В Благоевград валят жалби и сигнали за нередности

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Факт са вече първите сигнали и жалби-за купуване на гласове, агитация, конфликт на интереси в РИК-Благоевград. 17.22% е изборната активност по данни до 12 ч., съобщи заместник-председателят й Йордан Симонски.

Най-висока продължава да е активността в община Банско-29.22%, следва Кресна с 28.03 на сто. Най-ниска продължава да е активността в Благоевград-11 %.

Факт са и първите жалби до РИК:

В 10 часа комисията е получила сигнал за повреда в машината за гласуване в секция №77, намираща се в сградата на 11 ОУ в Благоевград. Тъй като проблемът се оказал трудно отстраним, избирателите ще продължат да гласуват по традиционния начин – чрез хартиена бюлетина.

Сигнал, който е изпратен до Районната прокуратура в Гоце Делчев, гласи, че в село Мосомище лицето Аспарух Христов-Попа, от гърменското село Хвостяне, извършвал раздаване на пари в полза на партия ГЕРБ.

Отново за същата партия пари били раздавани и от лек автомобил „Форд“ в гоцеделчевското село Господинци.

„Жалба е подадена в Районната избирателна комисия в Благоевград за това, че в 11.00 часа днес в село Годлево кметът инструктира избирателите как да гласуват. „Свързахме се с членовете на СИК и се оказа, че жалбата е неоснователна“, поясни Симонски.

В РИК са постъпили множество оплаквания срещу кмета на Дебрене – Ивайло Мицев, който увещавал избирателите да гласуват за ПП ВМРО-БНД.

Има и сигнал от Коалиция „БСП за България“, че в секция №38 има двама човека в съжителство, които не би трябвало да са в една СИК.

Не липсват и сигнали за неправомерно разлепени агитационни материали в близост до учебни заведения. Става въпрос за предизборен плакат на Йордан Андонов.

„Първият сигнал беше за негови агитационни материали при Трето ОУ. Когато направихме проверка се оказа, че вече са отстранени. Другият е в близост до Второ ОУ, който предстои да проверим“, допълни Йордан Симонски.

В РИК има и сигнал, че не може да се гласува машинно в едно от основните училища в Петрич.

Областният лидер на ДПС – Ведат Хюсеин, е подал жалба, че в СИК №15 в сатовчанското село Плетена общински съветник е едновременно член на СИК.

Жалба е подадена и от „Има такъв народ“, че в секция №22 в село Баня, община Разлог, в сградата на читалище „Просвета“ служител на МВР, който охранявал секцията, към 10.00 часа напуснал работното си място без основателна причина.

Друг сигнал, подаден в комисията, гласи, че кметът на село Марикостиново – Гергана Тодорова, пред двете секции в селото спирала всяко лице с цел агитация.

„По отношение на спазване на изискванията за безопасност в изборния ден са подадени сигнали, че някои от членовете на секционните комисии не носели маски“, завърши брифинга Симонски.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още