят до тежки съдебни процеси, а прокуратурите да се борят като лъвове за присъди.

Да, но данните показват друго. За всичките 10 години съществуване на Специализираната прокуратура на първа инстанция са приключили с присъда след съдебен процес едва 382 дела. Това са по 40 дела на година.

Спецпрокурорите обаче са постигнали два пъти повече присъди (683) след сключване на споразумения с подсъдимите.

Това е парадокс. Прокуратурата твърди, че има много дела на „специален надзор“, т.е. от изключителна важност за обществото, но предпочита след това да се договори с подсъдимите.

За целия период от 2012 година до юни 2021 г. спецпрокуратурата е успяла да осъди общо 2145 лица. Няма информация колко от тях са получили ефективни присъди затвор и колко са получили други, по-леки наказания. Оправдани са 438 души.

Разследването не се води особено бързо, въпреки че броят на спецпрокурорите се увеличава в пъти. През 2020 г. от общо 262 разследвания, делът на тези, които са застояли над две години, е 102.

Близо 40% от всички разследвания през годината са били поставени на нещо като „трупчета“.

Колко работи един спецсъдия?

Данните от прокуратура очаквано се пренасят и към специализираните съдилища. През последните десет години в първоинстанционния Специализиран наказателен съд са работили средно по 20 съдии.

На всеки спецсъдия се падат средно по 1.9 присъди и 3.4 споразумения годишно. Останалото е явяване по мерки за неотклонение, което се явява основната работа на спецсъдиите и спецпрокурорите.

Още по-малко работа изглежда имат апелативните спецсъдии. От основаването на Апелативния специализиран наказателен съд в него работят по средно 13 съдии. Те са гледали общо 394 съдебни процеса за цялото време на съществуването на съда. Това са по 3 наказателни дела на година на съдия.

За сравнение средната натовареност на наказателните съдии от Софийския апелативен съд е 11 дела на година.

Какво представлява част от „мафията“?

Главният прокурор говори за борбата срещу „мафията“. Статистиката на Върховния касационен съд (ВКС) обаче показва друго.

До този момент във ВКС е разгледал 192 дела на специализираното правосъдие. Голям е делът на делата, по които подсъдимите са били оправдани за предявените им обвинения за участие в организирана престъпна група още от първоинстанционния Специализиран наказателен съд.

Тези, които са осъдени, са признати за виновни за извършени от тях престъпления от компетентността на общите съдилища – районен и окръжен съд, а не по текстове от компетентност на специализирания наказателен съд. Близо 1/3 от всички дела са всъщност за кражба. Те са вкарани в спецсъда, защото подсъдимите са обвинени едновременно за кражба и за участие в организирана престъпна група. Това е значителна част от „мафията“, за която говори главният прокурор Иван Гешев.

През октомври 2017 година управляващата коалиция ГЕРБ – Обединени патриоти с подкрепата на ДПС прокараха промяна в Закона за съдебната власт, която предвиди специално за спецмагистратите до 6 заплати допълнително на година като бонус за усилията. Това бе мотивирано от факта, че тогава парламентът прехвърли към спецправосъдието и делата срещу лицата с имунитет – т.е. корупцията по върховете на властта.

Промяна няма

През 2017 година Mediapool направи проверка на истинността на изказването на предишния главен прокурор Сотир Цацаров за специализираното правосъдие, че в мониторинговия доклад на Европейската комисия има оценка, че „Специализираната прокуратура работи много добре“.

„Спомнете си с какво недоверие бе приета идеята за създаването на специализираните съд и прокуратура. Тя бе подложена на унищожителна критика както от част от политическата класа, така и от тогавашното ръководство на адвокатурата, по обясними причини. Само че за времето досега тези органи на съдебната власт доказаха силата си. Специализираната прокуратура работи много добре – и това не е моя субективна оценка. Тази оценка фигурира в последния мониторингов доклад, а справедливостта изисква да кажем, че тя е и за колегите съдии (от Специализирания наказателен съд – б.р.)“, каза главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за вестник „24 часа“, публикувано на 22 май 2017 година.

Проверката показа, че такава оценка в доклада няма, нито оценката може да бъде подкрепена от статистическите данни, налични към 2017 година. Четири години по-късно положителната оценка на главния прокурор Иван Гешев за спецправосъдието в България все така не се подкрепя от обективните факти.

Източник: Mediapool.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Александър Сано е водещият на „Островът на 100-те гривни“ 

Актьорът Александър Сано е водещият на новото приключенско риалити „Островът на 100-те гривни“, което ще завладее тази есен зрителите на bTV. На едно от...

Вижте още