10 години след Черния Великден, шофьорът убиец вече е свободен

Най-четени

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

На 23 април 2011 година е Великден, но черен… Минути преди свещеникът в църквата в симеоновградския квартал „Злати дол“ да поздрави християните с „Христос Воскресе“, зловещи писъци раздират тъмнината, обхванала изведнъж домовете на улица „Съединение“.

Недалеч от храма, на метри от родния си дом, издъхват 19-годишният Георги Георгиев и петима от приятелите му – 18-годишната Яница Бойчева, 17-годишната Мелин Зеид, 19-годишният Трифон Трифонов, 17-годишният Красимир Марков и 17-годишният Евгени Атанасов.

Други две деца от голямата компания – 17-годишният Милен Жеков и 19-годишната Мария-Луиза Неделчева лежат на земята, потънали в кръв.

Изскочилите от близките къщи хора се натъкват на ужасяващата гледка.

„Чуха се невъобразим трясък и писъци, токът угасна. Изскочихме навън двамата със съпруга ми. На тротоара – касапница, нямам друга дума. Мъртви или издъхващи тела на деца, разхвърляни на 20 метра по плочките. На уличното платно – откъснат крак“, спомня си първата очевидка на трагедията Теменужка Сталева.

А недалеч от телата тя и съпругът й виждат и обърната по таван кола, пречупила бетонен електрически стълб и забила се в ограда.

В автомобила „Опел Вектра“ също има младежи и девойки. Зад волана е 23-годишният Данаил Георгиев, до него седи братовчед му – 19-годишният Живко Желев.

По-късно ще стане ясно, че компанията в опела била тръгнала също към църквата, но след изпито голямо количество алкохол. Колата е на бащата на Живко, но младежът преотстъпил волана на братовчед си Данаил, който не пил толкова много. Алкохолната проба обаче показва 1,3 промила в кръвта на шофьора.

Данаил седнал зад волана и подкарал опела със 133 км/ч по улица „Съединение“. Изпитият алкохол и високата скорост са основните причини младият мъж да загуби контрол върху колата. Както и неопитността – той имал книжка едва от три месеца.

Автомобилът се качва на тротоара, помита вървящите към църквата младежи, удря се в стълба, докато финално не спира в оградата на къща.

Симеоновград потъва в скръб. Живко е арестуван, Данаил е транспортиран в кома в пловдивска болница. Третият младеж в опела – 18-годишният Христо, разказва, че двамата с Живко молели Данаил да намали скоростта. Той обаче не ги послушал и натиснал педала.

След няколко месеца в болница, включително и в психиатричното отделение на затворническата болница в Ловеч, Данаил Георгиев е обявен за вменяем и са му повдигнати обвинения – за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от един човек и то след употреба на алкохол. Братовчед му Живко бе обвинен за това, че е предоставил автомобил на човек, употребил алкохол.

На 25 януари 2012 г. двамата застават пред Окръжния съд в Хасково, не се признават за виновни и запазват пълно мълчание. След 5 заседания – на 3 май с.г. – магистратите ги осъдиха. Данаил получи 12 години „лишаване от свобода“, а братовчед му – 10 години. Защитата обаче веднага обяви, че наказанието е твърде високо и неоснователно.

Обжалването е успешно само за Живко Желев. На 25 февруари 2013 г. Апелативният съд в Пловдив намалия присъдата му от 10 на 7 години затвор с мотивите, че първоинстанционният съд е надценил отегчаващите и не е съобразил превеса на смекчаващите отговорността обстоятелства. Като смекчаващи вината на 20-годишния младеж обстоятелства са приети чистото му съдебно минало, младата възраст, добрите характеристични данни, към които следва да се прибави разкаянието за стореното, изразено публично непосредствено след катастрофата, както и дълбокото му съжаление, че е дал ключовете от автомобила на братовчед си и че е станал причина да загинат негови съученици и приятели.

Така делото стига до Върховния касационен съд. На 8 януари 2014 г., малко преди третата годишнина от катастрофата, ВКС потвърждава изцяло решението на пловдивските магистрати. Данаил и Живко са приведени в затворническо общежитие в Стара Загора, за да изтърпят наказанията си.

Днес, 10 години след „Черния Великден“ и двамата вече са женени и имат деца.

Още преди 3 години – през януари 2018 г. – Живко Желев е освободен предсрочно. Младият мъж прекарва в затворническото общежитие точно 44 месеца и 10 дни. След като е пуснат от затвора, Живко не се завръща в Симеоновград. Отива в София, където живеят братовчедките му и започва работа в автосервиз. Към днешна дата младият мъж вече е семеен и има дете.

Днес почернената майка на Георги и останалите родители отново ще се съберат в мемориалния комплекс „Великденските ангели“, издигнат с дарения от цялата страна край лобното място на Красимир, Яница, Георги, Евгени, Трифон и Мелин. Повикали са и свещеник, за да отслужи панихида за най-обичните им.

„Все му казвах на Гошо – „Господ да те пази“. Но и Господ не може да пази…в това се уверих“ са последните думи на почернената майка, за която от 10 години животът е съществуване.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Радев след инцидента с кола на НСО: Не виждам основание за смяна на директора, нека се установят реалните причини

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с...

Бивш бодигард: Анджелина Джоли саботирала връзката си с Брад Пит

Анджелина Джоли е обвинена, че се опитва да саботира и буквално да отрови връзката на децата си с Брад Пит, като им е казвала...

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират,...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Вижте още