Турция арестува 10 адмирали от запаса

Най-четени

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

10 адмирали от запаса са били арестувани в Турция защото са подписали изявление, в което се потвърждава значението за турската сигурност на Конвенцията от Монтрьо, предназначена да предотврати милитаризацията на Черно море, съобщи държавната Анадолска агенция.

Изявлението, което е подписано от 104 бивши високопоставени военноморски служители, предизвика реакция от страна на властите, които видяха в него пряко предизвикателство от военните към цивилното правителство.

Четирима други заподозрени са призовани да докладват на полицията в рамките на три дни като част от разследването на изявлението.

Говорителят на президента Ибрахим Калън настоя, че изявлението имало белезите на военен заговор за сваляне на правителството.

„Група пенсионирани войници се поставят в смешно и окаяно положение с изявлението си, което повтаря времената на военния преврат“, подчерта той.

Конвенцията от Монтрьо, подписана през 1936 г., урежда използването на проливите Босфора и Дарданели от товарни кораби от други страни.

Тя дава на Турция контрол над проливите в нейните граници и по време на мирното време гарантира достъп на граждански кораби. Също така ограничава достъпа на военноморски военни кораби.

Турция планира да изгради огромен канал, свързващ Черно море на север от Истанбул с Мраморно море на юг, за което турски представител заяви, че няма да бъде обхванат от конвенцията.

„Монтрьо предостави на Турция възможността да запази неутралитета си по време на Втората световна война. Ние сме на мнение, че е необходимо да се избягват всякакви изявления и действия, които биха могли да доведат до обсъждане конвенцията от Монтрьо, важен договор от гледна точка на оцеляването на Турция „, се казва в изявлението на пенсионираните военни служители.

Адмиралите са заподозрени в заговор срещу държавната сигурност и конституционния ред, съобщи новинарският сайт Haberturk.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Вижте още