Япония е в извънредно положение едва три месеца преди Олимпиадата

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Три месеца преди Олимпиадата Япония обяви ново извънредно положение заради ковид в Токио и три други префектури, предаде „Франс прес“.

Епидемията от коронавируса в страната остава много по-лека, отколкото в много други страни, но увеличаване на заразените в последно време притеснява властите и медицинските специалисти. Правителството и организаторите на Олимпиадата обаче настояват, че игрите ще се проведат през лятото.

„Днес решихме да обявим извънредно положение в префектурите Токио, Киото, Осака и Хиого“, обяви премиерът Йошихиде Суга, позовавайки се на нарастването на инфекциите, включващи нови варианти на вируси. Мярката ще продължи от 25 април до 11 май.

Мерките ще бъдат по-строги отколкото при последното извънредно положение през януари, но все още се далеч от суровите локдауни в някои части на света.

Властите наредиха баровете и ресторантите да спрат да продават алкохол или да затворят и затварят големи търговски обекти като молове. Спортни събития, които могат да продължат при затворени врати. Ще се насърчава работата от разстояние.

Извънредното положение съвпада с празника Златна седмица, който е най-натовареният период на пътуване в Япония през годината, и може да включва съкращаване на някои влакови и автобусни услуги, за да обезкуражи движението.

Япония постигна известен успех с коронавируса с по-малко от 10 000 смъртни случая, въпреки че никога не е налагала строги мерки за блокиране, но случаите нараснаха през зимата и се възстановиха, след като предишното извънредно положение беше отменено през март.

Днес Токио регистрира 759 случая, а Осака – 1162 нови инфекции. Властите в Осака съобщават, че здравните заведения вече са претоварени и леглата за тежко болни пациенти свършват.

Скокът на инфекциите наруши и щафетата на олимпийската факла, която беше изтласкана от обществените пътища в няколко региона за тестване на събития и квалификации.

В петък австралийският екип за гмуркане се оттегли от Световната купа по гмуркане, планирана за 1-6 май в Токио, заявявайки, че „не е безопасно“ да пътува до Япония.

Междувременно програмата за ваксинация в Япония се движи бавно, като малко повече от 1,5 милиона души са направени първи и само около 827 000 са напълно ваксинирани.

Обществеността на Япония продължава да се противопоставя на провеждането на Игрите тази година, благоприятствайки по-нататъшно забавяне или категорично отмяна.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още