Кисинджър: Иде денят на Страшния съд!

Най-четени

Ребъл Уилсън разкри, че загубила девствеността си чак на 35

Актрисата Ребел Уилсън се надява да помогне на младите хора да се почувстват овластени, когато става дума за секс...

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Заплахата от ядрено оръжие се добавя към заплахата от изкуствения интелект и това може да доведе до „Нов Съден ден”. Това заяви Хенри Кисинджър, който беше държавен секретар на САЩ по време на ерата на президента Ричард Никсън и е признат от мнозина за най-добрия дипломат на световната политическа сцена за 20 в.

Според него курсът на бившия президент Доналд Тръмп, потвърден в почти всички аспекти от Джо Байдън, неутрализира резултатите от политиката на сътрудничество с Китай.

97-годишният Кисинджър смята, че съперничеството между двете суперсили крие повече рискове от Студената война със СССР, пише вестник „Независимая газета“.

Кризата в отношенията с Китай „най-големия проблем за Америка и света“, посочи бившият дипломат.

„За първи път в историята има шанс човечеството да престане да съществува. Създадохме технология, която надминава всичко, което бихме могли да си представим преди 70 години“, казва още Кисинджър.

Той направи този коментар, след като ръководителят на Пентагона Лойд Остин заяви, че следващата голяма война „ще бъде много по-различна“ от тази, която американците са водили преди.

Бившият държавен секретар е съгласен с това твърдение. Той припомни, че по време на съветско-американската конфронтация ядрените оръжия служат като сериозна заплаха.

Спред него изкуственият интелект е добавен към ядрените технологии, а Китай и САЩ са лидери в тази област. Това още повече приближава заплахата от „Страшния съд“.

Използването на високи технологии в областта на изкуствения интелект означава, че човекът и машината стават партньори и машините могат да придобият способността да вземат собствени решения. „В хода на военен конфликт между високотехнологичните сили това ще има колосални последици“, убеден е Кисинджър.

В началото на 70-те години, когато Съветският съюз беше главният враг на Америка, Кисинджър разработи програма за нормализиране на отношенията между САЩ и Китай. Целта му бе да принуди Кремъл да похарчи повече ресурси за осигуряване на източните си граници.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ребъл Уилсън разкри, че загубила девствеността си чак на 35

Актрисата Ребел Уилсън се надява да помогне на младите хора да се почувстват овластени, когато става дума за секс...

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент и вицепрезидент и един местен...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Вижте още