Ден преди вота: Все още не е ясен броят на подвижните урни за COVID болни

Най-четени

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя),...

Утре ще стане ясен точният брой на подвижните урни за COVID болни и хора под карантина, коментира в студиото на „Тази събота“ говорителят на ЦИК доц. Димитър Димитров.

Това са първите избори у нас провеждани по време на пандемия, което налага и специалната организация. През последните дни стана ясно, че хората, на които е наложена карантина три дни преди вота, няма да могат да упражнят правото си на глас.

„Причината е сравнително проста – РЗИ-тата не са от институциите, които установяват адресите на избирателите по повод изборите. Това могат да го направят само местните администрации по реда, описан в закона“, посочи Димитров.

По думите му има и техническо време, в което здравните власти обработват данните си и подаването им към избирателните секции не може да се случи в тридневен срок.

„Никой не може да бъде ограничен в правото си да гласува. Всеки на своя отговорност спазва или не спазва генерално карантината“, каза Димитров.

На въпрос дали е възможно оспорването на резултати от изборния процес с аргумент хората под карантина, Димитров каза „нека опитат“.

„Поне някои партии ще използват подобен аргумент, но оспорването е доста сложен процес. Трябва да се оспорва пред Конституционния съд, не може да се реагира веднага“, каза той.

Според данните на ЦИК около 50% от ангажираните във вота са се ваксинирали срещу коронавируса.

Кога една бюлетина е валидна и кога не?

Валидните бюлетини трябва да имат два печата от СИК, както и откъснат купон в единия ъгъл. Единият печат се поставя преди вота, а вторият – след него.

Ако някой от тези три елемента липсва – бюлетината е невалидна.

„Останалото е отговорност на самите избиратели“, каза Димитров.

Невалидна може да бъде и бюлетина, в която е отбелязана единствено преференция, но без да е посочена партия.

Ако се посочи партия, обаче, но без преференция – бюлетината е валидна.

Изборните резулатати

Преди дни от Информационно обслужване заявиха, че изборните протоколи са едни от най-трудните до момента. Според доц. Димитров от ЦИК правят всичко нужно, за да няма проблем с отчитането и попълването на протоколите.

„Има два срока за обявяване на резултати – единият е в 48 часа. В него трябва да се каже разпределението на мандатите. След това в 7-дневен срок трябва да се персонифицират тези мандати“, допълни Димитров.

Той добави, че вероятно сроковете ще бъдат спазени.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Д-р Аспарух Илиев съветва: Който кашля повече от седмица, да се изследва за коклюш

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична...

Днес празнуваме Лазаровден!

В миналото на днешния празник момците от селото са искали ръката на своята избраница   Днешния ден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява. Лазаровден се празнува...

Вижте още