Линейката отново закъсня – мъж почина докато я чака

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Отново закъсняла помощ и още един изгубен живот. Това е равносметката, след разказа на майката на 43-годишният Станислав Илиев. Той е починал, след като линейка идва ден по-късно, разказа пред Нова тв Евгения Илиева, която е имала положителен PCR тест за коронавирус.

Всъщност Илиев не е бил диагностициран с COVID-19. Той е починал на 3 април. Майка му започва да звъни на 112 още на 2 април. Причината е, че синът ѝ е вдигнал висока температура:

„Обадих се в 17:40 часа, след това на всеки час проверявах и ми отговаряха, че щом сме записани, ще дойде помощ“. Пет минути преди полунощ обаче, Илиева получава обаждане, че „Спешна помощ” няма да дойде и съвет сутринта да потърсят помощ.

“Имаше хрипове, имаше температура – спадна, вдигна се отново на 39 градуса, затова потърсих помощ”, обясни Евгения Илиева. На сутринта синът ѝ бил в много тежко състояние – затруднено дишане, „с пяна на устата“, подбелени очи.

“Над 12 часа се опитвах да се свържа със „Спешна помощ“”, добави Илиева. „Да, идва линейка веднага – дойде мисля в рамките на 30-40 минути“, продължава разказа си Илиева за сутринта на 3 април. Когато лекарката се качила, синът й вече нямал пулс.

Запитана за придружаващи заболявания, Евгения Илиева посочва, че синът ѝ имал масивен кръвоизлив в корема през 2018 година – не е станало ясно защо, бил е стабилизиран и оттогава нещата вървели нормално.

Тя разказва и, че многократно говорила с личния лекар на сина си, питала го дали антибиотикът, който Станислав вземал, е правилният. Освен това, Илиева питала медика за тест за коронавирус за сина ѝ, но личният лекар отказал да му назначи.

„Не знам как лекуват от разстояние – казват, че тази болест е опасна, при леки симптоми да обръщаме внимание, а медицината липсва“, констатира Илиева. Тя е подала сигнал до здравното министерство, още чака конкретен отговор.

„Не мога да го върна, но имам молба към медиците – да не се отнасят нехайно“, подчерта Илиева.

Говорителят на „Спешна помощ“ Катя Сунгарска коментира случая, като напълно потвърди „голяма част от това, което каза госпожата“. Единствено липсва записът от около полунощ, когато й се отказва линейка. Илиева обаче настоява, че е имало обаждане от „Спешна помощ“, че линейка няма да дойде.

По думите на Сунгарска, тогава е било едно от най-сложните дежурства – 508 повиквания. “Слава Богу, последните дни като че ли повикванията намаляват”, добавя тя и обяснява, че г-жа Илиева е говорила предимно със 112 и само веднъж с диспечер на „Спешна помощ”.

Според нея 39 градуса температура, кашлица и отпадналост са симптоми на всеки един вирус, не само на COVID-19.

„Този адрес е забавян, забавян, забавян, защото валят спешни повиквания“, добави говорителят на „Спешна помощ“, като отново подчерта колко важен е триажът. Тя напомни и призивите на лекарите, че трябва да се пазят мерки, за да не се стига до толкова силни вълни на коронавируса, че медиците да не смогват да помогнат.

От думите на Сунгарска става ясно, че може би сигналът не е подаден правилно, за да бъде преценена неговата спешност, но резултатът е още един изгубен в чакане на линейката живот.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още