Политическа пропаганда в действие: ксенофобия, болшевизъм и спящият красавец Гешев

Най-четени

И богатите плачат: 3 аборта и загубата на дете помрачиха живота на жената до Кристиано Роналдо

В продължението на сериала "Аз съм Джорджина" половинката на футболната суперзвезда за първи път разказва за големите нещастия, които я връхлитат...

Мераци в цифри: 4566-ма искат да са депутати в 49-ия парламент

Процесът по подготовката на изборите протича нормално. Приключват и последните обучения на членовете на СИК. Това заяви зам.-председателят на...

Пасуваме ли на изборите в неделя, си гарантираме трайни главоболия и нова безпътица

Има голям смисъл да се гласува на 2 април. С гласа си хората - и особено колебаещите се -...

Всички, които не крещят, че България е фронтова линия на САЩ срещу Русия, ”Да живее Кремъл” и ”България е колония на САЩ”, са фашисти. Така твърдят националисти от различни формирования. Те не могат да се търпят помежду си, заради завладелия ги нарцисизъм, но са единни в агресията срещу несъгласните с тях. Това е познато, но високите децибели и лозунгите в кампанията им е повод за повече бдителност.

 

Тя се налага, защото вчера чухме страховити неща от юрист, кандидат за вицепрезидент на един от лидерите на партия, която нападна евреи, турци и др. етнически групи, които били „гости“ на българската територия. А тази земя ние, българите, сме напоили с кръвта си. Последното е вярно само донякъде, защото кръвта си за България са дали предци, на които все по-малко приличаме. Днешните „патриоти“ са готови по-скоро да пуснат кръв на други, а не своята, с което напомнят за коминтерновци от периода, когато домакин им е бил чичко Сталин, а не на нашите апостоли, с които се кичат с повод и без повод.

Класически пример за юдофобия в СССР са погромите срещу евреите, под лозунги на комунистическото правителство за борба срещу антисиметизма и ксенофобията.

Защо след толкова години у нас се есхумират настроения, характерни за режимите на Хитлер и Сталин? И как да си обясним крясъците на „патриотични“ групи, че президентът Радев и служебното правителство са фашисти? Нали ксенофобията е част от идеологията на фашизма и крайният болшевизъм? Как така нашите „патриоти“ са хем срещу „гостите“, хем обвиняват във фашизъм други? За раздвоение на личността ли става дума или за предизборна тактика?

 

Фашизмът възниква в Италия по време на Първата световна война и е повлиян от националсиндикализма в противовес на либерализма, анархизма, консерватизма и дори на марксизма. Фашизмът проповядва военизиране на обществото и управление с твърда ръка. Характерни за фашизма са крайните мнения и агресията. На такива приличат заплашителните призиви и лозунги, както и налетелите да бият образователния министър и искащи разправа със слугите на САЩ и НАТО, напускане на ЕС и връщане към дружбата с Москва. Един от кандидат-президентите дори обеща да звънне в Кремъл и да уреди намаляване цените на газа… Друг твърди, че без Русия нямаме бъдеще.

 

Невероятно е докъде могат да стигнат щенията за власт. Именно за власт, защото интересите на обществото отсъстват от тази пропаганда.

Злоупотребата с отношението на много българи към руския народ (не към властващата идеология с имперски амбиции) е манипулация на утвърдени ценности. Но и дори в това има доза дискриминация, защото в освободителната война, а и в червената армия, са служили освен руснаци също украинци, беларуси, финландци, узбеки, грузинци, арменци, осетинци… Защо не ги споменаваме?

Пропагандата, че Русия е икономическо чудо и спасителен бряг за заблудени души като нас, българите, издиша сериозно. През 2020 г. тя изпада от Топ 50 на държавите по стандарт на живота. БВП на Русия през 2020 г. е 1,5 трилиона долара. На САЩ е 21 трилиона, а на Германия – 3,8 трилиона долара… Как стана така, че победителят във ВСВ е далече зад победената Германия? И защо децата и внуците на най-шумните защитници на кремълската пропаганда учат и работят в страни на „прогнилия капитализъм“, а не в Москва, Владивосток или Перм?

Агресията, на която ставаме свидетели е част от нещо много по-голямо, което застрашава устоите на нацията. Големият губещ от месеци насам е Бойко Борисов и неговата ГЕРБ. Освен излизането от властта, голяма болка за бившия премиер е и президентът Радев. Борисов толкова е свикнал да държи всички бюджетни средства в ръцете си, че без тях е като озовал се в пустинята човек без грам вода. За да си върне комфорта на властта е готов на всичко. От подклаждане на протести по всякакъв повод и случай до купуване на гласове и цели формации. Тук не става дума дори за идеология, защото заклетият комунист, събудил се една сутрин като десен субект, няма дори политическа платформа. От пребиваването му в СИК, през МВР и начело на правителство той е отдаден на две въжделения: власт и пари.

За да ги притежава няма скрупули да ползва националистически и друг вид крайни формации, криминални групировки, както и фирмите, облагодетелствали се от обществените поръчки и държавния ресурс.

 

Стигаме до най-важното: защо това е възможно в държава, претендираща за демократични ценности и спазване върховенството на правото? Ами защото съдебната система е овладяна от кръгове на задкулисието, а главният прокурор е в топли отношения и зависимости от същите тези кръгове. Неговото бездействие спрямо развихрящата се ксенофобия и вонящите случаи на корупция в политическите върхове се родеят с предателство към нацията. На него не може да се разчита, а и престоят му там, където е, изглежда към края си.

До изборите за президент и парламент има още три седмици. Да запазим самообладание и здрав разум. Мътният порой ще изтече.

Иван Вазов ни е завещал мъдрост, която не бива да забравяме: „Да имаш милост към немилостивите е така подло, както да я очакваш от тях.“ И още: ,,…България заслужава да се потрудим за нея.“

 

Има граници, които не трябва да се прекрачват и предизборните кампании не са оправдание.

 

Автор: Д-р Димитър Попкутуев

Източник: Frognews.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

И богатите плачат: 3 аборта и загубата на дете помрачиха живота на жената до Кристиано Роналдо

В продължението на сериала "Аз съм Джорджина" половинката на футболната суперзвезда за първи път разказва за големите нещастия, които я връхлитат...

Мераци в цифри: 4566-ма искат да са депутати в 49-ия парламент

Процесът по подготовката на изборите протича нормално. Приключват и последните обучения на членовете на СИК. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева на последния...

Пасуваме ли на изборите в неделя, си гарантираме трайни главоболия и нова безпътица

Има голям смисъл да се гласува на 2 април. С гласа си хората - и особено колебаещите се - наистина могат да разместят драматично...

Тръмп е обвинен в криминални престъпления, първият в историята бивш президент на САЩ

  Доналд Тръмп е обвинен от голямо жури в Манхатън след разследване за тайно плащане на порнозвездата Сторми Даниелс, като по този начин става първият...

По какво „Ергенът“ и парламентарните избори си приличат

Човек у нас е ограничен от избора си на изпростяване. И въобще няма никаква свобода на изпростяването, никой не говори за това и не...

Вижте още