„Диванчето“ потъна в тишината след зрелищния политически провал

Най-четени

България вече е в предизборна кампания

От полунощ официално започна предизборната кампания за изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Тя ще продължи до 24:00 ч....

Вижте номерата на партиите в бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия изтегли в сряда номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори...

Вижте събитията, с които отбелязваме Деня на Европа днес

Редица инициативи ще се състоят в страната по повод днешния Ден на Европа. В България той се отбелязва съгласно...

„Има такъв народ“ за втори път в 46-ото Народно събрание катастрофира в опита да сформира правителство. Ако добавим и светкавичното връщане на мандата в 45-ия парламент, неуспешните опити стават три. Твърде много за една политическа сила с огромни амбиции да „изчегърта“ модела на управление и да промени партийната система в държавата.

 

 

Едно мъдро мече беше казало: „Когато не знаеш къде отиваш, винаги отиваш другаде…“

 

 

Какво видяхме за един месец – от вота на 11 юли до 11 август, когато лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов изненадващо оттегли проектокабинета на партията, начело с депутата Пламен Николов? Направи го по Борисовски – еднолично, без някакви колективни ръководни органи, така както Бойко Борисов за пет минути преди няколко години взе оставката на председателя на парламента Димитър Главчев.

С това Трифонов  засили и 46-ия парламент по нанадолнището –

 

към нови (трети за тази година) парламентарни избори.

 

 

Още повече, че пак по каприз на ИТН 45-ото Народно събрание работи само девет дни, колкото да промени Изборния кодекс, за да се опита тази партия да получи повече депутати на предсрочния вот. Е, получи – 65, но пак недостатъчно за самостоятелно управление. Това не й попречи обаче да се държи сякаш са 120.

 

 

И докато всички очакваха, че „Има такъв народ“ ще започне сериозно да търси съюзници за осъществяване на кардинална промяна, от телевизионния екран на кабеларката „Седем осми“ ни се сервира пак от същото. Арогантност, самовлюбеност, самодостатъчност, високомерие с авторитарен уклон. И както преди време попитаха Бойко Борисов дали като се погледне в огледалото не вижда Пеевски, сега Слави трябва да бъде питан дали не вижда в огледалото Борисов? Същите маниери, същия манталитет, същия подход.

 

 

Още на другия ден след вота – 12 юли, при още неясни крайни резултати кой е първи, Слави Трифонов изчете от кабеларката си списъчен състав на правителство с премиер Николай Василев. Без да се е консултирал с никого. Посланието беше – ето това е, което предлагаме, вие гласувайте. Последва буря от възмущение не само от всички политически сили, но и от обществеността в социалните мрежи.

Осъзнали гафа си, шоумените от „Има такъв народ“

 

 

бяха принудени да дадат заден ход

 

 

и се опитаха на пресконференция да обяснят намеренията си и да дадат възможност на номинирания за премиер Николай Василев да защити позициите си. Вместо да се извинят за неадекватното си поведение сценаристите на Слави Тошко Йорданов и Филип Станев, обаче отново демонстрираха високомерие, арогантност и не пропуснаха да заплашат с нови избори, ако останалите партии на протеста не приемат техните предложения. Освен това им вмениха вина предварително за това, което ще се случи. Още преди да са започнали каквито и да било разговори с тях.

 

 

„Има такъв народ“ все пак смениха тактиката и започнаха да преговарят за приоритети и политики с „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и БСП. На хоризонта се появи надежда, че правителство ще има.

 

 

До момента, в който се стигна до

персоналния състав на бъдещия кабинет.

 

 

В него освен абсолютно неизвестни хора с дипломи и езици, но без управленско-административен опит, имаше откровено неподходящи персони. И на опита на Христо Иванов да подскаже, какъв профил трябва да имат министрите, позовавайки се на успешните такива от служебния кабинет, от ИТН реагираха с раздразнение и озлобление. А Тошко Йорданов и други депутати на Слави нападнаха с компромати  най-одобряваните служебни министри, стигна се до размяна на обвинения между ИТН и „Демократична България и в крайна сметка се получи една грозна махленска кавга.

 

 

Разговорите, които уж вървяха добре, бяха взривени. Мостовете за часове бяха изгорени. Надеждата, че 46-ото НС ще излъчи правителство се изпари. И така, след като „Има такъв народ“, Слави Трифонов и Тошко Йорданов направиха всичко възможно да не се стигне до разбирателство, те оттеглиха проектокабинета си и номинирания за министър-председател Пламен Николов, след като вече имаше издаден указ на президента за успешно изпълнен мандат.

 

 

Политологът Евгений Дайнов сравни политиците от ИТН  със

зли деца от роман на Стивън Кинг,

 

 

избягали от детската градина, които мразят света на възрастните и искат да го унищожат“. „Крайната неопитност на ИТН, съчетана със самоувереност и ненавист към света на възрастните, ги прави лесна плячка за опитни играчи като ДПС… Тяхната безпомощност тръгна от напълно сбъркана логика – след изборите Слави Трифонов каза, че след като трите партии заедно не правят мнозинство, ИТН тръгват сами. В тази липса на здрава логика бяха заровени всички бомби, които гръмнаха досега“, коментира той.

 

 

„Намираме се в поле, което конституцията не е предвидила – политическа сила, която се е явила на избори, но се оказва, че няма капацитета да управлява. Сблъсква се с реалността, че не може да изобретиш демокрацията, не може да изобретиш парламентаризма по своя идея. Когато тръгнеш срещу логиката на процесите, се получава ето това – зрелищен разпад“, заяви съпредседателят на “Демократична България“ Христо Иванов. “Не може да тропаш като тийнейджър – след като не е моето, чупя всичко. Не, вие сте станали политици. Страната има нужда от управление”, коментира още той.

 

 

„За мен е поразителна упоритостта и целенасочеността, с които ИТН преследваха целта си – да няма кабинет. Това е ирационално поведение. Виждам страх да се погледне живота в очите. Голям успех за ИТН, възможност да се управлява, страх да се управлява, следователно и провален мандат. Виждам и провален трети мандат“, е мнението пък на социолога Кънчо Стойчев.

 

 

Не е ясно какво точно се върти в главите на Слави и сценаристите му. Може би че при нови бързи парламентарни избори вероятно ще вземат 120 депутати и наложат самостоятелно управление, както те разбират демокрацията и парламентаризма? Или защото усещат, че зрелищно се провалиха, побързаха да се хванат за високия рейтинг на президента Румен Радев, и ни в клин, ни в ръкав се заклеха да го подкрепят за втори мандат. Един господ знае, а от диванчето тишината кънти…

 

 

Автор: Елизабет Дафинова

 

 

Източник: „Банкеръ“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

България вече е в предизборна кампания

От полунощ официално започна предизборната кампания за изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Тя ще продължи до 24:00 ч....

Вижте номерата на партиите в бюлетините за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия изтегли в сряда номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори и в бюлетината за избори...

Вижте събитията, с които отбелязваме Деня на Европа днес

Редица инициативи ще се състоят в страната по повод днешния Ден на Европа. В България той се отбелязва съгласно Постановление 54 на Министерския съвет...

AstraZeneca изтегля от световния пазар ваксината си срещу Covid-19

Ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19 Vaxverzia ще бъде изтеглена от световния пазар. От вчера ваксината не е разрешена за употреба в Европейския съюз, след...

Какво спира България по пътя за еврозоната?

Дали догодина България ще стане 21-ия член на еврозоната? Страната е добре подготвена икономически, но не и политически и институционално, пише журналистката Зилке Ветах...

Вижте още