Ердоган се държа „като турчин“ с Фон дер Лайен на срещата в Анкара, Брюксел с реакция

Най-четени

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Дипломатическа грешна стъпка, която остави председателя на ЕС Урсула фон дер Лайен без стол, докато колеги от мъжки пол заеха местата си на среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предизвика противоречия в Брюксел.

Видео от срещата във вторник в Анкара показва, че председателят на Европейската комисия фон дер Лайен се озадачава, докато турският лидер и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заемат местата си пред знамената им.

„Хмм“, измърмори бившият германски министър на отбраната, като изглеждаше несигурна къде да отиде. В крайна сметка тя седна на диван, малко по-далеч от колегите си, срещу турския външен министър – някой, който е под нейния ранг по протокол.

Очевидното пренебрежение дойде в деликатен момент, когато ЕС и Турция се стремят да възстановят връзките си, въпреки опасенията за резултатите на Анкара относно правата на ачовека, включително защитата на жените.

Ердоган ядоса Брюксел преди посещението на ръководителите на блока, като обяви, че оттегля Турция от Истанбулска конвенция за предотвратяване на насилието над жени и деца.

В изказване след срещата с турския лидер Фон дер Лайен подчерта, че „въпросите на правата на човека не подлежат на обсъждане“.

„Дълбоко съм притеснена от факта, че Турция се оттегли от Истанбулската конвенция“, каза Фон дер Лайен. „Тук става въпрос за защита на жените и защита на децата срещу насилие и това очевидно е грешен сигнал в момента.“

Нанесената обида на първата жена, която някога е заемала един от двата най-висши поста на ЕС, предизвика гнева сред някои в Брюксел.

„Първо те се оттеглят от Истанбулската конвенция, а сега оставят председателя на Европейската комисия без място на официално посещение. Срамно. #WomensRights“, написа испанският член на Европейския парламент Ираче Гарсия Перес.

Германският евродепутат Сергей Лагодински писа за изказването на Фон дер Лайен, че „„ Хмм “е новият термин за „ отношенията между ЕС и Турция не трябва да бъдат такива“.

Но не цялата ярост беше насочена към турската страна. Холандският евродепутат Соф ин’т Велд беше оставен да се пита защо Мишел е „мълчал“, когато колежката му е била оставена без място.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Вижте още