Разследващ сайт: При взрива на Петолъчката боеприпасите били за Грузия

Най-четени

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени?...

Официалната версия за взрива на Петолъчката през 2012 е промишлен инцидент, но са налице сериозни улики за диверсия, които прокуратурата отказва да разследва. Ключова е информацията, че при този взрив е унищожена голяма партида оръжия за Грузия от фирма в добри отношения с властите, пише разследващият сайт БРРД.

Припомняме, че със засегнати руски интереси и диверсия от агенти на ГРУ прокуратурата обясни миналата седмица четири взрива на боеприпаси в складове за военна продукция от 2011, 2015 и 2020 г. Неочакваната прокурорска активност дойде след като Чехия обяви за връзка между взривове в нейни складове и опита за отравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

Прокуратурата посочи няколко повтарящи се елемента при инцидентите, за които подозира, че са резултат от диверсия на ГРУ. Експлозиите се „случват“ в складове, съхраняващи боеприпаси, които са предназначени за експорт към враждебни за режима на Путин страни. Такива са Украйна, Грузия или противниците на Башар Асад в Сирия. Най-често експлозиите са предшествани от пожар, който принуждава по-голямата част от служителите да напуснат епицентъра на бъдещия взрив, за да се избегнат жертви – каква хуманност от страна на ГРУ. И също във всички случаи била засегната стока или инфраструктура на фирмата ЕМКО на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

Има обаче и друго много типично условие, което Гешев премълча. И то е, че прокуратурата е отказвала да разследва потенциална диверсия след тези „инциденти“. Дори и да се съберат данни за такава, какъвто е случаят със складовете в Ловнидол, разследването не продължава в посока тероризъм или диверсия, а се прекратява. И така докато международният натиск принуди българските разследващи да признаят очевидното.

Просветлението на прокуратурата, че ГРУ проследява и взривява военна продукция за неприятелски на Русия страни, изисква нов прочит на всички инциденти с взривове в българска складове, за които има данни, че са съхранявали оръжия за Грузия, Украйна или Сирия. Такъв е случаят с взрива до пътния възел Петолъчката от 5 юни 2012 г., когато при странни обстоятелства започват експлозии на складовете с муниции в базата „Стралджа – Мараш”. Очевидци разказват пред медиите, че след първия взрив са последвали поредица от вторични детонации. Част от работниците се евакуират самостоятелно, напускайки пеша базата, други са извозени с коли до болницата. Трима от служителите загиват.

Официалната версия на разследващите е, че в деня на инцидента именно тези трима клетници са разглобявали бойна част от зенитна ракета „Двина”. Взривът тръгнал от цех 1, в който се предполага, че те са загинали на място. Останалите им колеги оцелели, защото са били извън цеха. Осем месеца след взривовете прокуратурата привлича като обвиняеми собственика на фирмата „Берета трейдинг“ Делислав Делев и началника на производството в базата „Стралджа – Мараш” Иван Пеев. Девет години след „инцидента“ делото все още е на първа инстанция.

Държавното обвинение обаче игнорира някои съществени подробности в този случай. Наистина, базата се владее от Десислав Делев, чрез фирмата му „Берета трейдинг“. Той обаче ползва само 2 от седемте „холандски“ халета (някои единични, някои двойни). Там се извършва съхранение и утилизация на боеприпаси по договор с военното ведомство. Но по-голямата част от складовете са наети от друга компания – „Сейдж консултантс“, а тя държи в тях оръжия за Грузия. БРРД притежава документация, която доказва това по безспорен начин.

Става дума за значителни количества оръжия и боеприпаси – от Калашници до гаубици на стойност десетки милиони долара (цените, които са търговска тайна, са заличени). Документите, с които разполагаме сочат, че през 2011 – 2012 г. “Сейдж” складира стоката в халетата на Петолъчката, а оттам я извозва за Грузия през пристанище Бургас.

Не е нужно да се припомня, че след блиц-войната от 2008 г. Грузия се превърна в основна мишена на руските специални служби. Мунициите на “Сейдж” от Петолъчката е трябвало да запълнят дефицита на грузинската армия, след взрив на склад с военна техника на територията на бившата съветска република. Но “инцидент” унищожава частично и тази продукция, закупена в България.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Александър Сано е водещият на „Островът на 100-те гривни“ 

Актьорът Александър Сано е водещият на новото приключенско риалити „Островът на 100-те гривни“, което ще завладее тази есен зрителите на bTV. На едно от...

Вижте още