Борисов бие шута на Менда, Фандъкова, Велчев и Нунев

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

На Националния съвет на ГЕРБ на 11 май най-малко четирима от настоящите началници в ГЕРБ ще се разделят с постовете си. Предвидено е на събранието да бъдат сменени част от зам.-председателите и членовете на Изпълнителната комисия на партията.

На последното Националното събрание на ГЕРБ Борисов обяви, че в бъдеще ще залага повече на Изпълнителната комисия при управлението на партията, вместо да създава нов втори човек в нея. Тогава беше освободен заместникът на Борисов Цветан Цветанов.

Кметовете на София Фандъкова и на Бургас Димитър Николов са двама от хората, които попадат в плановете на Борисов за смяна по висшите етажи на ГЕРБ, информират източници в партията. Лидерът на партията бил разочарован от слабите резултати в големите градове, които досега е фаворизирал, включително и при насочването на еврофондове за развитието им, отбелязва „24 часа“. В София ГЕРБ загуби изборите в два от трите столични района, в Бургас е първа политическа сила, но се е сринал с повече от 10% спрямо резултата си от 2017 г.

Борисов е имал разговори с част от хората, които според него не са били достатъчно активни по време на кампанията за парламентарните избори и носели вина за слабото представяне. На тях открито казал претенциите си, че от тези населени места е трябвало ГЕРБ да получи повече гласове.

Все още лидерът на ГЕРБ не бил сигурен дали ще смени Димитър Николов като заместник-председател на партията. В подобна ситуация бил и кметът на Стара Загора Живко Тодоров, където досега управляващата партия със своите 22% бе на косъм да загуби изборите от “Има такъв народ” на Слави Трифонов. Живко Тодоров е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Борисов най вероято ще ги остави на по-ниски партийни позиции, защото продължавал да вижда потенциал в Николов и Тодоров.

Йорданка Фандъкова ще се посвети на четвъртия пост в държавата – кмет на София и най-вероятно ще излезе от партийното ръководство.

Изпълнителната комисия на партията ще напусне и русенският депутат Пламен Нунев. Той ще бъде сменен и като областен координатор на партията за Русе, след като макар и с равен брой спечелени мандати от района ГЕРБ загуби от “Има такъв народ”. Партията на Слави Трифонов спечели 18 556 гласа в този избирателен район, а ГЕРБ 18 445 гласа.

Доскорошната депутатка и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Менда Стоянова ще бъде изпратена в пенсия.

Стоянова изненадващо не бе включена в кандидатските листи на ГЕРБ за изборите през 2021 г. Твърди се, че една от основните причини за изпадането на икономистката от листите са критиките, че носи вина за текстове в Закона за хазарта, които са позволили години фирмите на избягалия в Дубай бизнесмен Васил Божков да плащат по-ниски данъци към бюджета. Според обвиненията, повдигнати от прокуратурата срещу него, той е ощетил хазната с близо половин милиард лева.

В пенсия като член на партийното ръководство Борисов планирал да изпрати един от най-дългогодишните кадри на ГЕРБ Красимир Велчев, който в миналия парламент бе зам.-шеф на парламентарната група на партията. Той също изненадващо не попадна в листите на ГЕРБ за парламентарните избори.

В Изпълнителната комисия на партията Борисов почти сигурно ще остави Томислав Дончев и Даниела Дариткова. Сред оставащите в партийното ръководство най-вероятно са координаторът за Силистра Тодор Тодоров и бившата председателка на 44-ото народно събрание Цвета Караянчева. Срещу последните двама течали партийни интриги, че носят вина за слабо представяне в районите си.

Слухове в ГЕРБ посочват като кандидати за партийна кариера шефът на тв “Европа” и на Института за дясна политика Георги Харизанов и досегашната министърка на труда и социалната политика Деница Сачева.

Неслучайна била и активната роля на досегашната вицепремиерка Екатерина Захариева, коментират в партията. Веднага след изборите тя бе сред основните говорители на ГЕРБ, които бяха изпращани за участие в телевизионни студиа. От нея дойде и новината, че Борисов няма да е кандидат за премиер, въпреки че ГЕРБ ще предложи правителство и в 45-ото народно събрание.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още