Заседанията на депутатите ще се провеждат само в старата сграда на парламента

Най-четени

Ребъл Уилсън разкри, че загубила девствеността си чак на 35

Актрисата Ребел Уилсън се надява да помогне на младите хора да се почувстват овластени, когато става дума за секс...

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Новоизградената пленарна зала в бившия Партиен дом засега остава празна

Очаква се идната седмица да се реши 45-ото Народното събрание да заседава само в старата си сграда на едноименния площад, депутатите да не се връщат в новоизградената пленарна зала „Света София“ в бившия Партиен дом.

Вероятно в сряда, когато е началото на новата пленарна седмица – ще бъде решен и въпросът с електронната регистрация и гласуване.

По време на осемчасовото пленарно заседание в петък от ГЕРБ остро възразиха на начина на гласуване, без да е ясно кой конкретен депутат по какъв начин гласува и липсата на електронна справка за това.

Председателят на Народното събрание Ива Митева от „Има такъв народ“ уточни, че това ще бъде преодоляно още с новата пленарна седмица.

„Предприети са всички действия. Системата ще бъде монтирана до неделя, тоест на 21 в сряда ще се работи със система и монитори“.

С връщането на електронната система за гласуване в старата сграда на Народното събрание на практика се преодолява основното неудобство в работата на парламента, когато депутатите трябва да се регистрират с поименна проверка, а за всяко отделно гласуване квесторите трябва да броят вдигнатите ръце на над 200 депутати.

Станахме и свидетели как председателят на парламента Ива Митева използва калкулатор, за да установи резултат от гласуване.

„Извинявайте. Отново ще ви смятаме 48, 11 , 27, 38, 28, 155 и двама – 157 народни представители“.

Още в понеделник представителите на различните парламентарни групи се очаква да внесат и свои промени в правилника, по който ще работи 45 Народно събрание.

Очаква се новите парламентарни групи да направят промени в процедурните правила, като предварителните заявки са да редуцират възможността за лично обяснение и използването на процедурата по начина на водене, както и налагане на глоби на представители на правителството и висши държавници при отказ за явяване в Народното събрание.

Още в понеделник представителите на различните парламентарни групи се очаква да внесат и свои промени в Правилника, по който ще работи 45 Народно събрание. Очаква се новите парламентарни групи да направят промени в процедурните правила, като предварителните заявки са да редуцират възможността за лично обяснение и използването на процедурата по начина на водене, както и налагане на глоби на представители на правителството и висши държавници при отказ за явяване в Народното събрание.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ребъл Уилсън разкри, че загубила девствеността си чак на 35

Актрисата Ребел Уилсън се надява да помогне на младите хора да се почувстват овластени, когато става дума за секс...

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент и вицепрезидент и един местен...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Вижте още