На 112-о място сме по свобода на медиите

Най-четени

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Без изненади България зае 112-о място в тазгодишната класация на „Репортери без граници“ за свобода на медиите сред общо 180 държави, включени в индекса.

Това е още една позиция надолу, след като миналата година страната ни заемаше 111-а позиция.

Като основни причини за влошаване на свободата на словото в България се посочват насилието над журналисти и непрозрачното финансиране на медии с европейски средства от българската държава.

Според неправителствената организация, в България свободата на печата е в капан

Малкото откровени журналисти са постоянно подлагани не само на клеветнически кампании и тормоз от страна на държавата, но и на сплашване и насилие.

Ситуацията с медиите е много тревожна, защото никой не проявява интерес от разследване или осъждане на насилие над журналисти.

За пример се дават случаи на проявено насилие срещу журналисти:

Полицията нанася побой на журналиста на свободна практика Димитър Кенаров, когато го арестува през септември 2020 г. Маскирани биха разследващия репортер Слави Ангелов пред дома му през март 2020 г. Друг разследващ репортер Николай Стайков получи заплахи за убийство през юни 2020 г., след като пусна документален филм за корупцията по високите етажи на съдебната система.

Журналистите често са призовавани и разпитвани от полицията за тяхната работа, докато политиците и олигарсите поддържат отношения, очевидно свързани с корупция и конфликт на интереси в проправителствените медии.

Делян Пеевски – олигархът, който беше най-яркото въплъщение на това анормално състояние, продаде своите медии, но влиянието му върху тях продължава да бъде проблемно.

Правителството разпределя финансиране от ЕС и публични финанси за медии при пълна липса на прозрачност, което насърчава бенефициентите да се отнасят по-безкритично към правителството в своите репортажи.

Що се отнася до ЕС, България е на последно място по свобода на медиите, докато на Балканите единствената държава с по-лош резултат е Турция, която заема 153-а позиция.

Най-голяма свобода на словото от балканските страни има в Румъния, която заема 48-о място в индекса.

Водеща по свобода на медиите в световен мащаб е Норвегия, следвана от Финландия, Швеция, Дания и Коста Рика.

Последните места в индекса заемат Виетнам, Джибути, Китай, Туркменистан, Северна Корея, Еритрея.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Вижте още