От Барбадос, през БСП до МВР. Защо Петър Илиев е толкова важен за „Има такъв народ“?

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Очевидно важен човек. Такъв изглежда адвокат Петър Илиев за „Има такъв народ“ (ИТН). Юристът e номинацията на партията за вътрешен министър в представения във вторник проект на кабинет.

 

 

Илиев фигурираше като кандидат за министър на правосъдието и в оттегления първи проектокабинет на ИТН, начело на който беше предложен бившият министър (2001-2009) от НДСВ Николай Василев.

 

 

Според свидетелствата на „Демократична България“ (ДБ) и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) отново той – Петър Илиев, е бил кандидатът за премиер, представен пред тях миналия петък, преди в последния момент ИТН да обяви като номинация за министър-председател Пламен Николов.

 

 

Премиер, правосъден или вътрешен министър – и трите поста са важни, а настояването на „Има такъв народ“ за ключова роля на Петър Илиев показва, че той е основна фигура в управленския екип на партията.

 

 

Илиев обаче успя да събере различни критики веднага след споменаването на името му. В следващите редове събираме наличната информация за него.

 

Обвинения в плагиатство

 

 

Биографията на Илиев дава поводи за въпроси. Основният сред тях е плагиат ли е номинираният за вътрешен министър. Повод за това стана публикация на Клуб Z от петък, в която се твърди, че в своята книга „Компетенциите на Народното събрание“ Илиев е плагиатствал десетки страници от своята колежка в Софийския университет доц. д-р Наталия Киселова.

 

 

Преди шест години, когато книгата излиза, Киселова не е предявила претенции, затова за доказано плагиатство не може да се говори. Специализираната група във Фейсбук „Правна лудост“, поддържана от кадри на Юридическия факултет към Софийския университет обаче публикува свое разследване, в което сравни трудовете на Илиев и Киселова.

 

 

Публикацията твърди, че при сравняване на книгите на двамата десетки страници са напълно идентични, с малки разлики от някои думи, които при Илиев са съкратени.

Изследването на доц. д-р Наталия Киселова е основата на нейната докторска работа и е писано през 2008 г. Книгата на кандидата за вътрешен министър е публикувана през 2015 г.

 

 

Извън факта, че ако плагиатство се докаже, то това е наказуемо, въпросът дали Илиев е плагиат се оказа централен за ИТН, тъй като само преди седмица партията обвини служебния министър на финансите Асен Василев в „кражба на интелектуална собстеност„. Впоследствие от формацията на Слави Трифонов обявиха, че няма как човек откраднал интелектуален труд да е кандидат за пост от тяхно име.

 

 

Във вторник заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов каза в парламента, че Илиев ще съди всеки, който твърди, че той е плагиат. По-късно от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ казаха, че ще проверят случая със съмненията около авторството на Илиев, ако получат сигнал за това.

 

 

Как Трифонов представи Илиев

 

Когато основателят на „Има такъв народ“ Слави Трифонов представи първия вариант на правителство начело с Николай Василев, Илиев беше предложението за министър на правосъдието. Трифонов го представи с думите:

„На 43 г., говори четири езика. Юрист, завършил магистратура в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с пълно отличие“.

 

 

По думите на шоумена Илиев е специализирал „английско търговско право“, „право на ЕС“ и „американско право“ . Илиев е асистент в катедрата „Конституционно право“ в Софийския университет. Доктор по право и автор на редица публикации на юридическа тема.

Илиев попада в „Има такъв народ“ след като консултира „Шоуто на Слави“ за провеждането на референдума за реформа на изборната система през 2016 г.

 

Почетен консул на офшорна дестинация

 

От 2017 г. Илиев е почетен консул на Барбадос в България. Позицията се разкрива по време на служебното правителство на Огнян Герджиков по предложение на тогавашния външен министър Ради Найденов. Найденов е номинация на ИТН за външен министър и сега.

