Борисов и чекмеджето – очевидни факти, скалъпени обяснения и „висящи“ въпроси

Най-четени

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем,...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Тук са извадени обясненията на бившия премиер Бойко Борисов за снимките с чекмеджето пред немския вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг”, каквито той не даде пред български медии. Разговорът с журналиста Михаел Мартенс е продължил 2 часа, както уточнява самият той в Туитър.

 

Увеличение от снимката със спящия Борисов, за която той казва, че „спинкам щастливо“. В нея няма нищо компрометиращо, освен че е възможно премиер на страна от НАТО да допусне да го снимат как спи в резиденцията си, какъвто въпрос му задава и немския вестник FAZ. На снимката се вижда и пистолет на нощното шкафче. Снимащата Мата Хари е отворила обаче и чекмеджето.

 

Анонсът на „Франкфуртер алгемайне цайтунг” е:
„Политикът, пистолетът и парите. Личният живот на българския министър-председател Бойко Борисов се превърна в тема от политическо значение. Причината: снимки от спалнята му. В интервюто той обяснява как са се появили тези снимки“

 

Въпрос: – Г-н министър-председател, едно интервю с правителствен ръководител не би трябвало да се занимава с неговата спалня, защото това не засяга обществеността – но незаконно направените снимки и видеоклипове от дома ви превърнаха личния ви живот в политически въпрос и в чуждите медии. Казвате, че тези снимки имат политически контекст – бихте ли искали да го обясните?

 

Бойко Борисов: – Имам много обяснения за това и някои от тях достигат до 20 години назад във времето. През последните десет години ние осъществихме тук множество реформи, които са уникални за региона. Те включват реформиране на банковата система. Тя междувременно е толкова стабилна…


Въпрос: – С други думи: Българските банки са толкова сигурни, че на хората вече не се налага да трупат пачки с пари и златни кюлчета в нощните шкафчета, както се вижда на снимките от вашата спалня?

Бойко Борисов: – Ще стигнем и дотам. Това, което имам предвид е, че българските банки понастоящем са толкова стабилни и внимателно наблюдавани, че вече няма да има нужда, да ги спасяваме. Освен това се борихме с контрабандата на цигари…


Въпрос: – Значи казвате, че имате много врагове, които искат да Ви компрометират, включително със снимките от личните Ви пространства?

Бойко Борисов: – Бързате ли? Ще стигнем и дотам. Важно е също така решението ни да закупим американски бойни самолети F-16 за почти 1,3 милиарда долара, за да сменим старите съветски МиГ-ове. Вече сме ги платили на 100%, така че едно бъдещо правителство не може да развали сделката…
…Сега участваме с 20% в гръцкия терминал за течен газ в Александруполис, който се изгражда в момента. Това ще ни позволи да внасяме допълнително втечнен газ – от САЩ, от Катар и откъдето и да е. Така че вече няма да има едностранна зависимост от Русия за доставките на газ. …

И сега към снимките: при циркулиращите от спалнята ми снимки става въпрос за снимки аранжирани като по учебник на КГБ, където се дава насока унищожаването на един човек да бъде постигнато, като се вземат известни за човека истини, които обаче да бъдат инструментализирани за целта.

 

Въпрос: – И кой е аранжирал тези снимки според вас?

Бойко Борисов: – За да разберем това, първо трябва да знаем, че моята партия „Граждани за европейско развитие на България“, съкратено ГЕРБ, от години печели всички избори….

И така, преди две или три години, най-вероятно през 2017 г., съм сниман как спя. Някой е успял да отвори вратата на спалнята ми и да направи снимката. Но на нея виждате само как спя. Това все още не разгръща предвидения от извършителите ефект. Трябваше да се добави нещо, което да отврати хората. Затова сложиха златни кюлчета, пачки пари и пистолет в нощното ми шкафче и след това снимаха тази аранжировка.

 

Въпрос: – Каквито и да са скритите причини, не трябва ли да се притесняваме за състоянието на една държава-членка на ЕС и НАТО, в която правителственият ръководител може да бъде шпиониран в леглото?

Бойко Борисов: – Снимката е направена в правителствената резиденция, където живея. Отдавна съм разведен и живея сам. Имам ли любовен живот? Разбира се, че имам. Ако хората ги интересува, мога да го кажа: Аз съм човек с човешки потребности.

 

Въпрос: – Не бихме ви питали за това никога.

Бойко Борисов: – Можете спокойно да го направите. Въпросът е, че никога през всичките години, когато една дама ме е посещавала, охраната не е претърсвала и контролирала чантата й.

