Различен прочит: Нинова не може да попречи на преизбирането на президента, но може да закрие БСП

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Единственият й полезен ход е да призове публично привържениците си да гласуват за Радев

Иначе слиза в историята опозорена завинаги. А само допреди месец БСП получаваше до 20% в прогнозите и се приемаше за първи реален мандатоносител. Самият аз през септември по БСТВ разказвах как Корнелия Нинова неминуемо ще бъде премиер, и то за дълго време, макар и не точно сега.

 

Какво се промени?

Тя се поддаде на страха от „Продължаваме промяната“. Страхът е лош съветник! ПП всъщност е естествен съюзник и е най-добрият шанс на БСП да избегне задънената улица, в която неадекватното ръководство на ИТН я вкара два пъти. И ПП, и ИТН, бяха „партията на Радев“ du jour, на деня, макар че президентът организационно няма нищо общо с никоя от тях. Просто те светеха с неговата отразена светлина. Защото, противно на мнението на Нинова, Радев е най-важният фактор в българската политика. Разбира се, ПП е безкрайно по-успешен вариант на „президентска партия“. Нейната поява беше абсолютно задължителна след двата провалени опита за кабинет.

Гласоподавателите на Корнелия не са овце, че да й ги „вземат“. Аз гласувах за БСП през април и юли с убеждение, защото бяха най-автентичната опозиция на ГЕРБ, но преди три седмици решихме със семейството да гласуваме за ПП. Възмутихме се от страха и лицемерието на Нинова. От нелоялността й към Радев и заиграването с ГЕРБ. Така направиха още стотици хиляди леви хора. Нинова е причината! То беше наказателен вот срещу нея.

Тя показа елементарно неумение да схванеш „съдържанието на съвременната епоха“. Не, парламентарните избори не са по-важни! Тя не оцени колко важен морален, екзистенциален, цивилизационен въпрос решаваме тъкмо на президентските избори. Съдбовен национален въпрос! А тя компетентно бъбреше за конкретни решения, които в момента никого не вълнуваха. И не видя голямото. И то я отнесе.

В нашата история почти нямаме държавник като Радев. Да,

 

тя го издигна, и това е най-доброто,

което направи като политик. Но той веднага надрасна БСП. Способен е да обедини за справедлива кауза толкова различни хора като разните крила на БСП, комунистите и ура-националистите от „Възраждане“ и работническо-селския народ на ИТН с юпитата от ПП и хипстерите от ДБ, с БСП-ренегати като Мая Манолова, Татяна Дончева и АБВ, и с личности отдясно като проф. Велислав Минеков… и всякакви други, вкл. от българските турци, които го тачат и може би тъкмо затова бе издигнат Карадайъ, защото в ДПС се усъмниха, че електоратът им ще приеме Герджиков…

Нямаме в историята си друг такъв широк обединител – освен може би героят от Лайпциг с неговия ОФ, с БКП, БСДП, БЗНС, Звено, радикали… Обединил извършителите на превратите от 1923 и 1934 г. от Военната лига с жертвите им… Но ОФ имаше санкцията на съюзниците. А Радев няма ничия санкция. Едните го хокат за кремълски президент, другите – за козяшки, триморски. А той е ничий, само български.

Грубите грешки, които Корнелия Нинова допусна в последните седмици, и които й струваха изборния провал „на равно място“, както казват руснаците, са много – но най-лошо впечатление ми направиха шикалкавенето й за ваксините, искането на оставката на здравния министър две седмици преди изборите – в синхрон с ГЕРБ и протестиращите щурмтрупери, бездушно-бюрократската реакция на решението на КС за гражданството на Петков, съюзяването й с ГЕРБ по въпросите за машините и бележките, оправдаването й с Радев за последните – и накрая грозните й тв представления във вторник. На английски има хубав израз sore loser (приблизително – който не знае да губи). Никой не обича а sore loser. Вижда се колко наивни нейни леви симпатизанти говорят, че нямало да гласуват в неделя. Негласуването за Радев обаче е равно на гласуване за Борисов!

Журналистът от БСТВ Стоил Рошкев, открито ни зовеше

да гласуваме за БСП и „против Радев“

 

И други журналисти от партийната телевизия забравиха срещу кого се борим – а именно срещу ГЕРБ и ДПС– и посветиха цялата си енергия на бой по „тримореца“ Радев – водачът на народната съпротива срещу мутрите – и по „канадците“ от ПП – най-естествения съюзник на БСП.

Те работят в синхрон с изтървалите посоката други журналисти, превърнали се във вулгарни апологети на ГЕРБ и ДПС. Те потенцираха довчера неразбирателствата на Нинова с Радев отвъд реалните им измерения. Толкова ли е трудно да се разбере, че за БСП сега гласуват потенциално максимум до половин милион, а за Радев – до три милиона? Как е възможно стратегическият съюз срещу ГЕРБ да е заложник на вътрешнопартийните борби в БСП? Кой реши това?

Много отрицателно влияят на левите и писанията на разните доморасли капацитети, според които войната в Черно море между САЩ и Русия аха-аха да пламне. Този въпрос сега е чисто академичен, тъй като в самите САЩ цялото внимание на военнополитическия естаблишмент е насочено към Китай и нашият регион остава в дебела сянка. И евентуалната война в Черно море определено не е сред приоритетните ни теми на тези избори.

Единственото значение на тези приказки е отчуждаването на хиляди наивни леви от „натовеца“ Радев – и следователно обслужването на мутромодела. Едно пагубно примадонско левичарство – старческа болест на БСП. Към него жанрово се отнасят и другите заигравания на Нинова, на които се отдаде с надежда да печели червени точки от народното невежество – антиваксърството, борбата с„джендърството“ и настояването за „само биологичен“ пол.

Това са псевдопроблеми, нагнетявани от елитите, и нарочени да държат масите в тъмнина за класовия характер на политиката. Българският народ сякаш е полудял – от антиваксърството и другите теории на конспирацията като кемтрейлс. И държавниците трябва да го успокояват и да разсейват заблудите му. А не да се тътрят след него.

Левичарството – старческата болест на БСП

 

– обаче няма да има голямо влияние върху резултатите от изборите, защото, като антиваксърството, то е каприз, лайфстайл увлечение, а не истинска политическа кауза. Малцина ще искат да умрат за него.
Тв шоуто на Корнелия не ще отслаби вота за Радев, то вече срещна съпротива в БСП и от нейните, и от опозицията. Хората от БСП, които се сърдят на Радев за измислените от нея негови грехове, ще се отърсят от временните емоции и ще се изправят пред задачата на задачите в неделя. Ще има голям прилив към Радев и по патриотичен мотив, щом Турция обяви Герджиков за своя човек в българските избори. Ще има и тв дебат, който Радев ще спечели. Но Нинова ще слезе в историята опозорена завинаги от сътрудничеството си с мутрорежима – и създаваща реален риск за самозакриване на БСП. Очевидно тв изявите й от вторник не са обсъждани в БСП, а са си нейни емоционални изблици, които изглежда не се одобряват от партията.

Имаш само един ход – да излезе по телевизията и призове симпатизантите си да гласуват за Радев. Да го направи за себе си и за БСП, ако не за Радев и за България. Ако последното й е по-трудно.

 

 

Автор: Валентин Хаджийски

Източник: E-vestnik.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още