Калоян Методиев, политолог: Ситуацията в държавата рязко се влошава, напрежението ескалира, кабинетът затъва

Най-четени

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Румен Радев, чиято кандидатура за втори президентски мандат беше издигната преди ден от инициативен комитет, продължава да си търси достоен опонент. Вчера той отново призова на политически двубой Бойко Борисов. ГЕРБ обаче ще те бавят топката с тяхната кандидатура до последно. Защо? Това печеливш ход ли е и в колко сложна ситуация се озова БСП.

 

Коментар по темата направи политологът Калоян Методиев, директор на Института за анализи „Рего“ и доктор по политология.

 

– Здравейте, г-н Методиев. Вашият институт се нарича „Рего“, което на латински означава „управлявам“ и „напътствам“. Кого напътствате в момента?

– Напътстваме обществото най-общо, дотолкова, доколкото можем за взимаме според нас на най-правилните решения в интерес на държавата. Защото това, от което имаме нужда, е очевидно някаква форма на ускорено, на динамично развитие, което да ни извади от това позорно последно място в Европейския съюз по всички възможни показатели. Което, за съжаление, вместо след събитията от последната година да се променя, се затвърждава с още по-голяма сила. Така че имат нужда от напътстване и политическата класа, и обществото.

 

 

– Г-н Методиев, Вие бяхте началник на кабинета на Румен Радев малко повече от година. Днес обаче сте много критичен към него, толкова критичен до степен, в която твърдите, че президентът се оказва дестабилизиращ фактор в държавата и че преизбирането му би било отказ от национален суверенитет. Мотивирайте се защо твърдите това.

– Аз съм го казвал продължение на десетки интервюта в последната година. За съжаление в началото бях сам, но все повече гласове се чуват в тази посока. Надявам се все повече хора да добият смелост и да разкажат за това, което се случва по отношение на действията на държавния глава, по отношение на партийната система и оттам за случващото се в държавата чрез въвеждането на всякакви възможни разделителни линии, които стават все по-видими. Вече и в контекста на обявения вчера Инициативен комитет, който започна с нещо, което не би трябвало да присъства в която и да е президентска кампания: тук сме се събрали хората на доброто да се борим срещу злото. Претенцията за почтените – ние сме почтените, другите са непочтените. Тоест, едно разделение, което се задълбочава и се насажда в обществото в геометрична прогресия.

 

– Споменахте партийната система. Какво се опитва да направи Румен Радев с партийната система и вие го намирате за много голям грях?

– Аз го намирам за огромен проблем по отношение на работата на една институция, каквато е Президентството и държавният глава. Това беше една от причините за конфликта между мен и президента. Не е тайна, казвал съм го много пъти.

 

– Имахте разговор, в който той Ви сподели, че иска да разбие партийната система?

– Това са много разговори. Конкретно сривът в БСП чрез подкрепа на вътрешната опозиция, което щеше към онзи момент да дестабилизира и държавата. Тук не беше въпросът само за дестабилизацията и срива на БСП като такава, защото от нейния срив вече щеше да произлезе и дисбаланс в държавата, излизане на улицата на преден план.

БСП четири години под ръководството на Нинова беше категорична, последователна и много подготвена опозиция. В момента, в който почнаха опитите за дестабилизация и политически инженеринг през политическите протести и субектите около тях миналата година, се видя и какви са резултатите. Имайте предвид, че събитията от лятото на миналата година са един политически инженеринг, който ще продължи, за съжаление.  Доколкото чувам хоризонтът му се чертае до март-април догодина – за липса на правителство, за разцепване на политичесите субекти чрез намиране във всеки един от тях на вътрешна опозиция, която да бъде щедро финансирана.

Вътрешната опозиция, не е тайна, по време на вътрешния избор в БСП, когато трябваше да бъде направен преврат за сваляне на ръководството и за овладяване на държавата, беше щедро подкрепена от две страни – и от Румен Радев, и от ГЕРБ, чрез подкрепа на тая вътрешна опозиция. Тоест, играеше се една фарисейска, лицемерна игра, която на мен не ми импонира. Аз съм пропартиен човек, аз съм за демократични устои на държавата. Добри, лоши, ние трябва да се съобразяваме с нашите социалисти, с нашите либерали, с нашите националисти, нашите консерватори…, защото те са български, а не да се опитваме да дестабилизираме държавата като всяка от тия групи да цепим отвътре, да настройваме едни срещу други хората. Това може да го прави някой зъл гений, но не е работа на президент, на президентска институция, която има съвсем друга роля. И сравнение може да се направи с всяка една друга европейска държава, където в момента има президент.

 

– Защо Румен Радев ще върши всичко това, след като той получи подкрепата на левия избирател? Той беше избран с гласовете на БСП, получи цялата подкрепа на Позитано 20, Корнелия Нинова го подкрепи. Защо иска да разцепи БСП?

– Желание за власт, желание за контрол. Виждате, че по същата схема успя да се клонира „Демократична България“. В БСП Корнелия Нинова и хората около нея успяха да удържат на тоя натиск, на тези подмолни попълзновения, които бяха дирижирани и направлявани от президенството. Докато в „Демократична България“ – давам го като пример, за да се добие представа за двата различни подхода –  самото ръководство започна да влиза в договорки с „Дондуков“ 2, да търси начини да акумулира властта на служебното правителство, да взима третия мандат, да става говорител. И в един момент се оказаха излъгани им създадоха дубликат с „Продължаваме промяната“.  По същия начин „Има такъв народ“ си изостриха отношенията по същата линия. Тоест, имаме много опасна тенденция в момента, която продължава да цепи, да дестабилизира партийната система с реалната опасност отново да нямаме правителство.