 

Въпрос: – Не е ли това невероятно безразсъдно?

Бойко Борисов: – Вероятно е било безразсъдно. Именно заради това на извършителите вероятно им е било лесно. Една красива жена може много лесно да преодолее защитата ми. Така враговете ми вкараха златото и пачките пари в къщата ми. Снимаха ме, докато спя и в други моменти направиха снимки на нощното ми шкафче с пари и злато в него. И след това има един видеозапис, който разкрива извършителите. Можете да видите как някой минава през къщата ми. Показана е банята, гардеробното помещение и накрая спалнята ми. Там има няколко шкафа, но човекът, който е правил видеото, целенасочено отива към нощното шкафче и отваря едно чекмедже, в което се виждат пари и златни кюлчета.

 

Въпрос: – Значи казвате, че жена, с която сте имал връзка, е вкарала това в къщата ви?

Бойко Борисов: (Борисов се изправя, взима дамската чанта на седящата до него шефка на кабинета му) – Погледнете тази дамска чанта: Вътре има достатъчно място, за да съберете малки кюлчета злато и пачки пари. И тогава ми се обажда дамата и казва: „Идваш ли? Чакам те.“. Аз й казвам: „Изчакай, все още съм на интервю, идвам след 15 минути“. Охраната има указания да я допусне в къщата ми, и сега тя знае, че има 15 минути, през които е необезпокоявана там. След това слага парите и златото в шкафчето ми, излиза и започва да снима с мобилния си телефон и отново идва в спалнята ми. Като Мата Хари.

 

Въпрос: – Посрещате ли още жени с непроверени дамски чанти?

Бойко Борисов: – Сега дори не искам да виждам жени. Виждате ли, аз съм успешен политик, но личният ми живот е провал…

И който гледа снимките и видеото от моята къща, ще признае: живея в обикновени условия. Почти като в казарма. Освен това във видеото се вижда за кратко, че в стаята пред спалнята ми има сейф. Той е монтиран здраво там от преди много време. Така че, ако някой трупаше пари и злато вкъщи, дали наистина би ги сложил в чекмеджето на нощното си шкафче – или по-скоро в сейфа? …

Снимката на чекмеджето в спалнята на Борисов със заглавие: „Политикът, пистолетът и парите” във „Франкфуртер алгемайне цайтунг”. Интервюто с Борисов му дава възможност да сипе обичайните си обяснения, но ефектът от публикацията не е в негова полза.


Въпросите зададе Михаел Мартенс.

Интервюто е пуснато с този превод в страницата на премиера Борисов във Фейсбук. Пълен текст на български тук.

 

Оригиналът може да се види тук в сайта на „Франкфуртер алгемайне цайтунг”. Заглавието в онлайн изданието е различно от хартиеното издание.

Въпроси без отговор:

– Коя е Мата Хари? Защо Борисов не я разкрива? Защо прокуратурата не я разкрива?

Знае се по дни и часове кой е влизал в резиденцията. Борисов заяви пред български журналисти, че „една прекрасна госпожа от президентството“ е извършила конспирацията. Сайтът „Пик“, който пише това, което Борисов мисли, написа, че Мата Хари е Христина Бобокова. Тя няма нищо общо с президентството. Пред парламентарна комисия бизнесменът Илчовски заяви, че снимките са правени от манекенка, пратена като подарък на Борисов от бизнесмена Иван Ангелов, който й платил 5000 лв. Ангелов отрече с аргумента, че Борисов може да си намери и плати за „по-хубава и по-скъпа жена“.

– Защо прокуратурата не съобщи нищо за снимките – дали са фалшиви, дали са истински, дали са аранжирани там?

– Защо прокуратурата приключи разследването, след като има престъпление – или на Борисов, или на онази (онези), които искат да го злепоставят?

– Защо НСО твърди, че са спазили всички правила за проверка, а са допуснали в резиденцията да се внесе пистолет?

– Защо не са проверявани дамите, които идват при Борисов, както твърди той, и едновременно с това НСО са спазвали правилата и няма нарушения?

Пълния кадър със спящия Борисов, без увеличение. На шкафчето има пистолет, долу до него в сянката бутилка уиски, която се вижда при увеличение.

 

Горната снимка в средата е от реклама на Chivas Regal Royal Salute 21 YO”. Другите снимки са увеличения от снимките от спалнята на Бойко Борисов, правени през 2017 и 2019 г. На всяка край нощното шкафче присъства бутилка от това уиски и бутилка вода до него.

 

Източник: E-vestnik.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем, че има удари и върху...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Няма да...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт....

Вижте още