Патова ситуация: Един въпрос изправи Радев срещу БСП

Най-четени

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем,...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Едно простичко питане на социалисти се превърна във въпрос с повишена трудност за президента Румен Радев – стои ли зад партията на Кирил Пеков и Асен Василев, подкрепя ли я или не.

„Подкряепям ценности, не партии“, отговори бланкетно днес държавният глава, с което отново остана да виси въпросът – какво все пак e отношението му към проекта на двамата служебни министри, който с такова медийно настървение се налага, преди да се е родил? Вярно ли е, че „емисари на проекта на Петков-Василев се опитват да крадат хора от БСП“, вярно ли е „че се бракониерства в структурите на червените“, както твърдят водещи представители на левицата?

Абсолютно легитимно и политически обосновано е искането на червените да има яснота по тези въпросr. Защото сме в предизборна ситуация, а на терана се явава нов политически конкурент със същите идеи – за промяна.

Всъщност в БСП имат отговор на въпроса, от който Радев панически бяга. Нинова го обяви: „Имаме информация от наши структури, че ходят различни хора и опитват да уговарят за новия проект. Включително и днес имах среща с наши структури от Благоевградска област, които дойдоха разтревожени от този факт“.

Да, Нинова знае, че Радев е бащата на новата партия, която се прави по американски образец, с неолиберален уклон и с пари от олигарси.

И това е проблем за нея, за БСП, и за държавата – също.

ПОЗИЦИИТЕ СА ЯСНИ

Радев може да го усуква, но от самолет се вижда, че той стои зад пректа на двамата министри, след като служебният премиер Стефан Янев вече заяви, че би участвал в него. Но отказва да го обяви публично по няколко причини. Първо, да не го обвинят, че за пореден път нарушава конституцията, правейки проект с държавен ресурс, макар че това е факт. И второ, да не разгневи левия електорат.

А пък в БСП проглеждат, че под носа им Радев им „краде“ от структурите, за да си прави „президентска партия“, както вече я наричат в левицата. Естествено е това да предизвика брожения и недоволство сред социалистите, които трудно ще преглътнат легитимирането на нов проект от „техния“ президент. Но се играе на котка и мишка, вместо да се сложат картите на масата.

ИГРА НА КОТКА И МИШКА

Радев блъфира, а пък БСП и Нинова не смеят да излязат и да кажат откровено: той ни предаде, прави свой проект на наш гръб.

„Искаш да направиш нещо, добре. Бъде смел, направи партия и излез да се състезаваш – който победи, той е по-добрият“, призова го снощи в ефира на БТВ лидерът на БСП. Тя е наясно с лъжата, но иска да запази достойнството и на президента, и на партията.

Нинова се опитва да играе политически, принципно и открито, макар да знае, че срещу себе си има играч, който няма да отстъпи. Защото за него политиката е война, която трябва да спечели на всяка цена.

В тази война лидерът на БСП е в неизгодната позиция. Игра на съдбата – Нинова е в капана на Радев, когото доведе за ръка в БСП, наложи го за кандидат-президент и след това положи неимоверни усилия да го направи президент.

И винаги стоеше зад гърба му. А той я предаде.

Първо, под юмрука си даде живот на „мутрите“ на Манолова да изкласят в противоборство с БСП. Второ, взе под крилото си вътрешната опозиция и ѝ даде възможност да се реализа във властта през главата на лидера на БСП. А сега зад гърба на Нинова гради новата партия, с която се опитва да обезкръви столетницата. „Бракониерстването“ в структурите върви с пълна сила и на места има резултат, казват гневни социалисти.

ЩЕ ПРОСТИ ЛИ БСП

В болшинсвото си обаче партията е монолитна. Засега.

В огромната си маса членовете на БСП не могат да повярват, че Радев е тръгнал срещу тях, защото са убедени, че той „споделя социалистическите идеи за свобода, солидарност и справедливост“, както ги убеждава публично. И тук е драмата.

Електоратът на БСП продължава да е запленен по външния образ на Радев и не може да прогледне същината на неговите идеи за политиката в България, за която, по думите му „изключително важно е да постигнем синергия със стратегическия дневен ред на САЩ“. И хората за тази политика вече са посочени. И те не са от БСП.

Как ще реагират утре социалистите спрямо президента, когато Кирил Петков и Асен Василев обявят новия си проект, с който ще тръгнат да правят „промяната в България“? И когато видят в редиците им свои доскорошни съидейници?

