Става горещо: Президентът оглавява държавата през май, новите избори ще са през юли

Най-четени

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс...

Решението на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов да върне веднага мандата за съставяне на правителство ще доведе страната до нови бурни политически събития.

Отказът на втората партия да оглави изпълнителната власт води страната към служебен кабинет на президента Румен Радев, който да организира предсрочни избори в разгара на лятото.

„Има такъв народ“ издига за премиер шахматистката Антоанета Стефанова. Тя ще вземе мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев, но веднага ще го върне“, заяви Трифонов във Фейсбук.

Той обоснова така или иначе очакваното от мнозина решение на партията му с факта, че не разполагат с необходимото мнозинство от 121 депутати за съставяне на правителство.

За наша радост има българи, които ни карат да се гордеем. Пред света. Ето например, имаме двама световни шампиони по…

Публикувахте от Слави Т. Трифонов в Неделя, 25 април 2021 г.

Малко по-късно премиерът в оставка и шеф на ГЕРБ  Бойко Борисов нарече Трифонов „страхливец“ и контрира, че партията на Слави има подкрепата на 165 депутати. Борисов явно визира останалите партии, готови да подкрепят кабинет на ИТН.

Опит да се състави правителство на партиите от протеста по-скоро може да бъде направен с третия мандат, който президентът Румен Радев ще връчи на някоя от другите парламентарно представени партии и коалиции. Най-вероятно той ще заложи на Демократична България или Изправи се! Мутри вън!. Разбира се, може да връчи мандата и на БСП, тъй като сме в навечерието на президентските избори, а техният електорат е важен за втория му мандат като президент.

Без подкрепата на партиите от статуквото обаче постигането на мнозинство е невъзможно. А ДБ и ИСМВ вече многократно декларираха, че няма да влизат в договорки с ГЕРБ, ДПС и БСП. От друга страна обаче и трите партии декларираха, че сега е по-добре да има правителство с парламентарна подкрепа, което да работи за определен срок и по определена програма.

С назначаването на служебен кабинет президентът поема изпълнителната власт, управлението на кризата с коронавируса, както и сложните взаимоотношения с партньорите от ЕС, НАТО, САЩ, Русия и Балканите.

Предсрочните парламентарни избори най-вероятно ще се проведат през някоя от четирите недели през юли – 4, 11, 18 или 25 юли.

Кога точно ще са предсрочните избори, зависи колко бързо президентът Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, а след това и третия.

Конституцията повелява, че ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно такова, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори. Вотът за ново Народно събрание се провежда най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.

Очакванията за бързи избори се засилиха след петък, когато по искане на “Има такъв народ” срокът за внасяне на предложения за второто четене на промените в Изборния кодекс бяха съкратени от 7 на 3 дни. Така реално окончателните текстове в одобрения проект на партията на Трифонов за машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели, видеонаблюдение при броенето на гласовете, смяна на ЦИК, експериментално онлайн гласуване на президентските избори тази година и вот по пощата за българите в чужбина могат да бъдат приети още до Великден.

Официално Румен Радев засега не бърза, а настоява за удължаване на работата на този парламент, стана ясно от негово изявление в събота. Като освен за промени в Изборния кодекс държавният глава настоява и за актуализация на бюджета. Ако се стигне до служебен кабинет той може би ще бъде обявен около 24 май.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ангел Кунчев: При епидемията от коклюш мерките няма да са толкова строги

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време...

Коментар: Външно не е за аматьори

МвнР не биваше да се оставя в ръцете на счетоводител одитор, пък бил той и служебен премиер. Дипломацията е твърде важна работа, за да...

Директорът на ФБР: „ТикТок“ е проблем за националната сигурност на САЩ

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение "ТикТок" е проблем за националната сигурност на САЩ, предаде Франс прес. Рей направи това си изявление...

Ангел Кунчев: До края на седмицата ще предложа да се обяви епидемия от коклюш

До края на седмицата ще предложа на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш, заяви пред журналисти...

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев

Меглена Плугчиева изненадващо е подала оставка като съветник на служебния премиер Димитър Главчев, съобщава БНТ, а от Министерския съвет потвърдиха за БТА. Към момента...

Вижте още