Радев и Петков – ортаци в нова лъжа? (скандални документи)

Най-четени

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени?...

“Харвардецът” хем бил министър, хем управлявал фирми

След невярната декларация за гражданство, “почтеният” политик погазил конституцията и с несъвместимост

Бориславова представлява К. П. във фирмите му

 

Кирил Петков, който се обяви за повелител на почтеността, отново е излъгал и погазил конституцията, установи проучване на “Труд”. Петков е подал втора декларация с невярно съдържание, а президентът Румен Радев я е приел.

 

Факсимиле от декларацията за несъвместимост на Кирил Петков пред президента Румен Радев.

 

Този път менте документът е по чл.35 ал.1 т. 1 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. В него Петков декларира, че не упражнява търговска дейност и не е член на орган на управление или контрол на юридическо лице с нестопанска цел, търговско дружество или кооперация.

Декларацията е с дата 25 май, а входящият ѝ номер е от 8 юни 2021 г. Според чл. 113 на Конституцията членовете на Министерския съвет не могат да заемат длъжности и да извършват дейности, които са несъвместими с положението на народен представител (ал.1). Народното събрание може да определя и други длъжности и дейности, които членовете на Министерския съвет не могат да заемат или извършват (ал.2).
В правилника на Народното събрание чл. 131, ал. 2 пише, че народният представител няма право да участва в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации.

В декларацията си за несъвместимост, която Петков подава в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество посочва, че участва в управлението на 7 дружества. Там документът е регистриран на 14 юни (два дни по-късно от срока по закон). В тази декларация бившият служебен министър на икономиката пише, че е член на борда на директорите на три НП0 – на фондациите “Център за икономически стратегии и конкурентоспособност”, “Център за приложни изследвания и иновации”, сдружение “Да запазим Корал”, както и на “Майкъл Кирил” ООД, “Провиотик” АД, “Скиноа” ООД и “Верита” АД.

 

Факсимиле от декларацията за несъвместимост на Кирил Петков пред КПКОНПИ.

Юристи коментираха, че очевидно Петков отлично е знаел, че е в несъвместимост, която не е декларирал пред работодателя си – в случая пред Румен Радев. Според тях президентът няма как да не е знаел, че поканеният от него за служебен министър на икономиката има частен бизнес, тъй като дори и да се допусне, че друг му е препоръчал Петков, той поне би следвало да е прочел CV-то му.

Справка в Търговския регистър показва, че Кирил Петков е напуснал част от управителните органи на част от фирмите си, а по отношение на други не е предприел никакви действия. До ден днешен бившият служебен министър на икономиката управлява “Волаком” АД, както и двете дружества – “ПроВиотик”АД и “Майкъл Кирил”ООД, чиято основна дейност е производството на различни разновидности на хранителната добавка “ПроВиотик”. В тези дружества не са предприети никакви действия за промени в управлението.

Любопитна подробност е, че два дни след като става министър – на 14 май 2021 г. Кирил Петков, в качеството си на законен представителна дружеството “Майкъл Кирил” ООД издава пълномощно на Лена Здравкова Бориславова да действа като “представител по пълномощие на Дружеството” и на самия Кирил Петков. Бориславова по същото време поема тези функции и в друго дружество, свързано с Кирил Петков – “Верита” ООД.

 

Пълномощното, което Кирил Петков е издал на 14. май 2021 г. на Лена Бориславова.

 

Това е същата Лена Бориславова , която Петков взема за съветник в политическия си кабинет като министър. След това Петков, пак като служебен министър препоръчва адвокатската кантора, в която Бориславова да обслужва ББР при месечно възнаграждение от 13 690 лв. или 164 289 лв. годишно без ДДС, без разноски и без допълнителните 274 лв. час. Договорът се оказа подписан на 01.07.2021 г. от изпълнителния директор покерджията Цанко Арабаджиев , който е вписан в Търговския регистър на 07.07.2021 г.

Сега адвокат Лена Бориславова е втора във водената от самия Кирил Петков кандидат-депутатска листа на “Продължаваме промяната” в 24 МИР-София.

Според закона за противодействие на корупцията Кирил Петков е трябвало да декларира в президентството, че е в несъвместимост.

“Когато лицето е декларирало наличие на несъвместимост, то е длъжно в едномесечен срок от подаване на декларацията да предприеме необходимите действия за отстраняване на несъвместимостта и да представи доказателства за това пред органа по избора или назначаване”, сочи чл.36, ал.3.

Следващата алинея казва какво се прави, в случай, че “лицето не предприеме действия за отстраняване на несъвместимостта в срока по ал. 3”. Тогава “органът по избора или назначаването предприема действия за прекратяване на правоотношението”, т. е. президентът Румен Радев е трябвало да уволни Кирил Петков като служебен министър на икономиката още на 12 юли (законът дава едномесечен срок за излизане от управлението на фирми, след първия 1 месец за подаване на декларацията по чл. 35 от закона за противодействие на корупцията).

 

В случая, Радев не само, че не е предприел нищо, но той упорито брани Петков, който е водещата фигура в неговия политически проект. На 25 август президентът пусна прессъобщение, в отговор на публикацията на “Труд” “Махат К. П. от нов кабинет”. От “Дондуков” 2 се възмутиха, че никой не ги е потърсил за позиция и размахаха назидателно пръст с припомнянето, че “разпространяването на невярна информация е в противоречие с професионалните стандарти и журналистическата етика”.

В крайна сметка Петков не е част от новия служебен кабинет, а Радев продължава упорито да го брани, жертвайки дори собствения си авторитет. Доказателство е становището му пред КС по делото за установяване на противоконституционност на указ №129, в частта за назначаване на Кирил Петков за служебен министър на икономиката. Това становище бе опровергано от двама професори по конституционно право и един доцент – Пламен Киров, Даниел Вълчев и Наталия Киселова. На 27 октомври КС ще се произнесе по делото, в основата на което е друга лъжа на Кирил Петков – че е единствено и само български гражданин при назначаването му за министър от президента Радев.

 

Източник: „ТРУД“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Александър Сано е водещият на „Островът на 100-те гривни“ 

Актьорът Александър Сано е водещият на новото приключенско риалити „Островът на 100-те гривни“, което ще завладее тази есен зрителите на bTV. На едно от...

Вижте още