 

– Защо Татяна Дончева отиде да предлага пари на един депутат, така се твърди от „Има такъв народ“?  Това пак ли е част от този план?

– Нямам идея. Но тогава с мандатите определено имаше натиск от страна на „Демократична България“, те го заявиха публично по телевизията, и от страна на Мая Манолова мандатът да не се дава на БСП, а да се вземе от най-малката парламентарна група – „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Те били единствените, които можели да формират правителство. Дали двете неща да са свързани – опитът да се цепи групата на ИТН като се пазаруват депутати им, само мога да гадая, но двете по странен начин съвпадат.

 

– Всички си спомняме онази реплика  на Илияна Йотова към Румен Радев, когато бяха избрани, че ако посмее да направи и едно движение срещу интересите на БСП, той ще получи целия сериозен отпор. Как бихте си обяснили днес позицията на вицепрезидента?

– Е, тя му помагаше в опитите за дестабилизация на БСП като играеше ролята на подщаб на вътрешната опозиция по време на прекия избор.

– Защо?

– Желание за власт, идеологически разбирания… Не е тайна, че тя е част от едно неолиберално, пролиберално, пробрюкселско крило в партията, което има идеологически различия както със сегашното ръководство, така и с огромното мнозинство членове вътре в столетницата. Говоря за консервативна линия на по отношение на Истанбулската конвенция, Пакта за миграция, националната политика…

 

– Тоест, позицията на Нинова не съвпада с позицията на президента Радев по тези въпроси, така ли?

– Нинова е ярък изразител на националния интерес, на една социално-консервативна политика, която се изповядва и от мнозинството в българското общество. Не е тайна, че ние сме консервативно общество.

 

– Нинова обаче поведе война с тази опозиция.

– Не бих казал, по-скоро опозицията беше структурирана, формирана, обгрижена, финансирана и направлявана от външни сили.

– Днес Корнелия Нинова заяви, че вече имат своето решение – подкрепят президентската двойка на Румен Радев и Илияна Йотова и този въпрос вече не стои. В същото време днес БСП се регистрира и за президентския вот. Защо? Има ли тук двойна игра?

– Не, има спазване на правилата, на законите и на уставите. Нещо, което не се разбира и от президентството, и от служебното правителство. Законите очевидно важат за едни, а за други не важат. И Конституцията парекселанс. Докато Нинова е юрист, предполагам, че се опитва да спазва всички процедури, както правеше и в предходния парламент.

 

 

– В капан ли се озова Нинова? И ако има някакво неблагополучие с изборния резултат – дали БСП ще падне много ниско надолу, или Румен Радев няма да успее на втори тур – кой ще носи отговорност? Каква е отговорността на Нинова в този случай?

– Отговорността е единствено за БСП. Мисля, че тя стои стабилно, показа в последния парламент, че единственият стабилизиращ фактор. Докато отговорността на Радев ще е единствено и само негова и на групата, която е събрал като Инициативен комитет.

 

– На едно място казвате, че Виденовата зима може да ни се стори „Сън в лятна нощ“. Това са пасиви, които ще понесе служебния кабинет и съответно Румен Радев.

– Абсолютно трябва да е ясно, че той е човекът, който носи отговорност за този служебен кабинет. Всички показатели се влошават повече, отколкото по времето на Борисов. Защото само с изчегъртване не става. С тая военщина: „Давайте да се качим на хълма да го превземем“. Добре, но какво правим там? Не може въпросът с цената на тока да се решава със силови мерки – нахлуваме в КЕВР. Виждате, че когато става въпрос за решаването на реални проблеми – цени, инфлация, управлението на Ковид кризата и смъртните случаи, дори изтеглянето на един кораб, който девет дена няма кой да отиде и да почне да разтоварва и когато отиде и почне да разтоварва, прави екологична катастрофа. Реалното, секторното управление, всичко това ескалира и очевидно е отговорност на президента и на екипа, който той е подбрал.

– Почти същите думи вчера каза Корнелия Нинова за служебния кабинет по отношение цените на тока и мерките, които се взимат. Как ще се прави тази кампания? От една страна БСП изпраща трима души в Инициативния комитет казва „Ние подкрепяме Радев“, а в същото време критикуват много остро служебния кабинет, неговия кабинет.

– Въпросът е принципен. Когато нещо не се прави, всяка партия, независимо дали е БСП, дали е ГЕРБ, дали е ДПС, Демократична България, Възраждане или който и да било друг, е длъжна да следва своята и на своите избиратели политика, линия, ангажименти. Така че за всяка социално ориентирана партия тази цена на тока трябва да е топ приоритет, за една бизнес ориентирана също и т.н.  За една партия избирателите, както и националният интерес, винаги са преди всичко. Така че тук няма драма. Служебният кабинет очевидно е провален, не се справя, затъва във все повече проблеми. Но това е началото.

 

– Дали това прегрупиране в БСП на хората „за“ Радев и „срещу“ Радев ще роди напрежение при реденото на листите?

– Не познавам отвътре динамиката на партията, мога да коментирам само като страничен наблюдател.

 

 

Източник: „ЕПИЦЕНТЪР.БГ“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Кунчев каза ще обявят ли извънредна епидемична обстановка заради коклюш

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо,  съобщи главният...

Надежда Йорданова: НС е във ваканция, но винаги може да се върне на работа

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации...

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на COVID пандемията, каза в...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Вижте още