Ще прогледнат ли тогава обикновените социалисти? Ще понесат ли този удар на Радев структурите на БСП?

Електоратът на БСП е доста ревнив към подобни действия, които нарушават единството на партията. Това обаче няма да попречи на неолибералния проект на Петков-Василев, който с израстването си ще изсмуква енергия отвсякъде.

А ВЪПРОСИТЕ ЩЕ СТАВАТ ВСЕ ПО-СЛОЖНИ ЗА БСП

Ще бъде ли честно състезанието на тези избори, ако „президентската партия“ излезе на терена със същите призиви за промяна, каквито има и БСП?

Ще продължи ли БСП да подкрепя Радев като кандидат-президент, ако се убеди, че действа срещу единството на столетницата и вторият му мандат ще е разрушителен за партията?

Защото Радев можеше да спре хората на администрацията си да не се занимават с политически проект точно сега, преди вота. Но не го направи. Защо?

Защото БСП не му стига за бъдещите политически намерения и му трябва по-широка платформа на „гражданската енергия“, в която няма ляво, няма дясно.

ПАТОВА СИТУАЦИЯ

Два месеца преди изборите БСП е в сложна ситуация. Партията започва да разбира, че с Радев нещо не е наред, но ръководството вече е взело решение да го подкрепи за втори мандат.

В същото време започва процесът на номинации както за кандидат-депутати, така и за кандидат-президент и вицепрезидент. Вероятно за държавен глава ще бъдат номинирани и проф. Янаки Стоилов, и проф. Иво Христов, и самата Корнелия Нинова. То това не решава проблема.

Ако БСП излезе с партиен кандидат, има вероятност това да разцепи левия електорат, без да привлече периферията и победата ще е мираж. А и няма време да се обясни на обикновените избиратели защо БСП се отдръпва от „своя“ президент.

Ако БСП не подкрепи Радев, а той спечели, БСП ще е голямата губеща. Това ще предизвика взрив на „Позитано“20.

Ако пък го подкрепи, то трябва да е с пълното съзнание, че победата на Радев означава съсипване на партийната система в България, включително и на БСП. Новата американска вълна, която ще залее страната на всички нива в политиката, ще обезличи и левицата.

С втория мандат на Радев нито кризата ще намери своето решение, нито обществото – своето успокоение. Юмрукът, под който ще се проведат изборите, ще минира пътя за съгласието. Няма как радикално агресивният тон на партиите, на който Радев приглася, да бъде смекчен. Отсега се вижда, че новата властова конфигурация у нас ще се състави под задокеански натиск, а това изключва БСП. Стилът, който Радев наложи в българския политически живот – на окопност и на противопоставяне, ще доминира с неговото преизбиране. Няма съмнение той ще увлече маса от хора, които ще бъдат доволни да се идентифицират като войници в армията на генерал Радев, а той ще използва гнева на обществото срещу многопартийната система, за да всесе своя принос в нейното унищожаване.

Оттук нататък за политиците в България предстоят тежките изпитания, в които ще трябва да изконсумират последиците от историческите грешки, които допуснаха.

Освен, ако… Два месеца за българската политика са много време.

И може да се окаже, че нищо не е решено.

П.П. Два дни след написването на този коментар лидерът на ПК „Екогласност” Емил Георгиев, част от коалиция „БСП за България”, обяви пред БНТ, че двамата служебни министри Кирил Петкков и Асен Василев лично са му предложили „Екогласност“ да стане част от проекта им, като изрично подчертали, че те ще финансират всичко, дори и цялото ръководство на формацията.

Кирил Петкков заявил, че зад проекта им стоят хора от президенството като дал да се разбере, че става дума за секретаря на президента Николай Копринков.

Разказът на Емил Георгиев потвърждава съмненията, че държавният глава стои зад политически проект, който „краде“ кадри от БСП и

нейните коалиционни партньори; че този проект се прави с държавен ресурс; че служебни министри правят партия, докато са на власт и че секретарят на президента Николай Коринков е един хората, който е впрегнал усилията си да разбие БСП и левицата..

Автор: Валерия Велева

Източник: „Епицентър.бг“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Депутатите гласуваха единодушно за по-високи заплати на военните

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е...

Атанас Запрянов: Ударът на Израел по Иран не застрашава страната ни

"Ограничен удар от страна на Израел върху една конкретна цел - военновъздушна база северозападно от иранския град Исфахан. Знаем, че има удари и върху...

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Няма да...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт....

Вижте още