Социолог: Истинската битка за президентския пост ще е на втория тур и тя ще е “на кръв”

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

С издигането на кандидатурите на проф. Анастас Герджиков и на Лозан Панов срещу Румен Радев се очаква много интересна и доста сериозна битка за президентския пост. Картината ще се допълни и от другите кандидати като лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов, на “Атака” – Волен Сидеров, Валери Симеонов от НФСБ.

 

Логиката на партиите е, че те трябва да излъчат кандидати за президентската битка и че техният кандидат ще “повлече” електората им. И обратно – ако не излъчат кандидати, тъй като изборите са 2 в 1, те ще имат загуби от вота за парламент, понеже хората обичат да гласуват и за кандидата на партията, и за депутати от партията.

В този смисъл резултатът от вота през ноември е доста предвидим – на базата на партийните ядра, които видяхме на изборите през юли. Предишните избори бяха много скоро и за няколко месеца не може да очакваме драматични промени в нагласите на т.нар. твърд електорат. Тези твърди ядра ще повторят вота си. Ето защо почти е ясно, че тези, които са гласували за ГЕРБ, пак ще гласуват за кандидата на ГЕРБ. Тези, които са пуснали глас за “Атака”, ще гласуват за Волен Сидеров. Макар че очаквам и някакви движения заради другите кандидати на т.нар. патриотични партии. “Демократична България” ще си вземат гласовете на Лозан Панов.

 

Но истинската битка за президентския пост ще е на втория тур. Ето защо: отсега е ясно, че на първия тур Румен Радев няма да спечели, няма никакъв шанс. Всяка от партиите издигна кандидат и ще се мобилизира около него. Очаквам една доста сплотена позиция на симпатизантите на ГЕРБ около проф. Анастас Герджиков.

На първия тур Румен Радев би събрал от БСП 14%, от “Има такъв народ” – 24%, плюс 5% на ИБГНИ. (Доколкото новата формация на Кирил Петков и Асен Василев основно ще черпи избиратели от ИТН и ИБГНИ, ще има разместване на пластовете, но не и на цялостната картина). Общо за Радев може да очакваме някъде около 43% на базата на тези данни. Тъй като дистанцията до 51% е много голяма – около 7,5-8%, не очаквам Радев да успее да събере тези проценти от колебаещите се гласоподаватели, защото освен това се явиха и много други по-малки кандидати, които също ще вземат гласове.

За първия тур Анастас Герджиков може да разчита на вота на ГЕРБ от изборите на 11 юли – около 24%. Така той автоматично се явява на втора позиция. Лозан Панов ще разчита на 13-те процента на ДБ, но тук зависи много от кампанията дали част от гласовете на т.нар. градска десница няма да се ориентират и към проф. Герджиков. Защото той е много силно в профила на тези избиратели. Може да приемем, че в най-добрия случай Лозан Панов ще спечели около 13-14%, което е далеч от втората позиция на Герджиков.

 

Доста логично е на втория тур да отидат Румен Радев и Анастас Герджиков. И ето какво ни показват сметките за втория тур: очаквам към Радев да отидат гласовете от “Възраждане”, които са гласували за кандидата им Костадин Костадинов, както и гласовете за партии като “Българско лято” например.

Вотът за Радев има шанс да стигне близо до 50%. Обаче за Герджиков положението също е доста интересно, защото той може да очаква прилив на гласове от ДПС със сигурност, но може да очаква много силен прилив и от ДБ, независимо от това за какво ще ги призове лидерът им Христо Иванов. Те много трудно могат да извадят нещо срещу личността на проф. Герджиков и да кажат: “Дайте да гласуваме за Радев”. А ако го кажат, едва ли градската десница ще го направи.

 

Към това трябва да добавим и гласовете на патриотите (които обаче са малко дискусионни и може да се разцепят на две) и се получава един вот от 50:50%. Което означава битка “на кръв” втори тур, ще бъде много оспорвано.

То се видя как веднага започнаха фалшивите обвинения срещу проф. Герджиков. Да прощава Татяна Дончева, но да каже, че е взела информация от интернет, е несериозно, а тези хора искат да ни управляват. И разбира се, че е нарочно – това си беше активно мероприятие. Както и това, че бил ерген, а професорът има съпруга и син. Това е активно мероприятие на техните тролове. Което пък простичко означава, че хората около Румен Радев умират от страх.

Те осъзнават, че Герджиков е сериозна конкуренция и затова отсега спрягат такива активни мероприятия. Но отсега е ясно, че битката ще е между Радев и Герджиков, а другите кандидати са, за да изтеглят партийните листи. Ето така виждам ефектите от ситуцията да сме в избори 2 в 1 – всяка партия да си издигне кандидат. Това обаче вече поставя втория тур на съвсем друга основа. Накрая победителят може да зависи от фотофиниш.

 

Ще добавя и още нещо – от една страна, екипът на Радев не трябва да пренапряга нещата, защото в един момент това издава нервност и липса на самочувствие. От друга страна, много се надявам с влизането на проф. Герджиков в битката дебатът да стане по-изискан, по-възпитан, по-цивилизован. Сега е много обиден този стил на общуване, който категорично не приемам – такива невъзпитани отношения между хора, които претендират, че ще ни управляват, това е срам за всички нас, показва потресаваща липса на зрялост в цялото ни общество. Присъствието на Лозан Панов също е коректив, надявам се.

 

Автор: Мира Радева

Източник: „24 часа“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още