Кой се хвана на хорото за 47-мия парламент?

Най-четени

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия...

Който се регистрирал – регистрирал. От 17 часа вчера вече е невъзможно партиите и коалициите да подават заявка за участие в предстоящите парламентарни избори. На 14 ноември ще можем за избираме измежду 22 партии и 7 коалиции, които да изпратим в 47-мото Народно събрание. Все още не е ясно обаче дали това е окончателният им брой, защото предстои ЦИК да провери достатъчни ли са внесените подписи от всяка от партиите.

 

На изборите на 11 юли сме избирали между 15 партии и осем коалиции, или общо 23 формации.

 

Ето кой се хвана на третото предизборно парламентарно хоро:

В последния ден от регистрацията подписите си внесоха БСП, „Демократична България“, както и партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“, която този път ще пробва в комбина с КОД.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че решението да подкрепят кандидат-президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова е окончателно, а днешната им регистрация в ЦИК и за изборите за президент не е въпросителна.

„Няма да издигаме друг кандидат за президент. Подкрепяме Румен Радев и Илияна Йотова“, категорична бе Нинова. По думите й и в следващия парламент, правителство без БСП няма да е възможно.

„Републиканци за България“ и КОД в коалиция под името „Национално Обединение на Десницата“ също внесоха документите си за регистрация в ЦИК. От Петър Москов стана ясно, че коалицията ще издигне своя кандидат-президентска двойка.

От своя страна Цветанов посочи, че в 45-ия и 46-ия парламент се е видяла среда, която е на отрицание, на противопоставяне, а проблемите пред държавата са изключително сериозни.

Христо Иванов заяви, че „Демократична България“ е единствената политическа формация, която може да гарантира оформянето и структурирането на демократично мнозинство в парламента. По повод кандидата им за президент, той обасни, че продължават да обмислят всички възможни варианти.

„Ще говорим по тази тема когато вземем колективно решение“, добави той. Иванов подчерта, че партньорствата в следващия парламент ще се формират на база единствено на целите. „Ние сме гледали на Кирил и на Асен като на партньори. Надявам се, че когато изкристализира техният проект, ще продължим да гледаме в тази посока“, каза още съпредседателят на ДБ.

 

Досега регистрации внесоха и основните политически играчи ГЕРБ, „Има такъв народ“, ДПС, „Изправи се БГ. Ние идваме“.

От партията на Трифонов обявиха, че е логично партньорство с „Демократична България“, новата формация на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“, които също ще участват във вота. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пази в тайна кандидат-президентът на ГЕРБ. Нямало за го обяви до последния възможен момент, тъй като щял да бъде „унищожен”. В ЦИК се регистрира и „Възраждане“, чийто лидер е и кандидат-президент. ВМРО също се даде заявка за самостоятелно участие във вота.

Междувременно Централната избирателна комисия прекрати обществената поръчка за допълнителни 1600 машини за изборите, защото предложените от двамата участници – „Информационно обслужване“ и „Сиела“, цени надвишават максималната прогнозна стойност на обществената поръчка. Въпреки това говорителят Цветозар Томов увери, че дори да не се купят нови машини, ЦИК ще проведе изборите според правилата.

 

На 13 октомври ЦИК ще определи номерата в бюлетините с жребий, а на 15 октомври се открива предизборната кампания.

Ето как „Галъп“ нареди политическите сили в следващия парламент.

Крайният срок за подаване на заявление за регистрация в ЦИК на инициативни комитети за участие в изборите за президент и вицепрезидент е до 17.00 ч. на 4 октомври.

 

Източник: Frognews.bg

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш, заяви пред журналисти...

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет потвърдиха за БТА. Към момента...

Екатерина Михайлова: Външният министър стана ябълката на раздора, а това дава лош сигнал в чужбина

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто. Съвместяването между премиера и позиция на външен министър е тежка задача...

Вижте още