„Докато Иван Гешев е главен прокурор, вие ще правите точно каквото ви кажем“: Проговори другата страна от „Осемте джуджета“ (ВИДЕО)

Най-четени

Широков затворени очи: Гешев не видя рушветите към джобовете на определени чиновници

Когато Гешефтурата рече, че ще предприеме мащабни проверки за нещо си, каквото и да е то, е хубаво да...

Да станеш премиер – въпрос на его! Виденов ва 36г, Станишев на 39г, Петков на 41г…

„Веят се напред-назад – „Колко сме готини, колко сме велики“, а зад гърба им старите акули си правят каквото...

От друг ъгъл: За Комунизма като религиозен култ- Hellbound (Netflix)

Бих искал да предупредя, че вече има издадени смъртни присъди в Корейската Народна Демократична Република за гледане и разпрострастранение...

Един от основните участници в историята, позната като Осемте джуджета – бизнесменът Явор Златанов, реши да застане пред камерата в интервю с Николай Стайков и Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд (АКФ), съобщиха от Фонда.  Златанов разказва за бруталните си сблъсъци със специализираното правосъдие в условия на тежко заболяване, довело до сериозна инвалидност.

 

В интервюто от повече от час и половина той споделя в детайли за изнудването да прехвърли дяловете си в семейния бизнес на фирми на съпругата на бившия магистрат Петьо Петров, известен като „Петьо Еврото“, за цената, на която Специализираният съд „дарява“ свободата от следствения арест и какво се е случило с неговите иззети лични активи (пари в брой и злато) за над 5 милиона лева. Особено важен е разказът за това кой се разпорежда в Правителствена болница по време на извънредното положение през 2020 година (Явор Златанов е настанен в болница по спешност и там подписва документите за прехвърляне на дяловете си, бел. ред.).

 

Какво се случи в Осемте джуджета?

Групата дружества „Изамет“ – най-големият производител на асансьори в България със заводи в София и Дупница и годишен оборот от над 20 милиона лева, се ръководи съвместно от баща и син Златанови – Илия и Явор. След като между двамата възниква правен спор за активите на дружествата и управлението на бизнеса, Илия Златанов се обръща за съдействие за решаване на спора в своя полза към бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров, известен като „Петьо Еврото“. Според твърденията на Златанов, на срещата в ресторант „Осемте джуджета“ адвокат Петров обещава да съдейства за бърза намеса на прокуратурата в негова полза. Скоро след това Явор Златанов е задържан.

 

Успешния бизнес

„Аз и моя съдружник Илия Златанов развихме много успешна фирма за производство на асансьори. Години наред всичко вървя добре.

 

През 2017 година тай ми каза,а че е решил да се пенсионра и желае да ми продаде неговите дялове. След като се договорихме, той пусна заповед до всички служители и клиенти, с която ги уведомява, че се пенсионира, а фирмата я поемам аз. След няколко месеца дяловете още не беше прехвърлена, а Илия реши да се върне, като вземе една фабрика. През 2019 година започнах да чувам от наши познати, че той подписва документи, с които се задължава към Пепи Еврото. В замяна Пепи Еврото ще ме размаже, съсипе“, започна разказа си Явор Златанов и допълни: „Една сутрин започна да се чука по вратата с огромно количество полиция. Нахлуха вкъщи, закопчаха ме. Нахлуха в спалнята на по-голямото ми дете. Иззеха ми всички пари, електроника, златни монети, документи и всички коли. Закараха ме като арестант в една от банките, където държа сейф с огромно количество златни монети. Със свидетелството на поемни лица ми ги иззеха. Измислиха, че аз майка ми, сестра ми и още двама души сме група за изнудване на Илия Златанов“. По думите му арестът му е бил със смешни обвинения и без никаква причина.

 

  Престоят в болницата

„Заради целият този стрес, знаейки какво се случва навън и на какво е подложено семейството ми, бъбреците започнаха много да ме болят. Един ден решиха да ме закарат в най-близката болница – „Софиямед“, която е на 200 метра от ареста. Там казаха, че трябва да ме оставят за лечение и през няколко дни ми разбиваха камъни с пълна упойка. Не знам случайно или не, няколко дни по-късно започнах да вдигам температура 39 градуса и да я поддържам денонощно. Оказа се, че съм направил сепсис. По-късно се разбира, че всъщност в болницата са ме заразили с няколко бактерии, които буквално са започнали да ми ядат бъбреците. Аз започнах буквално да изчезвам физически. Както бях много натрениран, 95 килограма, в перфектна форма, започнах да спадам, да спадам, да спадам“, разказа Златанов.

 

Според разказа на Златанов в този период той не е получавал никакво адекватно лечение и в продължение на дни е бил с висока температура. По думите му докато е бил в болницата, баща му Илия Златанов е направил още един опит да превземе фабриката със свои охранители. „Много е важно да се знае, че в момента, в който ме арестуваха, охранителите ме информираха, че цялото публично пространство е залято с помия по мой адрес от медиите на Пепи Еврото и тези около него“, допълни бизнесменът.

Източник:  Actualno.com

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Широков затворени очи: Гешев не видя рушветите към джобовете на определени чиновници

Когато Гешефтурата рече, че ще предприеме мащабни проверки за нещо си, каквото и да е то, е хубаво да...

Да станеш премиер – въпрос на его! Виденов ва 36г, Станишев на 39г, Петков на 41г…

„Веят се напред-назад – „Колко сме готини, колко сме велики“, а зад гърба им старите акули си правят каквото искат и доволно потриват ръце,...

От друг ъгъл: За Комунизма като религиозен култ- Hellbound (Netflix)

Бих искал да предупредя, че вече има издадени смъртни присъди в Корейската Народна Демократична Република за гледане и разпрострастранение на дигиталното съдържание, за което...

Край на Прехода! Партийната система е разбита

Изборите – редовни президентски и извънредни парламентарни – отминаха и резултатът е красноречив. Разбита партийна система; огромен брой хора, загърбили политическия процес в страната; политически...

Различен прочит: 45 живота заради 1,07 лв. далавера

45 души, македонски граждани, изгоряха живи заради дребна далавера. Автобусът, с който се връщат от екскурзия в Истанбул, катастрофира край Перник и пътуващите 45 от...

Вижте още