Остров Барбадос е една от най-популярните офшорни зони в света. През 2020 г. Европейският съюз добави Барбадос в „черния списък“ за „несъдействащи юрисдикции за данъчни цели“, т.нар. „данъчни убежища“. Страната беше извадена от списъка през януари тази година.

Наред с правната си кантора, Илиев регистрира и счетоводно и консултантско дружество – „Легамакс акаунтинг“ ЕООД и „Легамакс консултинг“ ЕООД.

 

 

Какво е „Адвокат на годината“?

 

 

В биографията на Петър Илиев пише, че като адвокат на годината за 2019 г. е носител на „най-авторитетната награда и най-високото признание в адвокатската професия в България“.

Наградата „адвокат на годината“ е част от Националните награди за правосъдие, които са частна инициатива на юристката и пиар Нина Хамилтън. Медиен партньор на събитието беше изданието „Правен свят“, но след смяната на собствеността на медията. През 2017 г. „Правен свят“ смени собствеността си и рязко промени политиката си, като насочи съдържанието си срещу критиците на прокуратурата и ВСС. Две години по-късно главният редактор на сайта стана част от екипа на избрания за главен прокурор Иван Гешев.

 

 

В този период носители на наградата адвокат на годината стават Петър Николов (2017), Златина Хаджипанайотова (2018) и Петър Илиев (2019).

 

 

Петър Николов беше един от председателите на сдружение „Родители, обединени за децата“ (РОД). Организация, която твърди, че защитава традиционните семейни ценности, беше противник на оттеглените Стратегия за детето и Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция. Николов е част от „Български юридически комитет – защита на гражданите с правни средства“, основан от „ловеца на бежанци“ Петър Низамов-Перата. Златина Хаджипанайотова стана популярна след като написа писмо до Дядо Коледа от името на майка на три деца и вдовица и то намери място в много медии.

 

 

Консултант на БСП

 

 

Петър Илиев е бил консултант на „Има такъв народ“, но това не е единствената му връзка с партия. Той е консултирал и БСП.

 

Илиев е бил адвокат на настоящия депутат от БСП Иван Иванов, като през 2013 г. го е защитавал пред Конституционния съд по дело за потенциалната му несъвместимост като народен представител. Казусът възникна, след като социалистът бе назначен за зам.-министър на вътрешните работи в кабинета на Пламен Орешарски, а след няколко часа беше оттеглен заради информация, че през 1995 г. е бил управител на шуменския клон на бившата силова групировка СИК.

 

В периода 2014 – 2018 г. парламентарната група на БСП се е консултирала с кантората на Илиев по проекта на социалистите за нов антикорупционен закон. След намаляването на партийната субсидия през 2018 г, социалистите са спрели да ползват консултантските му услуги.

 

 

Освен чисто професионалната връзка между Илиев и БСП, има и друга пресечна точка. Пловдивският адвокат е зет на Пламен Червеняков – бивш парламентарен секретар на строителното министерство по времето на тройната коалиция (2005-2009), бивш член на ръководството на БСП в Пловдив през 90-те години. В момента Червеняков е отговорник по организационните въпроси в Националния съвет на БСП. След съкращенията на „Позитано“ 20 от последните две години, Червеняков е един от малкото „оцелели“ от администрацията.

 

 

Петър Илиев и медийният бизнес

 

 

По-назад в годините, веднага след като завършва право през 2006 г., Петър Илиев влиза в Съвета на директорите на „ТВ Седем“, заедно с Диляна Грозданова, Стоян Бързаков и Мария Стоянова.

В „ТВ Седем“ Илиев е представител на „Краун медиа“АД, където е член на Съвета на директорите. Директор и съдружник е Румен Артарски.

 

 

През март 2007 Илиев напуска „ТВ Седем“. Повече от година по-късно в „ТВ Седем“ влиза майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева.

 

 

Автор: Полина Паунова

Източник: „Свободна Европа“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още