След 121 години: Намериха непокътнат шоколад, поръчан от кралица Виктория

Най-четени

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Шоколад на 121 години от партида, поръчана от кралица Виктория за британските войски в Южна Африка, беше намерен в оригиналната си метална кутия на тавана на английско имение, съобщи Ройтерс.

Шоколадът е принадлежал на английски аристократ, участвал във Втората бурска война – сър Хенри Едуард Пастън-Бедингфийлд. Намерен е в калъфа за шлема му в наследствения му дом – 500-годишния Оксбърг хол в Норфолк, Източна Англия, предаде БТА.

„Няма да пожелаете нещо такова за Великден, но той е непокътнат и е забележителна находка“ – каза Ана Форест, куратор в организацията за културното наследство към Националния тръст, който управлява Оксбърг хол.

Шоколадът е в метална кутия. На капака й е изписано послание от кралица Виктория: „Пожелавам Ви Честита Нова Година“, заедно с „Южна Африка 1900“ и портрет на монарха.

Сър Хенри вероятно е запазил шоколада и шлема заедно като спомен от войната. Те са открити сред вещи на дъщеря му Франсес Грейтхед след смъртта й на 100-годишна възраст през 2020 г.

Втората бурска война е от 1899 г. до 1902 г. Кралица Виктория поръчва 100 000 шоколада от 226 гр, за да повдигне морала на британската войска в Южна Африка. Основните британски производители на шоколад тогава – „Кедбъри“, „Фрай“ и „Раунтри“ се управляват от квакери, които са против войната и отказват да приемат заплащане за поръчката. Затова опаковат шоколадите в кутии без марката си. Кралицата обаче иска войниците да знаят, че лакомствата идват от родината. Производителите отстъпват и поставят марката си на някои опаковки, но не и на металните.

Някои от тези кутии са оцелели досега, но е изключително рядко да бъдат проследени до първоначалния собственик и още по-рядко в тях да има шоколад, защото получилите ги военни са ги изяли.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Вижте още