Луджев със съсипващ коментар за Борисов

Най-четени

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени?...

”Добър знак са започналите разговори на ”Има такъв народ” с другите парламентарни партии (без ГЕРБ – б.р.)”. Това каза пред БНР историкът и политик проф. Димитър Луджев, вицепремиер в правителството на Димитър Попов и министър на отбраната в правителството на Филип Димитров.

Той определи като „доста нелепа реакция“ представянето на проектокабинет от Слави Трифонов, без да са обявени окончателните резултати от проведените на 11 юли предсрочни парламентарни избори:

„В ИТН явно вече са проумели, че връщането към парламентарните процедури на преговори, търсенето на някакво рамково споразумение по приоритетите и задачите на бъдещото управление, търсенето на разумен компромис с възможните партньори и създаването на една неформална коалиция за подкрепа, е единственият начин да си осигурят едно стабилно управление“.

Според Луджев при тази конфигурация в 46-ото Народно събрание няма друг вариант, освен сформиране на неформално парламентарно мнозинство, в което да са протестните формации и среди от БСП, които приемат да подкрепят приоритетите на бъдещото управление:

„В това няма нищо лошо или странно“.

Проф. Луджев подчерта, че ИТН трябва да разберат, че не те ще бъдат зависими от подкрепата на БСП, а обратно – БСП ще бъде зависима, ако окаже подкрепа, защото всеки опит да се отклонят от постигнатите общи приоритети ще е удар по техния имидж.

Той подчерта, че бъдещото правителство не зависи само от целите, които се поставят пред него, но и от личностите, които ще станат министри в него.

„Слави Трифонов и компания трябва да разберат, че да имаш добро образование и да владееш чужди езици не е достатъчно, за да бъдеш добър управляващ. В световната демократична практика има два други много важни критерия за подбор – единият е професионална кариера, а другият е обществена биография, т.е. какво си правил в полза на обществото“.

По думите на проф. Луджев проблем на Прехода в България е, че често в управлението са се оказвали хора с твърде оскъдни професионални и обществени биографии:

„Да не говорим за случая с Бойко Борисов, който не само няма професионална биография, но има антиобществена биография с принадлежност към един ченгеджийски и мутренски кръг, който съсипа страната“.

Димитър Луджев посочи служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков като човек с добра професионална и обществена биография и определи като добър вариант оставането му на този пост и в следващото правителство.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Александър Сано е водещият на „Островът на 100-те гривни“ 

Актьорът Александър Сано е водещият на новото приключенско риалити „Островът на 100-те гривни“, което ще завладее тази есен зрителите на bTV. На едно от...

Вижте още