Технологичните гиганти са големите победители в пандемията

Най-четени

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични...

В речника няма достатъчно суперлативи, за да се опише какво се случва с петте най-големи технологични компании, повдигайки неудобни въпроси за техните ръководители.

В Голямата рецесия преди повече от десетилетие големите технологични компании бяха ударени грубо като всички останали. Сега те станаха безспорни победители в пандемичната икономика.

Общите годишни приходи на Amazon, Apple, Alphabet, Microsoft и Facebook са около 1,2 трилиона долара, според печалбите, отчетени тази седмица, с повече от 25% нагоре от момента точно когато пандемията започна да хапе през 2020 г. За по-малко от седмица, тези пет гиганта реализират повече продажби, отколкото McDonald’s прави за една година, пише “Ню Йорк Таймс“.

Американската икономика се върна назад през 2020 година. Но за технологичните гиганти пандемичният удар беше по-скоро пробив. Фантастично време да бъдеш титан на американските технологии – стига да игнорираш кресливите политици, ежедневните заглавия за убиване на свободата на словото или избягването на данъци, скандалите с конкуренти и работници и твърде многобройните правни разследвания и съдебни дела.

Американските технологични суперсили правят луди пари напук на смъртоносния коронавирус и неговите вълнисти ефекти върху световната икономика. Те станаха още по-силни поради пандемията. Това е едновременно логично и леко откачено.

Изключително успешната миналата година повдига и неудобни въпроси за шефовете на технологичните компании, обществеността и избраните длъжностни лица: доброто за Big Tech добро ли е и за Америка? Или технологичните суперзвезди печелят, докато останалите губим?

Американците имат повече пари в джоба си благодарение на правителствените стимули и помощи по време на пандемията, а технологичните гиганти получават значителен дял. Общите им приходи са еквивалентни на приблизително 5% от брутния вътрешен продукт на САЩ.

Пандемичните големи пари на технологичните гиганти се натрупват по една основна причина: имахме нужда от техните услуги.

Хората гравитираха към приложенията на Facebook, за да останат във връзка и да се забавляват, а бизнесът искаше да плати на Facebook и Google, които Alphabet притежава, за да му помогнат да намери клиенти, оставайки вкъщи. Хората предпочитаха да купуват памперси от Amazon, вместо да рискуват здравето си да пазаруват в магазините. Компаниите се заредиха със софтуер от Microsoft, когато техният бизнес и работна сила станаха виртуални. Лаптопите и iPad на Apple се превърнаха в спасителни линии за офис служители и ученици.

Още преди пандемията американските технологични суперсили вече имаха влияние върху начина, по който общуваме, работим, забавляме се и пазаруваме. Сега те са практически неизбежни. Инвеститорите купуват акциите им, залагайки, че тези компании са почти непобедими.

Томас Филипон, професор по финанси в Нюйоркския университет, каза: „За тях това беше идеална положителна буря.“

Приходите на Amazon нарастват много по-бързо през 2021 г., отколкото през 2009 г., когато компанията беше на една петнадесета от сегашния си размер. Продажбите през първото тримесечие са нараснали с 44% спрямо година по-рано, а печалбите на Amazon са се удвоили до 8,9 милиарда долара. Бизнесът е пристрастен към облачните компютърни услуги на Amazon, където продажбите са нараснали с 32 процента, а купувачите не могат да живеят без доставките на Amazon. Инвеститорите също обичат Amazon. Пазарната стойност на компанията почти се е удвоила от началото на 2020 г. до 1,8 трилиона долара.

През миналата година продажбите на реклами се увеличиха за Google и Facebook. Ръстът беше още по-добър за тях през първите три месеца на тази година.

Преди година анализаторите се тревожеха, че Apple ще бъде осакатена, тъй като пандемията обхвана Китай, който е центърът на производствените операции на компанията и най-важният й потребителски пазар. Страховете не продължиха дълго. През първите три месеца на 2021 г. приходите на Apple от продажба на iPhone са се увеличили с най-бързия темп от 2012 г. Продажбите в континентален Китай, Тайван и Хонконг почти са се удвоили спрямо година по-рано.

Технологичните гиганти не са единствените компании, които преуспяват в мрачни времена. Големите банки в Америка също са в подем. Така е и с някои по-млади технологични компании, като Snap and Zoom, производител на приложението за видеоконференции, любимо в пандемията. Кризата принуди всички видове бизнеси да преминат бързо към цифрови технологии по начини, които могат да им помогнат да процъфтяват. Ресторантите инвестираха в онлайн продажби и доставка, а лекарите се посветиха на телемедицината.

Но в речника няма достатъчно суперлативи, за да се опише какво се случва с петте най-големи технологични компании. Това е ракетно гориво за критиците като някои регулатори и законодатели в Европа и САЩ, които казват, че технологичните гиганти изтласкват новодошлите и оставят всички в по-лошо положение.

Големите технологични компании казват, че са изправени пред силна конкуренция, която води до по-ниски цени, но техните банкови извлечения предполагат друго. Маржовете на печалба на Facebook са по-високи сега, отколкото преди пандемията.

Част от техния успех се обяснява с особеностите на пандемичната икономика. Някои хора и сектори се справят страхотно, докато други семейства се редят на опашки пред хранителни банки и докато авиокомпаниите молят за пари. Фондовите индекси в САЩ достигнаха нови върхове.

Сега Alphabet харчи повече за големи проекти, като изграждане на компютърни комплекси, отколкото Exxon Mobil харчи, за да копае нефт и газ от земята. Работната сила на Amazon се е увеличила с повече от 470 000 души от края на 2019 г. Това увеличава пропастта, отделяща технологичните суперзвезди от всички останали.

Технологичните гиганти излизат от пандемията по-жилави, по-ожесточени и готови за американска икономика, която се очаква да се оживи през 2021 г. А в това време дългите опашки пред хранителните банки остават. Някои американски работници, загубили работата си миналата година, може никога да не си я върнат. Милиони хора все още са под заплаха да бъдат изгонени от домовете си. Затова да бъдеш технологичен гигант е покана за всички да те мразят – но какво от това, когато имаш огромна купчина пари.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Депутатите гласуваха да са във ваканция преди изборите

Народното събрание няма да работи по време на предизборната кампания, решиха след двучасови спорове в пленарната зала депутатите от...

Пламен Киров: Свалянето на служебно правителство не е невъзможно

Свалянето на служебно правителство не е невъзможно, въпреки че не би трябвало да се случва, коментира преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия...

Внимание! Опасната борова процесионка атакува

За много сигнали за нашествие на опасни гъсеници у нас информира Нова тв. Насекомото борова процесионка предизвиква тежки алергични реакции, задушаване и дори смърт....

Столични полицаи задържаха скитника, поругал гроба на патриарх Неофит

Полицаи от Столичната дирекция на вътрешните работи задържаха мъжа, който поруга гроба на патрирах Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св....

Две рокади в служебното правителство

Министър-председателят Димитър Главчев предлага персоналният състав на служебния кабинет да бъде променен, като Кирил Вътев бъде освободен от поста министър на земеделието и храните,...

Вижте още